Trening do Wings for Life

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 53
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, przygotowuje się do Wings for Life i mam kilka pytań odnośnie treningu do tego biegu. Zacznę jednak od opisu mojej formy.
Wiosna 2014 Poznań półmaraton 1:54:23, gdyby nie kontuzja na ostatnich kilometrach pobiegłbym w okolicach 1:51:00.
Jesień 2014 10km w Kaliszu 50:54
10km w Ostrowie Wielkopolskim 48:40
Półmaraton w Kościanie 1:59:01 (robiłem za zająca) tempo nie było jakimś większym problemem.
Niestety zimy nie przebiegałem zbyt dobrze a w zasadzie prawie w ogóle. :lalala:

Aktualnie na jednym długim wybieganiu zrobiłem już 23km po około 6:10 i biegłem ponad 2h20min
Tygodniowo robię około 50km.
W WfL chciałbym przebiec 23km (5:13/km). Zacząłem przygotowania na 3 miesiące przed startem (czyli tak jak rok temu do półmaratonu) dlatego liczę na to, że uda mi się pobiec w tym tempie.

Moje pierwsze pytanie jest takie, czy na długich wybieganiach skupić się raczej na zakładanym czasie biegu czyli 2h czy bardziej się skupić jednak na tym, że będę miał do przebiegnięcia 23km, a być może i więcej czyli w tempie treningowym jakieś 2,5h?

Druga sprawa to prośba o rzucenie okiem na moje założenia treningowe.
WTOREK truchtanie 5-8km i podbiegi
CZWARTEK rozgrzewka 2km, 12km w tempie zbliżonym do startowego (tydzień temu pobiegłem po 5:40, jutro mam zamiar po 5:25, a później biegać z w okolicach 5:10-5:15) 2km truchtu
PIĄTEK 10-12km luźno
NIEDZIELA Długie wybieganie około 20km w tempie 6:10-6:30

Nie biegam z pulsometrem itd. prosiłbym po prostu o orientacyjne oceny czy tempa na danych treningach będą dobre. Czytając forum wiem, że umiecie to robić :ble:
PKO
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się też czy nie przeplatać podbiegów z testem na 5k co drugi-trzeci tydzień. Co o tym myślicie?
Dodatkowo na miesiąc przed zawodami chciałem wykonać test na 10k żeby wiedzieć na czym stoję.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Plan jest ok. Nie traktuj tego WFL w taki matematyczny sposób jak inne biegi. Zostaw sporo luzu na improwizację, oczywiscie zaczynając z rezerwą.
Zostałbym przy podbiegach.
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie była to zbyt długa ocena mojego planu treningowego, ale być może właśnie taka może była potrzebna, bez zbędnych dywagacji. Cieszę się, że moje doświadczenie pozwala mi na ułożenie odpowiedniego planu, może nie jakoś skomplikowanego, ale lepiej tak niż przekombinować ;)

Co do biegu, chcę po prostu jak najlepiej wypaść bo nie biegnę w półmaratonie na wiosnę ale oczywiście Twoja uwaga jest cenna bo w tym biegu nei da się wszystkiego zaplanować ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Diamencik pisze:Nie była to zbyt długa ocena mojego planu treningowego, ale być może właśnie taka może była potrzebna, bez zbędnych dywagacji.
Masz poprostu naturalny talent trenerski :)
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cieszę się :hejhej:

PS: Czytając dzisiaj wywiad z Czapim dowiedziałem się, że jesteś dyrektorem sportowym tego biegu :taktak: Więc przy okazji może zadam pytanie, czy jest gdzieś albo czy będzie dostępny profil trasy?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tutaj masz wszystko: https://registration.wingsforlifeworldr ... nan/course
Namawiam, super formuła.
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A jak Pan widzi start w półmaratonie na dwa tygodnie przed WFL? 19.04 Planuje być pacemakerem dla kolegi na 1:55. Czy to dobry pomysł?

Test na 10km zrobiłem w 47:06 (endomondo) biorę poprawkę i zakładam, że jestem w stanie pobiec w 48min. Przy tym tempie kalkulator wylicza troszkę ponad 1:46. Także 1:55 daje to prawie 10min zapasu, ale oczywiście wiem, że jak na trening jest to sporo za szybko.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Wg mnie nie powinno być problemu. To jest około 5 min wolniej na 10 km. Raczej spoko.
Ale - o sile ogólnej i sprawności nie zapominaj.
Diamencik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Półmaraton zaliczony. Czas 1:53:34. Ale... przez źle oznaczoną trasę do 14km żyłem w świadomości, że prowadzę kolegę na 1:55, a na 15km okazało się nagle, że mamy ponad minutę straty. Niestety dalej kilometry były chyba źle oznaczone, bo do 19km byliśmy na styk, a na 20km mieliśmy już ponad minutę zapasu...

Jak się później okazało, ostatnie 10km zrobiliśmy w 51:36 (zamiast równo po 54:30) a ostatnie 6km w 29:36 także szedł ogień z butów :hahaha:
Dodam jeszcze, że trasa w bonusie dała ponad 400 metrów przewyższeń ;) Mam nadzieję, że nie był to za mocny bodziec ;)

Mimo tak mocnej końcówki, czułem, że tym tempem w okolicach 4:55 mogłem jeszcze jakiś, bliżej nieokreślony czas biec, także forma przed WFL jest chyba ok.

Teraz dwa tygodnie luzu i...

Do zobaczenia na Malcie!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ