Garmin a Endomondo - pauza i międzyczasy

mmagdalena.f
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć. Od pewnego czasu mam problem z wyświetlaniem międzyczasów na Endomondo, treningów wrzucanych z Garmina 110 za pomocą kabla na serwer.

Ostatni trening przed kontuzją (a tak właściwie, to już w trakcie... :P) miałam 26 stycznia i jeszcze wtedy wszystko było ok. Tamtego dnia miałam bardzo dużo postojów i musiałam pauzować zegarek. Po wrzuceniu treningu na serwer pokazywało 'prawidłowe' międzyczasy, czyli bez postojów-licznik w zegarku był wstrzymany i tak też pokazywało Endomondo-nie naliczało żadnego czasu.

Natomiast po powrocie do biegania zaczęło się coś krzaczyć i nie ukrywam, że trochę mi to przeszkadza, bo nie widzę rzeczywistego czasu PRZEBYCIA danego kilometra, mimo, że było wstrzymywane (chyba wiecie, o co mi chodzi). Mimo pauzowania zegarka, Endo pokazuje później międzyczasy, tak jakby z doliczonym czasem pauzy. Jak? Dlaczego?
Próbowałam już ukarać za to Garmina. Zrobiłam hard reset, aktualizacje i wciąż jest to samo (wczoraj to sprawdzałam).

Czy to może być wina zegarka, czy też serwer/aplikacja tak się skrzaczyła? O co chodzi? Też tak macie? Zwracacie na to uwagę?

Będę wdzięczna za wszelki odpowiedzi, wrzucam też screeny dla porównania (z aplikacji w telefonie, bo tam lepiej widać i międzyczasy i różnicę w czasie całego biegu-akurat drugi bieg to zatrzymywanie się na szukanie żarcia po drodze, więc nie pałujcie mnie za dychę w prawie dwie godziny :D).
Obrazek
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Temat już poruszany na forum.
Z tego co kojarzę jeszcze w listopadzie było tak jak jest teraz, czas z doliczoną pauzą. Później, juz w tym roku zauważyłem że jest tak samo a więc tak jak powinno być.
Kilka dni temu wgrywałem trening do endomondo za pomocą pliku i juz teraz nie pamiętam ale chyba tcx miał takie same dane a gpx z dołączoną pauzą.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a spróbuj połączyć konto endomondo z kontem Garmin Connect i zgrywać treningi z zegarka na GC który automatycznie prześle je na Endo. Myślę, że problem leży po stronie pliku z zapisem aktywnosci. Zgrywa sie tobie plik który zawiera pauzy. Mozesz tez sprobowac zgrac z zegarka recznie aktywnosc na GC i wyeksportowac do jakiegos innego foramtu aktywnosc i recznie ja dograc do endo.

Ja zgrywam treningi na GC które w automacie je zgrywa do endo i takich problemów nie mam ;)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
mmagdalena.f
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:Temat już poruszany na forum.
Z tego co kojarzę jeszcze w listopadzie było tak jak jest teraz, czas z doliczoną pauzą. Później, juz w tym roku zauważyłem że jest tak samo a więc tak jak powinno być.
Kilka dni temu wgrywałem trening do endomondo za pomocą pliku i juz teraz nie pamiętam ale chyba tcx miał takie same dane a gpx z dołączoną pauzą.
Szukałam w necie tematu i nigdzie nie mogłam znaleźć, ale wielkie dzięki za odpowiedź. :) Z Garminem biegam od września i nigdy tak nie miałam (dopiero teraz mi zaczęło te pauzy wliczać).
110 zapisuje pliki w .fit
mmagdalena.f
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

spens pisze:a spróbuj połączyć konto endomondo z kontem Garmin Connect i zgrywać treningi z zegarka na GC który automatycznie prześle je na Endo. Myślę, że problem leży po stronie pliku z zapisem aktywnosci. Zgrywa sie tobie plik który zawiera pauzy. Mozesz tez sprobowac zgrac z zegarka recznie aktywnosc na GC i wyeksportowac do jakiegos innego foramtu aktywnosc i recznie ja dograc do endo.

Ja zgrywam treningi na GC które w automacie je zgrywa do endo i takich problemów nie mam ;)
Tak też wczoraj robiłam. Przesłałam istniejące treningi do GC, stamtd Endo pobrało i wyświetlało mędzyczasy tak samo, jak te wrzucone ręcznie. Będę robić jeszcze jedną próbę. :)
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A możesz w GC wyeksportować plik inny niż fit?
mmagdalena.f
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:A możesz w GC wyeksportować plik inny niż fit?
Tak, gpx i tcx, wrzucałam tak przed chwilą na Endo i to samo. :)
No nic, będę jeszcze szukała problemu.
Dziękuję za odpowiedzi!
YOT
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50.00

Nieprzeczytany post

Ja miałem podobny, choć nie taki sam, problem gdy w zegarku ustawiałem "alert tętna".

Na mapie w Endomondo są wtedy przerwy w rysowaniu śladu i Endo tego nie zalicza do międzyczasów. Te przerwy pojawiają się w czasie gdy zegarek „przypomina mi” o tym, że przekroczyłem max tętno, jakie zaznaczyłem w zegarku (np. max 160, to pika mi przy 161 i w tym momencie jest kilkosekundowa przerwa). Co ciekawe czas łączny w Endo pokazuje mi taki jaki był w rzeczywistości. Gdy jednak przejdzie się do międzyczasów i tam np. na 1 km kilka razy mi pikało, że za duże tętno, to wtedy zamiast np. 5m40sek/km pokazuje mi 5m15sek/km co może przeszkadzać gdy się analizuje trening z poziomu Endo.
Próbowałem zgrać taki trening inaczej (przez zapisanie w pliku), ale wtedy inne dane się wysypują

W serwisie garmin connect wszystko jest jak należy i nie ma żadnych przerw.

Wg mnie to nie jest minus zegarka, ale jako problem z przerabianiem danych na linii Garmin-Endo.
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może mnie ktoś oświecić jak trening z Garmin Expres przesłać do Endomondo,...?
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Się sam przesyła. Zaloguj się do Endomondo i w ustawieniach konta możesz połączyć z Garmin Connect
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Może mnie ktoś oświecić jak trening z Garmin Expres przesłać do Endomondo,...?
Treningu nie przesyła się z GE do Endo. Trening za pomocą GE trzeba zgrać do Garmin Connect skąd automatycznie zostanie przesłany do endomondo o ile zostały te dwa serwisy wcześniej połączone.
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
miłoch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy ktoś z forumowiczów używa również aplikacji Nike+. Na dniach pojawi się aktualizacja, dzięki której będzie można połączyć konto GC z NIke+. NA podobnej zasadzie jak Endomondo z GC.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ