Polar M400

puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To zmienisz, odpalasz zegarek i biegasz gdzie chcesz, w domu zegarek do kompa na 2 minuty i masz cały trening w polarflow :)
New Balance but biegowy
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Manfred, jeżeli nie zależy Ci na pulsometrze to możesz zacząć od samego zegarka.

Wtedy koszt Polara to około 500zł a myślę że i tak będziesz z niego bardzo zadowolony. Pasek z pulsometrem można dokupic pózniej.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harlan pisze:Jak najbardziej może służyć tylko jako zegarek. Wg. producenta bateria wystarczy na około 28-30 dni w trybie samego zegarka na jednym ładowaniu baterii. Jeśli biegasz i używasz zegarka na co dzień to już zależy od tego ile biegasz, ale u mnie jest to około jednego ładowania w tygodniu tak co 5-6 dni przy bieganiu 5xtydzień. Co do drugiego pytania to tak pozwoli, po to on w sumie jest :)
jeśli chodzi o wytrzymalość baterii na jednym ładowaniu w trybie zrgarka to producent ma racje...testowalem w okresie kontuzji i 30 dni wytrzymał
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czy działa komuś synchronizacja treningów przez aplikacje na Androida? Mam w telefonie soft 4.4.4 i za każdym razem wyskakuje, że synchronizacja nieudana.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Działa jak chce , raz działa, raz nie i tak odkąd wprowadzili taką funkcjonalność
yerbam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Trzy sprawy:
1. Mogłby ktoś wysłać mi na maila .gpx i .tcx z traningu interwałowego: (xxx m aktywność / xxx sekund odpoczynek ) x np 4 razy.
mail - yerbaradom@gmail.com

2. Jak wyglada sprawa monitorowania snu? Korzysta ktoś z tego?

3. Czy jest możliwość zrzucania treningów do poprzedniej wersji softu Polara tzn chyba Protrainer.

pozdrawiam
Malkav1989
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
waham się między zakupem Polar M400 a Garminem 310xt? Proszę o wszelkie sugestie w zakresie wyboru.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

temat m400 vs 310xt jest już tak rozwałkowany że wystarczy poczytać, zastanowić się i samemu wybrać
silenter79
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52 min 43 sek

Nieprzeczytany post

Mam pytanie o strefy FIT/FAT i strefę mocy w aplikacji polar flow jak to się ma do treningów. Mam za sobą kilka treningów a w postępach w ramach tych danych zera.
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

W tamtym tygodniu nabyłam zegarek Polara ze względu na przymus biegania w określonej strefie tętna i lepsze łapanie sygnału GPS niż w przypadku mojej komórki. Wcześniej biegałam czasami z pożyczonym Polarem RCX 3 i stąd moje przekonanie, że ten model będzie się zachowywał podobnie. Niestety zawiodłam się, chyba, że nie jestem w stanie tego ustawić.
W polarze RCX 3 ustawienie strefy tętna na trening skutkowało zapipczeniem oraz miganiem na wyświetlaczu aktualnego tętna jeśli z niego "wyszłam" co powodowało, że tylko lekki luk na zegarek dawał mi sygnał zwolnij. Niestety M400 pipczy tak, że w mieście (lub przy nawet przy lekkim wietrze) nie słyszę zupełnie sygnału a niestety po wyjściu z żądanej strefy tętna wskaźnik pulsu nie miga.
Czy ktoś z używających wie, czy funkcję migania bieżącego pulsu da się włączyć w M400 a jeśli tak to jak to można uczynić?
Z moich testów i obserwacji wynika, że:
- sygnał GPS łapie ciut szybciej niż RCX3
- wskaźnik baterii nie jest dokładny, tzn. ubywa go w tempie skokowym, wychodząc na dwugodzinne bieganie miałam niby 98 a po powrocie było ok. 50% baterii (może to przez wydawanie dźwięku przekroczenia założonej str. tętna, którego i tak nie słychać :hahaha: )
- pauzowanie i kończenie treningu jest lepiej rozwiązane niż w poprzednich modelach (w RCX3 zdarzało mi się zakończyć niechcący spauzowany bieg np. rękawem kurtki)
- funkcja kontroli dziennej intensywności czy jak to tam się zwie liczy kroki i rzeczywiście trochę nakręca do większego ruszania się :ble:
- analiza snu zaskakuje wynikami, samopoczucie i siły przekładają się odpowiednio do stosunku snu płytkiego/ głębokiego (obserwacja w weekend przy śnie ponad 9godzinnym)
- wg mnie dzienna aktywność powinna doliczać zaplanowany trening do całodziennej aktywności a tak się nie dzieje. Przykład: planuję trening 10kmów a więc dzienna aktywność powinna wynosić standardową dzienną aktywność plus mój trening (a nie pokazywać 300 % normy jak za czasów Gierka :hej: )
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pikanie może nie jest bardzo głośne, ale ja go słysze, rozumiem, że ustawione jest na najgłośniejsze?

co do aktywności dziennej uważam że 300% jest ok, bo próg jest ustawiony dla osoby mało wytrenowanej.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podam przykład z jednej z ostatnich niedziel.

Wstałem rano - czas aktywności 0, kalorie 500, kroki 0
Podjechałem kilka kilometrów do lasu gdzie mam fajne krosowe górki jedna za drugą plus grząski piasek.
Zrobiłem 13 km w dość szybkim tempie ( między 5 a 5:30 ).
Potem do samochodu i do domu.
Przez kilka godzin chodzenia po domu za wiele mi polarowych kroków nie przybyło.
Po obiedzie pojechałem pograć w piłkę, ok. 1,5 h.
Do wieczora już ściemniałem w domu.
Przed spaniem sprawdziłem dzienną aktywność, która wyniosła 444%. Pytanie czego 444% ?

Z chodzenia po domu przybyło zapewne niewiele procent za to aż tyle pochodzi z dwóch treningów: biegowego i z ganiania za piłką.
Odnosząc się więc do dziennej aktywności to tyle ona właśnie wynosiła, 444% ze wszystkiego.
Ok. 400% z aktywności ruchowej i ok 44% z kulania się po kanapie :hejhej:

Gdybym nie wychodził z domu to z chodzenia po domu i machania ręką może nabił bym te 44% przez cały dzień. Dlatego ja nie wpatruję się w dzienne procenty choć działa to na mnie mobilizująco i rzadko się zdarza, że nie wyrabiam normy 100%. Tyle tylko, że codziennie coś robię bo mnie nosi :hejhej:
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja jak mam dzień bez treningu to maksymalnie nabijam 30-50%, ale tak to jest jak się w biurze siedzi 10 godzin :hahaha:
silenter79
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52 min 43 sek

Nieprzeczytany post

silenter79 pisze:Mam pytanie o strefy FIT/FAT i strefę mocy w aplikacji polar flow jak to się ma do treningów. Mam za sobą kilka treningów a w postępach w ramach tych danych zera.
Czy ktoś zna odpowiedź
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To chyba funkcje zarezerwowane dla v800. Sam mam tam pusto, o ile brak stref siły to rozumiem ponieważ m400 nie wspiera czujnika kadencji w rowerze (i wspierać raczej nie będzie) o tyle czemu nie wyświetla stref fit/fat to nie wiem
ODPOWIEDZ