Garmin Fenix 3/3HR
-
- Zaprawiony W Bojach
budyń, przy samochodach biegłem tak, jak pokazuje ambit w mygps, dokładnie taką ścieżką.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie ma niestety
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Dzięki za ślady.
Do analizy takich niuansów potrzebna jest jakaś większa wiedza z sygnałów gps i ich błądzenia w miejskim gąszczu.
Do tego nakłada się wyraźnie inne podejście programowe obu marek. Garmin coś tam wygładza a jak zaczyna wygładzać zagubiony sygnał to potem w lesie ląduje, albo jeszcze coś innego
Za to podoba mi się bezkompromisowe podejście do anteny w F3
W ambitach taki kloc po prostu przyczepiony do bransoletki, ale może pewniejszy sygnał.
Może nie bez powodu w F3 dali durne oznaczenie dokładności: słabe, takie se, dobre, super...czy jakoś tak.
@krzysz: nie można
Do analizy takich niuansów potrzebna jest jakaś większa wiedza z sygnałów gps i ich błądzenia w miejskim gąszczu.
Do tego nakłada się wyraźnie inne podejście programowe obu marek. Garmin coś tam wygładza a jak zaczyna wygładzać zagubiony sygnał to potem w lesie ląduje, albo jeszcze coś innego

Za to podoba mi się bezkompromisowe podejście do anteny w F3

Może nie bez powodu w F3 dali durne oznaczenie dokładności: słabe, takie se, dobre, super...czy jakoś tak.
@krzysz: nie można

-
- Wyga
Cześć,
A ja mam pytanie ogólnie dla posiadaczy Garminów. Czy korzystacie i jak w ogóle funkcjonuje opcja virtual racer? Osobiście posiadam Polar v800 w którym nie ma tej opcji, a bardzo jestem ciekaw jej działania. Nie powiem, bo mam o tym pewne wyobrażenia, ale nie wiem czy nie za bardzo wygórowane. W ogóle w sieci znalazłem mało informacji na ten temat. Fenix 3 chyba ma też tą funkcję?
Możecie opisać mi coś więcej? Ja wyobrażam sobie, że to działa w taki sposób, że wgrywam sobie np mój ostatni trening i mam podgląd w zegarku jak wcześniej biegłem. Tym samym mogę ścigać się z "samym sobą" np jeśli jakiś odcinek przebiegłem poprzednio szybciej to "ludzik mi ucieka" a jak wolniej to go "wyprzedzam". Jeżeli działa to w ten sposób to jest to świetna opcja i aż dziwie się, że tak mało o niej informacji
A ja mam pytanie ogólnie dla posiadaczy Garminów. Czy korzystacie i jak w ogóle funkcjonuje opcja virtual racer? Osobiście posiadam Polar v800 w którym nie ma tej opcji, a bardzo jestem ciekaw jej działania. Nie powiem, bo mam o tym pewne wyobrażenia, ale nie wiem czy nie za bardzo wygórowane. W ogóle w sieci znalazłem mało informacji na ten temat. Fenix 3 chyba ma też tą funkcję?
Możecie opisać mi coś więcej? Ja wyobrażam sobie, że to działa w taki sposób, że wgrywam sobie np mój ostatni trening i mam podgląd w zegarku jak wcześniej biegłem. Tym samym mogę ścigać się z "samym sobą" np jeśli jakiś odcinek przebiegłem poprzednio szybciej to "ludzik mi ucieka" a jak wolniej to go "wyprzedzam". Jeżeli działa to w ten sposób to jest to świetna opcja i aż dziwie się, że tak mało o niej informacji
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Albo nie umiem używać tej funkcji albo słaby jestem, ale nie potrafię biegnąc patrzeć na ludziki na zegarku. Może jakby w okularach był wyświetlacz... bo ja ruszam rękami w biegu, a w marszu się nie ścigam.
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
-
- Wyga
Ach... jak ja uwielbiam te rzeczowe odpowiedzi z nutką sarkazmu, udzielone bez zastanowienia, które nic nie wnoszą do dyskusji a podwyższają Ego odpowiadającegoBacio pisze:Albo nie umiem używać tej funkcji albo słaby jestem, ale nie potrafię biegnąc patrzeć na ludziki na zegarku. Może jakby w okularach był wyświetlacz... bo ja ruszam rękami w biegu, a w marszu się nie ścigam.

A wystarczy tylko przez chwilę się zastanowić aby dojść do wniosku, że przecież nie chodzi o ciągłe patrzenie na zegarek, ale zerknięcie czasem, np co kilometr o ile wyprzedzam lub gonię siebie... albo jakieś powiadomienie wibracji bądź dźwiękiem gdy różnica wynosi np 30s. Nie wiem, rzucam pomysłami bo nie mam pojęcia jak to działa a z chęcią bym się tego dowiedział od doświadczonych użytkowników i biegaczy, bo tylko taka opinia jest najbardziej rzetelną.
Ale przynajmniej już wiem, że szanowny Bacio rusza rękami w trakcie biegu

- Buldi
- Dyskutant
- Życiówka w maratonie: 3:41:49
Małe pytanko. Dzisiaj był pierwszy trening, wyszło 13km. Nie zawiesił się
Tempo chwilowe zmienia się o 5 sekund, czy to normalne?

10km- 45'00''
21'097km- 1h38'49''
42'195km- 3h36'06''
21'097km- 1h38'49''
42'195km- 3h36'06''
-
- Zaprawiony W Bojach
no dobra, odpaliłem test fenix 3 vs ambit 3 peak - który dłużej pociągnie?
na fb zrobiłem tez konkurs, jest i NAGRODA
(ale nie jest to zegarek :P sorry )
https://www.facebook.com/DoThingsAlways ... 8606635686
na fb zrobiłem tez konkurs, jest i NAGRODA

https://www.facebook.com/DoThingsAlways ... 8606635686
- spens
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Kontakt:
W garminach masz Virtual Partner i Virtual Racer.kerech pisze:Cześć,
VP - masz możliwośc ustawienia tempa dla swojego wirtualnego partnera ktory bedzie biegl przez cały trening ustawionym przez ciebie tempem. Poniżej bedzie twoj wynik wzgledem niego.
VR - to tak jak piszesz, ustawiasz swoj trening i twoj wirtualny przeciwnik biegnie dokladnie tak jak biegłem ty na tamtym treningu. Ponizej biegniesz ty i widzisz roznice w dystansie i czasie do przodu lub do tylu

Facebook / Endomondo / Garmin Connect
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Tiaaaa, zegarek za ponad dwa koła i padaka o której nikt nie mówi. Też mnie to dziwiło po przesiadce na F2 z FR60 i Suunto QuestBuldi pisze:Małe pytanko. Dzisiaj był pierwszy trening, wyszło 13km. Nie zawiesił sięTempo chwilowe zmienia się o 5 sekund, czy to normalne?
- 60Lat
- Dyskutant
===============================================jedz_budyn pisze:Rozumiem że suunto zapis co 1 sek. i garmin także?
Strasznie dziwne jest wygładzanie zakrętów w garminie.

=============================================
https://www.dropbox.com/s/5ysvd5rjgyh12 ... s.jpg?dl=0
=============================================
Wychodzi na to, że mało rzetelnie przeprowadzono test F3 i A3.
Garmina ślad zanotował 718 punktów natomiast Suunto tylko 239.
Wniosek jest jeden - mimo że Fenix 3 był na maxa, to i tak był gorszy.
Testujący również nie wykazał się uczciwością.
Pozdrawiam...
Gdy Ci na dole się burzą...
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
-
- Wyga
spens pisze: W garminach masz Virtual Partner i Virtual Racer.
VP - masz możliwośc ustawienia tempa dla swojego wirtualnego partnera ktory bedzie biegl przez cały trening ustawionym przez ciebie tempem. Poniżej bedzie twoj wynik wzgledem niego.
VR - to tak jak piszesz, ustawiasz swoj trening i twoj wirtualny przeciwnik biegnie dokladnie tak jak biegłem ty na tamtym treningu. Ponizej biegniesz ty i widzisz roznice w dystansie i czasie do przodu lub do tylu
Spens - dziękuję za odpowiedź! A jak to się ma w praktyce? Czy to jest użyteczne - w sensie przydaje się, czy raczej taki pic marketingowy, który ładnie brzmi i wygląda w teorii a w praktyce bezużyteczny? Chodzi mi głównie o virtual race bo virtual partner wiem jak działa z polara.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na szczęście jest connect IQ i sam zamierzam napisać kilka ruchomych średnich 2s, 5s, 10s, 20s, 100m, 200m itd. bez dziwnego zaokrąglania do 5sek. A może jest to czymś uzasadnione, np wybrakowany kwarc???herson pisze:Tiaaaa, zegarek za ponad dwa koła i padaka o której nikt nie mówi. Też mnie to dziwiło po przesiadce na F2 z FR60 i Suunto QuestBuldi pisze:Małe pytanko. Dzisiaj był pierwszy trening, wyszło 13km. Nie zawiesił sięTempo chwilowe zmienia się o 5 sekund, czy to normalne?

-
- Zaprawiony W Bojach
słodki Jezu, już nie mam siły z kolegą.
zegarki były ustawione na zapis 1s. treningi zostały przesłane na odpowiednią platformę - movescount lub garmin connect, stamtąd wyeksportowane do .gpx i zaimportowane w mygpsfiles.
pamiętam, jak dzieciakiem będąc trenowałem ping-ponga. podczas jednego z turniejów obserwowałem mecz kumpla z innego klubu (San Poznań), Karola. Stał nad nim trener i darł japę na całą salę: jak ty grosz, jak ty grosz!
Karol robił, co mógł, ale trenerowi nie było dość. JAK TY GROSZ!? W pewnym momencie Karol popatrzył na trenera i ze stoickim spokojem wypalił: "no przecież wora se nie urwę..."
przepraszam za dosłowność cytatu, ale... no właśnie.
tymczasem revenons a nos moutons - test trwa, może dzieciaki nie zakoszą mi zegarów z parapetu.
zegarki były ustawione na zapis 1s. treningi zostały przesłane na odpowiednią platformę - movescount lub garmin connect, stamtąd wyeksportowane do .gpx i zaimportowane w mygpsfiles.
pamiętam, jak dzieciakiem będąc trenowałem ping-ponga. podczas jednego z turniejów obserwowałem mecz kumpla z innego klubu (San Poznań), Karola. Stał nad nim trener i darł japę na całą salę: jak ty grosz, jak ty grosz!
Karol robił, co mógł, ale trenerowi nie było dość. JAK TY GROSZ!? W pewnym momencie Karol popatrzył na trenera i ze stoickim spokojem wypalił: "no przecież wora se nie urwę..."
przepraszam za dosłowność cytatu, ale... no właśnie.
tymczasem revenons a nos moutons - test trwa, może dzieciaki nie zakoszą mi zegarów z parapetu.