Termometr w zegarku jest po to by wykorzystać go np zimą gdy mamy zegarek na kurtce, albo przypiety do rowerowego uchwytu.MikeSpy pisze:Termometr jest uzywany przez zegarki ABC razem z pomiarem cisnieniem powietrza do wskazywania wysokosci. To ze przy okazji mozemy zobaczyc tą temperature w okienku to taki bonus ktory moze sie przydac np przy nockach w namiocie ;P
Garmin Fenix 3/3HR
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
- Życiówka w maratonie: brak
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Kuba, znasz zapewne zasadę działania GPS i wiesz że nie ma idealnych urządzeń. GPS nie da 100% pewności pomiaru. Praca odbiornika uzależniona jest od miejsca, ilośći widocznych satelit, pogody itd...Qba Krause pisze:mnie ślad rysuje dobrze i na pewno ma mniejsze zużycie baterii niż to, co podajesz.
Raz Ci wyrysuje dobrze, raz źle a innym razem tak sobie. Jest tolerancja błędu .
Przypomina mi się zdarzenie kiedy człowiek jadąc na nawigacji wjeżdża do jeziora i jest zdziwiony bo przecież jechał po GPSie i nie powinno tak się stać, a jednak

-
- Zaprawiony W Bojach
kuczi, ależ oczywiście. dobrze to nie znaczy, że widzę ślad dokładnie tam, gdzie stanęła moja stopa, ale że widzę, że kształt się zgadza, że nie ma dziwnych odchyleń, że skala rozbieżności pokrywa się z ogólną dokładnością gpsu, te 10-20m.
przecież dochodzi do tego zgodność śladu z konkretną mapą, sposób modyfikacji śladu przez daną witrynę czy program - to wszystko jest zrozumiałe.
widać, że nie ma jakichś permanentnych błędów i wad, ale jestem ciekaw jak się sprawdzi zegar w biegu po lesie - póki co raz pokazał dobrze, raz się wysypał. jak już pisałem, w weekend mam zamiar przeprowadzić konkretne testy, bo zaraz Garmin się odezwie, że mam sprzęt odsyłać.
prosże, podawajcie konkrety co powinno waszym zdaniem pojawić się w teście.
przecież dochodzi do tego zgodność śladu z konkretną mapą, sposób modyfikacji śladu przez daną witrynę czy program - to wszystko jest zrozumiałe.
widać, że nie ma jakichś permanentnych błędów i wad, ale jestem ciekaw jak się sprawdzi zegar w biegu po lesie - póki co raz pokazał dobrze, raz się wysypał. jak już pisałem, w weekend mam zamiar przeprowadzić konkretne testy, bo zaraz Garmin się odezwie, że mam sprzęt odsyłać.
prosże, podawajcie konkrety co powinno waszym zdaniem pojawić się w teście.
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
tzn. może jak na Garmina rysuje dobrze, ale w porównaniu do V800 wypada blado. Miałem F2 , 920. W każdym to samo.Qba Krause pisze:zukow, to bardzo dziwne - mnie ślad rysuje dobrze i na pewno ma mniejsze zużycie baterii niż to, co podajesz. zrobię dłuższe treningi w weekend to porównamy.
Poczekam na jakąś aktualizację i zobaczymy czy Polar zostanie nadal moim ulubionym zegarkiem, bo od lipca nic lepszego (dla mnie) nie wyszło.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Ja bym poprosił o sprawdzenie trybu ultratrac:prosże, podawajcie konkrety co powinno waszym zdaniem pojawić się w teście.
- czy jest możliwość edycji częstotliwości zapisu, czy tylko domyślnie 1 min;
- czy tryb ten w miarę jest stabilny (w F2 bywało różnie);
- czy opcje nawigowania działają w tym trybie;
- czy jest opcja nawigowania nie tyle po śladzie, co od punktu do punktu (podawania odległości i kierunku na najbliższy punkt orientacyjny i po jego minięciu kolejny).
Generlanie chodzi mi w tym o sprawdzenie zegarka bardziej pod kątem turystyki górskiej niż samego biegania.
-
- Zaprawiony W Bojach
dzięki majki za sugestie, postaram się. a tymczasem...
taka sytuacja:
taka sytuacja:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Moje doświadczenie wskazuje(z F1 i F2), że jak chcemy żeby podczas biegu zegarek działał jak najdłużej najlepiej zmienić widok na zegarek(jest to super zoptymalizowany widok).Qba Krause pisze: prosże, podawajcie konkrety co powinno waszym zdaniem pojawić się w teście.
Do przetestowania czas działania z pełnego naładowania (zostawiony gdzieś na parapecie żeby uniknąć skoków temp):
1. tryb GPS co 1s, zegarek na widoku z tempem, dystansem i czasem
2. tryb GPS co 1s, zegarek na widoku zegarka
Chodzi o sprawdzenie jak duży wpływ na zużycie baterii ma standardowe pole danych odświeżane co 1s. Widok zegarka odświeża się co 1min.
Podobno w F3 widok zegarka jest bardzo zoptymalizowany.
Na niedawnym biegu(z F2 co 1s), który trwał 11h zapomniałem o tym i po 4h z widokiem tempa itd zeszło ze 30-40% baterii, po przełączeniu na widok zegarka po 11h zostało jeszcze 30%.
-
- Zaprawiony W Bojach
i od razu pytanka:
1. chcę przeprowadzić test na max. trzymanie baterii w obu zegarkach: a3 i f3, przy porównywalnych ustawieniach. rzecz jasna naturalnym będzie ustawienie w obu zapisu 1-sek, wyłączenie wszelkich czujników i dodatkowych elementów. może Piechu chciałbyś mi pomóc w sporządzeniu checklisty ustawień, jakie trzeba by zapodać w obu sprzętach?
2. a3 pokazuje mi 3 możliwości częstotliwości sprawdzania i zapisu położenia GPS 1s/10s/60s - to jest dla mnie dość jasne.
rozumiem, że tryb ultratrac w f3 w bazowym ustawieniu 60s będzie porównywalny z ustawieniem 60s GPS accuracy w a3?
3. mam w a3 jeszcze coś takiego jak recording interval , czyli jak rozumiem częstotliwość zapisu danych aktywności w zegarze. a3 oferuje 1s i 10s. czy w f3 odpowiednikiem tego parametru jest zapis danych co sekundę/oszczędnie? jeśli tak, ile to jest oszczędnie? czy to jest definiowalne z poziomu garmin connect?
czy ktoś mógłby w kilku słowach wyjaśnić praktyczne konsekwencje - z jednej strony dla zapisu trasy, z drugiej dla czasu działania na baterii dla zmiany częstotliwości:
a. sprawdzania i zapisu GPS z 1s na 10s?
b. zapisu danych z 1 s na 10s?
uff... z góry bardzo dziękuję za pomoc.
edit: rozumiem, że wpływ na zużycie baterii będą miały również dane wyświetlane na zegarze. z praktycznej perspektywy zawodów - na ekranie chcę mieć ogólny czas, ogólny dystans i sumę podejść.
1. chcę przeprowadzić test na max. trzymanie baterii w obu zegarkach: a3 i f3, przy porównywalnych ustawieniach. rzecz jasna naturalnym będzie ustawienie w obu zapisu 1-sek, wyłączenie wszelkich czujników i dodatkowych elementów. może Piechu chciałbyś mi pomóc w sporządzeniu checklisty ustawień, jakie trzeba by zapodać w obu sprzętach?
2. a3 pokazuje mi 3 możliwości częstotliwości sprawdzania i zapisu położenia GPS 1s/10s/60s - to jest dla mnie dość jasne.
rozumiem, że tryb ultratrac w f3 w bazowym ustawieniu 60s będzie porównywalny z ustawieniem 60s GPS accuracy w a3?
3. mam w a3 jeszcze coś takiego jak recording interval , czyli jak rozumiem częstotliwość zapisu danych aktywności w zegarze. a3 oferuje 1s i 10s. czy w f3 odpowiednikiem tego parametru jest zapis danych co sekundę/oszczędnie? jeśli tak, ile to jest oszczędnie? czy to jest definiowalne z poziomu garmin connect?
czy ktoś mógłby w kilku słowach wyjaśnić praktyczne konsekwencje - z jednej strony dla zapisu trasy, z drugiej dla czasu działania na baterii dla zmiany częstotliwości:
a. sprawdzania i zapisu GPS z 1s na 10s?
b. zapisu danych z 1 s na 10s?
uff... z góry bardzo dziękuję za pomoc.
edit: rozumiem, że wpływ na zużycie baterii będą miały również dane wyświetlane na zegarze. z praktycznej perspektywy zawodów - na ekranie chcę mieć ogólny czas, ogólny dystans i sumę podejść.
-
- Zaprawiony W Bojach
blas, szybkie pytanie: czyli jeżeli podczas biegu będę miał jako wyświetlany ekran włączony tryb zegara, a tylko w razie potrzeby przełączał na ekrany z częściej uaktualnianymi danymi, to zaoszczędzę na baterii?
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Kubo,
Zapis oszczędny nie ma znaczenia dla zużycia baterii, a jedynie pamięci. Dalej będzie sprawdzał Twoje położenie co sekunde, ale będzie zapisywał mniej punktów w pamięci. Dopiero zaqpisze jak zmienisz kierunek czy prędkośc w bardziej zdecydowany sposób. Tak to przynajmniej wyglądało w f2.
Zapis oszczędny nie ma znaczenia dla zużycia baterii, a jedynie pamięci. Dalej będzie sprawdzał Twoje położenie co sekunde, ale będzie zapisywał mniej punktów w pamięci. Dopiero zaqpisze jak zmienisz kierunek czy prędkośc w bardziej zdecydowany sposób. Tak to przynajmniej wyglądało w f2.
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
Buniek, ale czy w związku z tym zapis i bieżące wskazania np. średniego tempa czy całkowitego dystansu przestaną być wiarygodne?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Takie są moje obserwacje po paru biegach powyżej 10h i ogólnie ma to sens. Ekrany z danymi wymagają nieco więcej roboty niż pokazywanie godziny(ten widok pozwala na 6tyg pracy - bez gpsa). Nigdy nie robiłem takiego testu inaczej niż na zawodach i fajnie by było to zweryfikować.Qba Krause pisze:blas, szybkie pytanie: czyli jeżeli podczas biegu będę miał jako wyświetlany ekran włączony tryb zegara, a tylko w razie potrzeby przełączał na ekrany z częściej uaktualnianymi danymi, to zaoszczędzę na baterii?
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Nie wiem, wydaje mi sie, że może w podsumowaniach gorzej pokazywac prędkość chwilową (póki biegniesz prosto to zapisze tylko początek i koniec takiej prostej i predkość chwilowa będzie prędkoąścią sednia z tego odcinka), a w skazania średnie powinny byc ok.
Ale z fenixem2 biegałem kilka tygodni prawie 9 miesięcy temu i już za dobrze nie pamiętam, co wtedy czytałem na ten temat.
Ale z fenixem2 biegałem kilka tygodni prawie 9 miesięcy temu i już za dobrze nie pamiętam, co wtedy czytałem na ten temat.
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
W związku z tym rodzi się pytanie,...kuczi pisze:Kuba, znasz zapewne zasadę działania GPS i wiesz że nie ma idealnych urządzeń. GPS nie da 100% pewności pomiaru. Praca odbiornika uzależniona jest od miejsca, ilośći widocznych satelit, pogody itd...Qba Krause pisze:mnie ślad rysuje dobrze i na pewno ma mniejsze zużycie baterii niż to, co podajesz.
Raz Ci wyrysuje dobrze, raz źle a innym razem tak sobie. Jest tolerancja błędu .
Przypomina mi się zdarzenie kiedy człowiek jadąc na nawigacji wjeżdża do jeziora i jest zdziwiony bo przecież jechał po GPSie i nie powinno tak się stać, a jednak
Czy każdy kolejny model na którym się zachwycamy to kolejny, co raz lepszy moduł GPS, czy co raz lepszy soft. Jak producenci będą nam to tak dawkowali to oczywiście dobrniemy do Garmin Fenix 10 i Garmin 990. Być może o to właśnie chodzi,...
Jeżeli w Berlinie na trasie zegarek dolicza mi 700 metrów to pytanie jest następujące,...po co jest mi to potrzebne w trakcie maratonu,..
Co więcej,...Czy Polar z modelem V800 chwalonym naforum to lepsze oprogramowanie czy inny, bardziej precyzyjny moduł,...
-
- Zaprawiony W Bojach
A patrzyłeś Ryszard na ślad trasy tego maratonu? panuje powszechna zgoda co do tego, że amator ze środka stawki pokonuje podczas maratonu dystans o kilkaset metrów dłuższy niż 42,195 km w związku z:
- dobiegiem do linii startu,
- koniecznością wyprzedzania,
- podbieganiem do punktów odżywczych,
- niemożnością obrania optymalnej linii w związku z dużą liczbą biegaczy na trasie.
- dobiegiem do linii startu,
- koniecznością wyprzedzania,
- podbieganiem do punktów odżywczych,
- niemożnością obrania optymalnej linii w związku z dużą liczbą biegaczy na trasie.