Garmin 910xt i problem z prędkością średnią

Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hejka,

Ja swoj footpod kalibrowalem pomiedzy slupkami kilometrowymi przy drodze (sa stawiane co 100m). Pierwotna wartosc wpisalem z programu, ale nie dalo mi to wystarczajacej dokladnosci (wychodzila mi roznica rzedu 30-40m/1km). Po poprawkach recznych uzyskalem dokladnosc pomiaru odleglosci na poziomie 2-3m/1km ( plaski odcinek, stala predkosc -> mniej wiecej stala dlugosc kroku, czujnik mam w bucie, mam adidasy z miejscem na micoach'a - swoja droga genielnie proste i wygodne).

W takich warunkach utrzymanie okreslonego tempa aktualnego skutkuje porownywalnym tempem srednim odcinka z dokladnoscia 1sek.

A teraz moje obserwacje:

Jezeli pojawia sie nawet lekki podbieg albo zbieg -> zmienia sie dlugosc kroku i/lub kadencja -> wskazania tempa aktualnego i dystansu zaczynaja odbiegac od rzeczywistych. Tempo srednie odcinka odbiega od tego co potem widze w GC. Moze byc tez tak, ze to co jest w GC oparte jest na GPS!

Podczas biegu - tylko dane aktualne ( tempo aktualne, dystans odcinka, aktualne srednie tempo odcinka) sa wyliczane na podstawie danych z footpod'a (jesli wlaczylismy ta opcje w zegarku).

Wnioski jakie wyciagnalem dla siebie - wskazania aktualne (nawet srednia aktualnego odcinka) traktuje tylko orientacyjnie. Daje mi to znac, czy biegne relatywnie wolniej/szybciej niz zakladane tempo.

Dla mnie najlepiej sprawdza sie obserwowanie tempa sredniego aktualnego odcinka. Tempo aktualne jest zbyt niepewne.

I jeszcze jedno - raz probowalem rekalibrowac footpoda podczas biegu/aktywnosci (zmienic wspolczynnik) - nie da sie. Skutek tej proby byl taki, ze stracilem informacje z footpoda. Sa widoczne w GC, ale nie ma ich w wygenerowanym pliku TCX.
PKO
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co do długości kroku, to u mnie się zmienia od 90cm do 160cm :-)

Więc ustawiłem pi razy łoko do prędkości treningowej i pogodziłem się z faktem że urządzenie jest niedokładne.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ