Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Dziwne byłoby o tyle, że miał sygnał w lesie, a zgubił na polach.
Poza tym wyrysował trasę poprawnie i podał raczej dobrze kilometry. Poza tym na bieżąco pokazywał prędkość i tętno, a nie ma ich na wykresie.
Wreszcie co ma wspólnego tętno z GPS?
Poza tym wyrysował trasę poprawnie i podał raczej dobrze kilometry. Poza tym na bieżąco pokazywał prędkość i tętno, a nie ma ich na wykresie.
Wreszcie co ma wspólnego tętno z GPS?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 54min
- Kontakt:
Często jak zgubi sygnał przestawia się data. Ja kiedyś tak miałem, że trening trwał prawie 100 lat, trasa wyglądała dobrze w endo i wykres podobny. W GC widać było zmianę daty i czas trwania baaaardzo długi 

- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Identycznie miałem, raz mi się to zdarzyło jak zgubił zasięg.maxnet pisze:Często jak zgubi sygnał przestawia się data. Ja kiedyś tak miałem, że trening trwał prawie 100 lat, trasa wyglądała dobrze w endo i wykres podobny. W GC widać było zmianę daty i czas trwania baaaardzo długi
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No właśnie to nie jest raczej zgubienie sygnału GPS.
W GC to wygląda tak:
https://connect.garmin.com/modern/activity/707977724
Zauważcie, że tu tętno i prędkość są podane nawet dla części trasy, której nie wyrysował na mapce.
A w Endomondo tak:
https://www.endomondo.com/workouts/478671903/8484994
I tu znowu trasę narysowało zgodnie z przebiegiem, ale dane na wykresie urywa.
W GC to wygląda tak:
https://connect.garmin.com/modern/activity/707977724
Zauważcie, że tu tętno i prędkość są podane nawet dla części trasy, której nie wyrysował na mapce.
A w Endomondo tak:
https://www.endomondo.com/workouts/478671903/8484994
I tu znowu trasę narysowało zgodnie z przebiegiem, ale dane na wykresie urywa.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Do tej pory jakoś nie przywiązywałem do tego uwagi, skoro od początku wszystko działało jak należy.
Zastanawia mnie, nie sam fakt marudzenia niektórych na dokładność F2, ale to, że dzieje się to na tym samym sofcie.
W poniedziałek wieczorem, towarzyszyłem żonie w tupaniu, ona z poczciwym FR60 i fp, ja z F2 i fp.
Tempo praktycznie takie samo w momentach odczytu, różnica w całkowitym dystansie 10km, to 73m ( więcej na F2 ).
Poniżej zrzut z GC, oprócz dwóch iluzorycznych przekłamań i ścięć trasy, odwzorowanie niemal idealnie.
Zgrzyt pojawił się w drugiej minucie biegu, kiedy momentalnie skoczyła wysokość do 121m. Spowodowane jest to zapewne tym, że po włączeniu zegarka, bez czekania na satelity, od razu zacząłem biec.
Zastanawia mnie, nie sam fakt marudzenia niektórych na dokładność F2, ale to, że dzieje się to na tym samym sofcie.
W poniedziałek wieczorem, towarzyszyłem żonie w tupaniu, ona z poczciwym FR60 i fp, ja z F2 i fp.
Tempo praktycznie takie samo w momentach odczytu, różnica w całkowitym dystansie 10km, to 73m ( więcej na F2 ).
Poniżej zrzut z GC, oprócz dwóch iluzorycznych przekłamań i ścięć trasy, odwzorowanie niemal idealnie.
Zgrzyt pojawił się w drugiej minucie biegu, kiedy momentalnie skoczyła wysokość do 121m. Spowodowane jest to zapewne tym, że po włączeniu zegarka, bez czekania na satelity, od razu zacząłem biec.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Zabrali tą opcję w GE. Tak mi się wydaje. U mnie też nie ma i nie kasuje
Oby nie sprawiło to kłopotów w przyszłości.

If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Kupiłem pomimo 148 stron narzekania (przekonały mnie do tego dobre opinie o serwisie - w razie czego wymienię na 910XT
)
I już mogę napisać małe conieco o przydatności na basenie (na wody otwarte jeszcze za wcześnie).
Generalnie jest super. Faktycznie rozpoznaje style, chociaż muszę przyznać, że nie lubi zmiany stylu w czasie pokonywania jednej długości basenu - wtedy zdarza mu się ześwirować i policzyć coś nie tak.
Jeżeli nie zmienia się na środku toru stylu, to odległość zlicza praktycznie bez błędu.
W trakcie maratonu pływackiego po przeanalizowaniu pliku z danymi wydaje mi się, że na ponad 26 km pływania (w tym 2 przerwy - 5 i 13 minut) chyba pomylił się łącznie 4 razy (2 razy na moją korzyść, 2 razy na niekorzyść, więc w sumie oceniam działalność Garminka na takim dystansie jako bardzo dobrą)... ale fakt, że bardzo rzadko zmieniałem styl.
Jak chodzi o biegactwo i chodziarstwo, to wiele jeszcze go nie testowałem. Raz wydawało mi się, że próbuje się zawiesić, kiedy zacząłem w czasie chodzenia eksperymentować z oszczędniejszą pracą GPS... ale jak wróciłem do standardowego ustawienia, to już było OK.
Jak już się rozbiegam, to zobaczymy, jak sobie radzi na dłuższych dystansach.
Acha... jeszcze dodam, że w czasie całonocnego pływania (10 godzin pracy bez GPS) bateria zjechała o jakieś 30%.

I już mogę napisać małe conieco o przydatności na basenie (na wody otwarte jeszcze za wcześnie).
Generalnie jest super. Faktycznie rozpoznaje style, chociaż muszę przyznać, że nie lubi zmiany stylu w czasie pokonywania jednej długości basenu - wtedy zdarza mu się ześwirować i policzyć coś nie tak.
Jeżeli nie zmienia się na środku toru stylu, to odległość zlicza praktycznie bez błędu.
W trakcie maratonu pływackiego po przeanalizowaniu pliku z danymi wydaje mi się, że na ponad 26 km pływania (w tym 2 przerwy - 5 i 13 minut) chyba pomylił się łącznie 4 razy (2 razy na moją korzyść, 2 razy na niekorzyść, więc w sumie oceniam działalność Garminka na takim dystansie jako bardzo dobrą)... ale fakt, że bardzo rzadko zmieniałem styl.
Jak chodzi o biegactwo i chodziarstwo, to wiele jeszcze go nie testowałem. Raz wydawało mi się, że próbuje się zawiesić, kiedy zacząłem w czasie chodzenia eksperymentować z oszczędniejszą pracą GPS... ale jak wróciłem do standardowego ustawienia, to już było OK.
Jak już się rozbiegam, to zobaczymy, jak sobie radzi na dłuższych dystansach.
Acha... jeszcze dodam, że w czasie całonocnego pływania (10 godzin pracy bez GPS) bateria zjechała o jakieś 30%.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 47,30
Trzeci Fenix 2 i kolejny gniot. 15 minut czekana na fix, żaden problem?! Trasy rysowane kopnięte o kilkadziesiąt metrów? Żadne problem! Ostatnio problemy z rejestracją tętna? Żaden problem!
Serwis Garmina też już nie pracuje tak jak kiedyś. Ostatnio czekałem na odpowiedź dokładnie tydzień. Nie odpowiedzieli właściwie na żadne pytanie, dostałem standardową formułkę, że nic nie mogą zrobić. Obiecali mi, że wyślą mi poprzednim razem zegarek nowy, wysłali kolejny raz refurbished.
A to wszystko kończy się na tym, że chciałbym zegarka, który będzie przynajmniej działał tak samo dobrze jak ich produkt, który miałem poprzednio za blisko 4x mniej pieniędzy.
Serwis Garmina też już nie pracuje tak jak kiedyś. Ostatnio czekałem na odpowiedź dokładnie tydzień. Nie odpowiedzieli właściwie na żadne pytanie, dostałem standardową formułkę, że nic nie mogą zrobić. Obiecali mi, że wyślą mi poprzednim razem zegarek nowy, wysłali kolejny raz refurbished.
A to wszystko kończy się na tym, że chciałbym zegarka, który będzie przynajmniej działał tak samo dobrze jak ich produkt, który miałem poprzednio za blisko 4x mniej pieniędzy.
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dziś kolejna niespodzianka. Wyszliśmy z córką pokręcić się po ścieżkach rowerami. No, 6latka, jak rodzice, musi mieć Endomondo i licznik, no to jej Feniksa na kierownicę, ustawiamy "rower" i jazda. Po 2 km krzyk, że zegarek się zepsuł. Stajemy, patrzę, zegarek się włącza. Po chwili się uruchomił z pytaniem czy kontynuować zapis, jakby był wstrzymany start/stop. Więc wznów i tu kolejne zdziwko. Bo Fenix postanowił, że nasza jazda będzie biegiem (ekrany aktywności bieg, wskazania tempa nie prędkości itd.) i kontynuował zapis jako bieg. Jaja, jak berety.
Po powrocie zgrałem aktywność, zapisana cała trasa, jako bieg.
Po powrocie zgrałem aktywność, zapisana cała trasa, jako bieg.
-
- Dyskutant
Mój ulubiony zegarek GARMIN Fenix2 zranił me serce kompletnie, po bezproblemowym półrocznym użytkowaniu. Kilka tygodni miał incydent z resetowaniem się przy naciśnięciu pauzy. Ale po restarcie i resume kontynuował aktywność i miał ją zapisaną i synchronizował normalnie. W zeszłym tygodniu, po całym dniu nart, przy zatrzymaniu aktywności znowu zdechł, ale tym razem zniknęła cała aktywność, nie było szans (przynajmniej dla mnie) do odzyskania owej. Dzień później, narty OK, ale popołudniowe bieganie (notabene po rewelacyjnych górach, Gasteinertal - polecam), zdechł mi w trakcie pauzy na zdjęcia, powstał jako SKI/BOARD, zapisałem ten odcinek profilaktycznie, potwierdził zapis. dalszą część trasy robiłem na nowej aktywności TRIAL. Przy zgrywaniu, jest tylko druga część biegu. Pierwszej ni chu chu... A ta co była, to ślad też jakiś nie do końca... Niestety, koniec sentymentów. Mimo, iż bardzo mi się wizualnie podoba, bardziej od F3, idzie do ludzi, a trzeba będzie nabyć następcę.... Choć mniej mi sie podoba... Taki lajf...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
zawsze trzeba jakoś usprawiedliwić kupno następcy.
a tak poważnie, to F3 dużo ładniejszy z bliska:)
A czy w tym F2 kasowałeś regularnie aktywności? Ile masz tam wolnego miejsca, jak podłączysz do kompa?
a tak poważnie, to F3 dużo ładniejszy z bliska:)
A czy w tym F2 kasowałeś regularnie aktywności? Ile masz tam wolnego miejsca, jak podłączysz do kompa?
-
- Dyskutant
Nie, nie kasowałem, przyzwyczajony z 310, że zegarek sam to robi, uprzejmie mnie o tym informując;). A miejsca w pamięci zegarka mam ponad 80%, więc nie za bardzo wiem o co mu chodzi... Cóż, co poradzisz, jak nic nie poradzisz? Czekamy na greya, i nie mówię ani o filmie ani o książce....
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wybraliśmy się z córką rowerami na lody. Żeby młoda miała radochę dodatkowa trzeba te 4-5km uwiecznić na Endomondo.
A tu Fenix 2 dał taki popis:
https://www.youtube.com/watch?v=movjvoC ... e=youtu.be
To już przelało czarę goryczy. Jutro leci do sklepu. Sam nie wiem czy czekać na kolejny czy spróbować się dogadać ze sklepem i wymienić na coś innego, nawet za dopłatą.
A tu Fenix 2 dał taki popis:
https://www.youtube.com/watch?v=movjvoC ... e=youtu.be
To już przelało czarę goryczy. Jutro leci do sklepu. Sam nie wiem czy czekać na kolejny czy spróbować się dogadać ze sklepem i wymienić na coś innego, nawet za dopłatą.