ból kolana - warto zakupić opaskę?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
xyzv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Od prawie 2 miesięcy boli mnie kolano. Pewnego dnia po bieganiu na bieżni, na siłowni, schylałem się wraz z małym przykucnięciem po coś na dywanie i coś mi "strzeliło" w kolanie. Kolano mnie boli gdy przy zgiętym kolanu opieram na nim ciężar ciała, jak na przykład wchodzenie po schodach czy schylanie się by zasznurować sznurowadła (gdy lekko wykręcę kolano/nogę do wewnątrz wówczas ból jest znacznie mniejszy). Przy maksymalnym zgięciu kolana do wewnątrz również odczuwam pewien ból. Ból odczuwam wewnątrz kolana, w jego dolnej części po wewnętrznej stronie nogi.

Byłem u 2 ortopedów, mam zrobione badania USG i RTG. RTG nic nie wykazało. W USG natomiast zostało wykazane:

- cysta Bakera (lekarz powiedział, żeby poczekać, to prawdopodobnie sama zejdzie) o wymiarach 10x60x9mm
- znacznie zwiększona ilość płynu w stawie kolanowym w zachyłku nadrzepkowym do 12 mm grubości, bez przerostu maziówki, sygnał PD w normie
- obrzęknięty troczek przyśrodkowy rzepki z lekko zwiększonym sygnałem PD, jak w niewielkim zapaleniu
- obrzęknięty fałd przyśrodkowy błony maziowej, niewidoczny w typowej pozycji badania, a jedynie przy maksymalnie zgiętym kolanie

Ortopeda powiedział mi, że prawdopodobnie ból sam mi przejdzie i jeżeli za 2 miesiące (to było prawie 2 tygodnie temu) nadal mnie będzie boleć, to mam przyjść jeszcze raz na konsultacje.

Chciałbym zacząć biegać, głównie mam na myśli grę w piłkę (bieganie po bieżni i asfalcie/kostce odradził mi ortopeda) na sztucznej trawie, czy jest sens zakupu opaski na kolano? Jeżeli tak, to jaką?
Kwestia jest taka, czy jest sens zakupu jakiejś opaski
PKO
Pawelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja z tymi troczkami tez mam problem i najgorsze, że nic nie chce przejść. Od dwoch tygodni smaruję Naklofen TOP, dostałem przeciwzapalne tabletki Xefo rapid i nic, jak bolało to boli, nawet mam wrażenie że jeszdcze gorzej jest z kolanem dlatego teraz próbuje konską chłodzącą, wiec zobaczę za tydzień.

pozdrawiam
Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Miałem podobnie, nie mogłem chodzić po schodach nawet.
W ogóle chodzenie to był problem... Usg wykazało zwiększoną ilość płynu jak u Ciebie. Poza tym wszystko w normie (o ile dobrze pamiętam). Na początku w aptece po wyjściu z usg kupiłem opaskę za 12 zł. BARDZO pomogła. Mogłem chodzić. Dalej czułem ból ale mogłem chodzić.
Następnie w aptece kupiłem końską maść, ale rozgrzewającą. Smarowałem na bogato przez kilka dni, paliło żywym ogniem, ale wytrzymałem. Po tygodniu takiej kuracji i chodzeniu w opasce przestało boleć, mogłem normalnie chodzić. Po jakichś 2 tygodniach wybrałem się na krótki bieg. Zaczęło znów boleć. Myślałem że maść pali żywym ogniem po posmarowaniu/wtarciu... poczekaj aż założysz na to opaskę i rozgrzejesz się biegiem xD

Po 3 tygodniach już zacząłem biegać, czułem kolano, nie bolało, ale czułem że trochę więcej biegu i będzie problem.
Biegam teraz 5 km po chodnikach i jest w miarę ok. Niby coś tam czuć jeszcze, ale nie jest to ból. Jakby bardziej psychika niż ciało.
Natomiast 10km po lesie lub na bieżni mechanicznej robię bez żadnego czucia czegokolwiek w kolanie. Tak jak by kontuzja nie miała nigdy miejsca.
Więc opaskę możesz kupić do komfortu noszenia, ale o sporcie zapomnij. Na te 2 tyg jeszcze. Ja wiem jak to jest usłyszeć taką diagnozę, ale lepiej poświęcić teraz 2 tyg a potem cały rok grać i być aktywnym.

No i końską maść polecam (rozgrzewającą).
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opaska jest bardzo dobra w pierwszym stadium leczenia - odciąża staw, wymusza prawidłowe ustawienie rzepki, zmniejsza obrzęk. Jest zdecydowanie lepsza niż bandaż elastyczny, ale... dobra opaska to niestety droga, a czasami bardzo zabawa - ja za swojego GenuTrain'a zapłaciłem 350 zł i ze względu na tendencję do bocznego przypierania rzepki, dostałem zalecenie od (biegającego czynnie) ortopedy by w nią zainwestować i biegać zawsze... jak pisał przedmówca cuda czyni maść końska - ja zawsze aplikuję czerwoną przed treningiem (rozgrzewa) i niebieską po (chłodzi).
runner92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę, że sens opaski jest wtedy kiedy ma ona utrzymywać całe kolano w jednej pozycji (ja np. mam problem z wyskakującą rzepką- opaska jest jak znalazł) natomiast jeśli jest to tylko kwestia bólu, a nie przeskakiwania czegoś wewnątrz kolana to wątpię, żeby opaska dała cokolwiek.
feli8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W takim stanie lepiej żeby zrobić sobie te dwa miesiące odpoczynku i dopiero później zacząć trenować.. teraz to może pogorszyć jescze twój stan, a po za tym sprawi cie wiele bólu...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ