Potrzebna pomoc w doborze treningu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Michalku

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich użytkowników. Mimo, że stronę bieganie.pl zacząłem odwiedzać już dawno temu, to dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować na forum, aby zasięgnąć rady kogoś mądrzejszego. Mam nadzieję, że często będę tu wracał. :-)

A teraz do rzeczy. Mam 22 lata, przez większą część życia trenowałem piłkę ręczną. W zeszłym roku miałem jedno dłuższe podejście do biegania, jednak plan wystartowania w półmaratonie zniweczyła kontuzja kolana. Pierwszy ortopeda, do którego się udałem, stwierdził, że cierpię na kolano skoczka, a drugi miesiąc później nie zauważył znamion tejże przypadłości. Po najdłuższym USG w moim życiu (jeszcze żaden lekarz nie poświęcił mi tyle uwagi) - zasugerował, że przeciążyłem kolano, z medycznego punktu widzenia jest wszystko ok. Trenuję na siłowni i wydaje mi się, że przysiady ze sztangą pozwoliły mi na tyle wzmocnić mięśnie nóg, że aktualnie nic nie doskwiera.

Jestem zupełnym amatorem. W zeszłym roku przetestowałem się na 10km po jakichś 3 miesiącach biegania, na samodzielnie wyznaczonej trasie - mój czas to 47 minut - wynik bardzo słaby i chciałbym go w tym roku poprawić. Nie mam jednak pojęcia, jakim planem trenować. Półmaratonu nie planuję póki co, tylko jakieś biegi na dystansie właśnie 10km. Aktualnie jestem na bardzo słabym poziomie, nie biegałem bardzo długo. W niedzielę pobiegłem bardzo spokojnie 10km bez żadnego parcia na czas (ponad godzina). Dałbym radę i 20km, ale przez następny tydzień na pewno buty do biegania leżałyby w szafie. Nie wiem do końca, w jakim miejscu się teraz znajduję. Jak trenować, aby spokojnie podejść do tematu i zaatakować 45min na jakichś zawodach pod koniec lata, w tym roku? Jaki plan byłby dla mnie dobry? Zacząć od czegoś dla zupełnie początkujących?

Pozdrawiam i liczę na pomoc mądrych głów, których tu sporo. :-)
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że Plan Bartoszaka 4 razy w tyg 10km/45 minjest jakby skrojony dla Ciebie. Najważniejsze żbyś przeszedł go cały łącznie z programem wprowadzającym:
Przez pierwsze 2-3 miesiące przed rozpoczęciem realizacji planu, zalecam biegać 4 razy w tygodniu według schematu:

wtorek ok. 12km – 80% intensywności
czwartek ok. 10km – 70%
sobota ok.8km – 80%
niedziela ok. 15km – 70%
Zważywszy, że dopiero zaczynasz po przerwie mozesz się jeszcze delikatniej wprowadzić w bieganie
i zacząć od

10 km
8 km
6 km
12 km

i stopniowo dojść do tego co wyżej.

Dorzuć ćwiczenia siłowe na nogi, czy może kontynuj te, które wykonujesz obecnie oraz jakieś core stability.
Krzysiek
Michalku

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź. Plan mi się bardzo podoba i z pewnością z niego skorzystam.

Jednak w tych planach zawsze zastanawiała mnie jedna rzecz, na przykład: '4 x 5min w tempie 4:20'. A mianowicie, czy potrzebny mi jest jakiś mega zegarek z wbudowanym GPS, aby określić, jakim biegnę tempem i czy je utrzymuję? Może wystarczy telefon z dokładnym GPS i Endomondo?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ