Szybkie ścieranie się bieżnika pięty. Co robić?

ŁukaszEvo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:04
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Otóż poprzednie buty Asics Gel-Zaraca 2 wytrzymały 6 miesięcy i byłem zmuszony je wymienić gdyż bieżnik pięt starł się niemal całkowicie.
Kupiłem więc nowe Asics GEL-Super J33 i niepokoi mnie szybkość powstawania tego samego problemu, gdyż już po kilku treningach stwierdzam, że te buty długo mi nie posłużą ;/ Dodam, że ważę 64 kg i biegam głównie po asfalcie (80 km/tydz.)
Czy da się coś z tym zrobić? Słyszałem o specjalistycznych wkładkach ortopedycznych, może one skorygują miejsce kontaktu buta z podłożem lub po prostu potrzebuje butów z twardą podeszwą?
IMG_20150314_173011.jpg
IMG_20150314_173254.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

typowe, walisz ostro z pięty,
mam tak samo, może ciut mniej.

Nic z tym nie zrobisz, chyba, że zmiana techniki na śródstopie albo/i bieganie po miękkim.

A te 6 miesięcy to ile km ?
bo jak liczę, 26x80=2080km !!, to możesz być z tych Zaraca super zadowolony.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

może naucz się po prostu poprawnie biegać :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

W mojej ocenie J33 to delikatne buty. Kupiłem je i jestem zadowolony, ale używam praktycznie wyłącznie do startów.

Inne treningowe Asicsy (używałem do tej pory Pulsów) wytrzymują mi jakieś 2,5tyś km do całkowitego zdarcia gumy Ahar na zewnętrznej tylnej części pięty. Obawiam się, że bez radykalnej zmiany techniki biegu nic z tym się nie da zrobić.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najprostsza to praca nad techniką. Jednak ten proces wymaga wielkiej cierpliwości - nie od razu Rzym zbudowali. A taka zmiana to same korzyści.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

ŁukaszEvo pisze:...Asics Gel-Zaraca 2 wytrzymały 6 miesięcy ... biegam głównie po asfalcie (80 km/tydz.)
To jaki kilometraz zrobiles w tych Zaraca? Wyliczenia jarjana sa poprawne - czyli ponad 2K km?
Pytam, bo od pewnego czasu biegam w tych butach i ciekawi mnie, jakiej trwalosci moge sie spodziewac...
ŁukaszEvo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:04

Nieprzeczytany post

W Zaraca aż tyle nie zrobiłem, widać trochę was w błąd wprowadziłem, około 1500 km będzie.
To jak, bez poprawy techniki biegu nic nie da się z tym zrobić?
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Najprostsza to praca nad techniką. Jednak ten proces wymaga wielkiej cierpliwości - nie od razu Rzym zbudowali. A taka zmiana to same korzyści.
a niekoniecznie.
Motoryka biegu jest u amatora czymś naturalnym, co wynika z jego "całego życia" i praca nad zmianą techniki może nie dac żadnych przyzwoitych i pozytywnych efektów, a czasem nawet prowadzi do gorszych wyników.

Oczywiście - w kwestii amatorskiego biegania, dla przyjemności, nawet codziennego, ale bez amoku na "będę biegaczem". Nie mówię o ludziach co chcą poświecić czas i wiele godzin na trening techniki, bo to nie jest niezbędne do czerpania przyjemności z biegania. 80 % biegaczy biega z pięty, więc niekoniecznie trzeba zmieniać zycie, aby byc w tych 20% :)
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzysztof jot pisze:Motoryka biegu jest u amatora czymś naturalnym, co wynika z jego "całego życia"
Tak naturalnym, jak naturalne jest dla człowieka siedzenie kilkanaście godzin dziennie przy komputerze albo w szkolnej ławce.
krzysztof jot pisze:Oczywiście - w kwestii amatorskiego biegania, dla przyjemności, nawet codziennego, ale bez amoku na "będę biegaczem". Nie mówię o ludziach co chcą poświecić czas i wiele godzin na trening techniki, bo to nie jest niezbędne do czerpania przyjemności z biegania. 80 % biegaczy biega z pięty, więc niekoniecznie trzeba zmieniać zycie, aby byc w tych 20% :)
Amok o którym piszesz przejawia się przede wszystkim w potrzebie bicia życiówek za wszelką cenę (finansową lub zdrowotną). Praca nad techniką wymaga zrobienia kilku kroków wstecz, zanim zrobi się skok do przodu, więc z amokiem nie ma zbyt wiele wspólnego. Obydwie rzeczy mogą oczywiście czasem iść w parze, ale jak ktoś koniecznie chce się uszkodzić, to nie za bardzo można go powstrzymać.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

krzysztof jot pisze:[ 80 % biegaczy biega z pięty, więc niekoniecznie trzeba zmieniać zycie, aby byc w tych 20% :)
Skąd Ty wziąłeś te 80 %?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

...też wydaje mi się to wysoce nieprawdopodobne, żeby w tłumie stu, aż dwudziestu biegało ze śródstopia.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

krzysztof jot pisze:
wysek pisze:Najprostsza to praca nad techniką. Jednak ten proces wymaga wielkiej cierpliwości - nie od razu Rzym zbudowali. A taka zmiana to same korzyści.
a niekoniecznie.
Motoryka biegu jest u amatora czymś naturalnym, co wynika z jego "całego życia" i praca nad zmianą techniki może nie dac żadnych przyzwoitych i pozytywnych efektów, a czasem nawet prowadzi do gorszych wyników.
[...]
To z własnego doświadczenia piszesz, czy przypuszczasz, że tak jest?
Od siebie mogę dodać, że dosłownie "zajeżdżałem" buty i to w kosmicznym tempie do momentu, aż postanowiłem coś zrobić z techniką. Sam proces (choć nadal uważam, że nie zakończony) zajął mi około 2 lat. W przysłowiowym międzyczasie nie miałem żadnych spadków w wynikach, a wręcz przeciwnie. Także mam odmienną wiedzę od twojej w tym zakresie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ