Częste urazy, szczególnie ostatnio
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Zacząłem biegać w listopadzie zeszłego roku. Kondycję miałem całkiem niezłą, więc jakoś to poszło, ale wiadomo jak to z motywacją, więc postanowiłem zacząć chodzić na treningi do lokalnego AZSu. Na treningi chodzę 2x w tygodniu: raz na siłownię (obwód) i raz na halę i tu ćwiczenia z płotkami a także inne wytrzymałościowe. Do tego biegam sobie w czasie wolnym. Niestety dość często dopadają mnie urazy. W grudniu lub styczniu miałem taki problem, że podczas ćwiczeń na płotkach poczułem, że mój lewy staw biodrowy nie pracuje tak jak powinien. W trakcie treningu czułem jakby zawiasy w nim były nienaoliwione (wybaczcie, nie wiem jak to inaczej nazwać), a na następny dzień obudziłem się z okropnym bólem tego stawu. Ten właśnie staw biodrowy cały czas mi dokucza tym swoim "nienaoliwieniem", a także dał mi się niedawno we znaki podczas nauki jazdy na nartach - instruktor próbował mi rozszerzyć nogi do hamowania pługiem na chama i poczułem okropny ból nie opuszczający mnie przez kilka dni. Ostatnio za to po dłuższych (jak dla mnie) kilkunastokilometrowych wybieganiach mam problem, który do teraz mnie prześladuje. Otóż boli mnie staw skokowy? (tak wnioskuję z obrazków z google) a także kość strzałkowa na wysokości kilku centymetrów od kostki. Znowu sprawa tyczy się lewej nogi. Co do kości to trener podpowiedział mi, że to może być zmęczenie kości strzałkowej i mam okładać lodem. Nie dowiedziałem się jednak nic o stawie. Według mnie jednak może to być zapalenie stawu skokowego. Miałem kieedyś dawno zapalenie achillesa i teraz ten staw skokowy tak samo "skrzypi" jak wtedy achilles. Jednak zastanawiające dla mnie też jest to, że na tej nodze do kolana wyszło mi w ostatnich dniach sporo siniaków, a nigdzie się nie uderzyłem. Wczoraj wieczorem odkryłem też opuchliznę w okolicy stawu skokowego i właśnie tego miejsca na kości strzałkowej. Czy ktoś może mi pomóc uporać się z tym tematem i może jeszcze mi podpowiedzieć co robić, aby w przyszłości unikać tak częstych urazów? Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak , lekarz.piotrekk_994 pisze:Czy ktoś może mi pomóc uporać się z tym tematem?
To już fizjoterapeuta.piotrekk_994 pisze:i może jeszcze mi podpowiedzieć co robić, aby w przyszłości unikać tak częstych urazów?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
Rozciągam się i przed i w trakcie, ale tak szczerze mówiąc to po treningu dosyć rzadko.
- synergia_mj
- Stary Wyga
Zwróć uwagę na technikę wykonywanych ćwiczeń treningowych.
Niewykluczone,że powinien Cię zbadać Cię lekarz lub fizjoterapeuta.
Napisz z jakich okolic jesteś , postaram się podpowiedzieć sensownego specjalistę.
Pozdrawiam
Niewykluczone,że powinien Cię zbadać Cię lekarz lub fizjoterapeuta.
Napisz z jakich okolic jesteś , postaram się podpowiedzieć sensownego specjalistę.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Jestem z Poznania ;)