Trening interwałowy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Sacre:
Czy dobrze rozumiem, że w twojej ocenie w sytuacji w której ostatni interwał jest wykonany wolniej niż początkowe (zakładam, że wszystkie mieszczą się w założonym przedziale) trening nie przyniesie zakładanych korzyści?

właśnie padło błędne założenie, bo rozumiem, że @Sacre ma na myśli ostatnie odcinki nie mieszczące się w normie :-p
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Biegaj według planu. Tam też masz elementy treningu interwałowego, więc będziesz biegał interwały. Jest to plan ułożony przez wykwalifikowanego trenera i ma sens. Nikt nie biega interwałów non-stop. Ty też nie powinieneś. Tak jak pisze Rolli, bieganie interwałów jest dobrą metodą treningową dlatego w planie są uwzględnione. Interwały nie są jedyną formą treningu budującą ,dlatego też uwzględniono inne. Trening musi być zróżnicowany.

I te osoby wcześniej chwalące interwały też by Ciebie nie namawiały do biegania tylko interwałów, oni jedynie odnosili się do wypowiedzi te interwały Ci odradzającej
Dokładnie.

Nie lubię pisać w postach, które odnoszą się tylko do egzaminów, ale takie coś jak pisze Sacre jest mieszaniem. Biegaj według jednego planu i nie kombinuj!!!

Sacre, znasz sprinterskie kolce i różnice do kolców na MD i LD?

I zajechać się na 3-4x200m nie da. A efekt jest doskonały dla początkującego, nawet jak musi przerwać trening
jaro0o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziś pierwszy dzień treningu. Przebiegłem 40 minutowy bieg spokojny i zrobiłem 5,4km w tym czasie. Nie zmęczył mnie ten bieg, miałem ciut głębszy oddech, nogi lekko zmęczone. Czułem, że dałbym radę pobiec jeszcze drugie 40minut. Teraz nie wiem, czy przebiegłem to dobrze, czy może jednak za wolno, że tak dobrze się czułem na mecie?

PS. Rolli dziękuję za rady. Już teraz niczego nie zmieniam, robię ten trening :) Właśnie zdziwiłem się Twoim postem w temacie z egzaminem ;d Serdeczne dzięki.
jaro0o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam problem z rozszyfrowaniem treningu.
Jest taki zapis: 30' + [T30] 2x10'/ p.3-4' marsz
Oznacza to, że rozpoczynam trening (wiadomo, najpierw rozgrzewka) 30 minutowym biegiem spokojnym, a potem biegnę 2x 10 minut tempem 30 minutowego wyścigu? Po czym między pierwszą a drugą serią robię 3-4 minuty marszu przerwy?
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jaro0o pisze:Mam problem z rozszyfrowaniem treningu.
Jest taki zapis: 30' + [T30] 2x10'/ p.3-4' marsz
Oznacza to, że rozpoczynam trening (wiadomo, najpierw rozgrzewka) 30 minutowym biegiem spokojnym, a potem biegnę 2x 10 minut tempem 30 minutowego wyścigu? Po czym między pierwszą a drugą serią robię 3-4 minuty marszu przerwy?
dokładnie
jaro0o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki :)
Wczoraj biegałem 120 minut spokojnie i wgle się nie zmęczyłem tym biegiem. Zrobiłem 10km. Jak to ocenić? Dobre tempo, czy kolejnym razem biegnąć ciut szybciej?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

jaro0o pisze:Dzięki :)
Wczoraj biegałem 120 minut spokojnie i wgle się nie zmęczyłem tym biegiem. Zrobiłem 10km. Jak to ocenić? Dobre tempo, czy kolejnym razem biegnąć ciut szybciej?
Katastrofalne tempo. Tak wolno nie da sie biegac.
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

A moe to mialo byc 1h 20 min i 10 km? Choć to i tak tempo nordic walking poziom advanced :)
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
jaro0o pisze:Dzięki :)
Katastrofalne tempo. Tak wolno nie da sie biegac.
Może w międzyczasie wpadł jakiś obiad?Piwko albo dwa?
jaro0o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślałem, że bieg spokojny oznacza takie tempo. Właśnie, dlatego pytam. Teraz już będę biegał to o wiele szybciej. Tak orientacyjnie, ile km/h powinien mieć taki bieg spokojny?
Nie piję alkoholu, ponieważ zależy mi na jak najlepszej formie....
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 18:04 przez jaro0o, łącznie zmieniany 1 raz.
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

spróbuj w tempie 6:00- 6:30 min/1km czyli kolo 10 km na 1 godzinę. Ty "biegałeś" 1 km w 12 minut i to jest raczej marsz. Szybki marsz to kolo 8:00 min na km, wiec faktycznie nie sposób tak biec.
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaro0o pisze:tępo
ło matko... tempo.
jaro0o pisze:ile km/h powinien mieć taki bieg spokojny?
To ma być tempo, w którym jesteś w stanie truchtać i rozmawiać bez zadyszki - ale też bez przesady, jednak ma to być jakiś tam trucht.

Jeszcze jedna rzecz: raczej porozumiewa się tempem (czyli ile minut biegniesz 1km), a nie prędkością. Tj. Nie mówisz, że biegłeś 10km/h, tylko że biegłeś tempem 6:00. TO oznacza to samo, ale jednak taką nomenklaturę się stosuje bo jest po prostu wygodniejsza.
biegam ultra i w górach :)
jaro0o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:
jaro0o pisze:tępo
ło matko... tempo.

O matko, przepraszam. Bardziej "tępo" u mnie, ale z biegami...

Dzięki Wam wszystkim za rady. :) Obiecuję poprawę :)
jaro0o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziś w 40min lekko ponad 7km przebiegłem. Lekko nogi bolały, ale zadyszki nie było :) Jest poprawa jeśli chodzi o tempo?
jaro0o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

30' +P 6x20s/p. 40s trucht

Te 6 przebieżek wplatać w te 30 min biegu, czy najpierw robić 30 min, a potem dopiero brać się za przebieżki?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ