Garmin Fenix 3/3HR
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:32
- Życiówka w maratonie: 3:27:37
Ja nie mówię, że Garmin cacy i nie skaczę. Mówię tylko, że nie skacze bardziej jak Suunto. Mogę wrzucić ponownie screeny z trasy, gdzie to Suunto latał jak oszalały, a Garmin prowadził prosto po chodniku. Mogę też wrzucić aktywności, gdzie przez pierwsze 300m po starcie ambit twierdził, że poruszam się 2x wolniej niż było w rzeczywistości. Ale po co? Każdy GPS ma dzień dobry i dzień zły, a teorie że jeden zawsze maluje jak gówno, a drugi za to zawsze idealnie można spokojnie wrzucić między bajki.
Co do recenzji to znalazłem ciekawe zdanie:
Also note that at this time there’s no method of selecting pace while outdoors from a footpod. All pace when outdoors comes from GPS, except in scenarios where the GPS signal is lost (i.e. tunnel), in which case it falls back to the footpod (and failing that, to the wrist based detection).
Nie wiem czy źle zrozumiałem, czy Garmin zablokował możliwość łapania tempa z footpoda w trybie outdoor? To byłby niezły strzał w stopę, zwłaszcza dla tych, którzy muszą mieć zmierzoną swoją trasę biegu co do mm:)
Co do recenzji to znalazłem ciekawe zdanie:
Also note that at this time there’s no method of selecting pace while outdoors from a footpod. All pace when outdoors comes from GPS, except in scenarios where the GPS signal is lost (i.e. tunnel), in which case it falls back to the footpod (and failing that, to the wrist based detection).
Nie wiem czy źle zrozumiałem, czy Garmin zablokował możliwość łapania tempa z footpoda w trybie outdoor? To byłby niezły strzał w stopę, zwłaszcza dla tych, którzy muszą mieć zmierzoną swoją trasę biegu co do mm:)
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pojawiła się recenzja wersji sprzedazowej u dcrainmakera
http://www.dcrainmaker.com/2015/03/garm ... eview.html
http://www.dcrainmaker.com/2015/03/garm ... eview.html
- norkun
- Stary Wyga
Z rysowaniem śladu przez Suunto bywa różnie. Ogólnie to stabilny zegarek i się nie zawiesza/restartuje/nie odwala mu. A co do śladu jak wspomniałem rożnie z tym bywa. Biegam z żoną ona z 910xt ja z A3 głównie po lasach. Czasem Suunto jest dokładniejszy, czasem Garmin.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Miałem A2 mam F2 i dokładnie bywa różnie, raz lepiej raz gorzej. Dużo zależy od pogody i układu satelit w danej chwili.norkun pisze:. Czasem Suunto jest dokładniejszy, czasem Garmin.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Ot, głos rozsądkunorkun pisze:Z rysowaniem śladu przez Suunto bywa różnie. Ogólnie to stabilny zegarek i się nie zawiesza/restartuje/nie odwala mu. A co do śladu jak wspomniałem rożnie z tym bywa. Biegam z żoną ona z 910xt ja z A3 głównie po lasach. Czasem Suunto jest dokładniejszy, czasem Garmin.

"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- 60Lat
- Dyskutant
Poważnie rozważam zakup S3 lub F3.
Dla mnie S3 jest bardziej subtelny -
jakby bardziej ucywilizowany.
Czcionka w S3 jest bardziej czytelna -
ładniejsza. Trudno jest ocenić cokolwiek
na zdjęciach. Mam prośbę do tych co mogą
wypowiedzieć się o swoich doznaniach
wizualnych i ewentualnie podpowiedzieć mi,
który byście wybrali kierując się budową
zegarka - a który byście wybrali biorąc
pod uwagę oprogramowanie wnętrza i całej
reszty...
reszty...
Gdy Ci na dole się burzą...
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Ale F3 nie ma jeszcze w Polsce nikt, zatem odnośnie wyglądu, prezencji itp. można pisać tylko posiłkując się zdjęciami z internetu lub filmikami na YT.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 47:00
- Życiówka w maratonie: 3:46:00
Albo świeżym testem u DCRa. Pytanie tylko jak będzie z jakością zegarka ( ja tam poza "wibracyjnym resetem" nie narzekam na F2, ale trochę nowych rzeczy rozwiązuje te drobniejsze bolaczki)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: wpiszę gdy <43.00
- Życiówka w maratonie: wpiszę jak <3.40
co do zasady, w cechach ogólnych te zegarki niewiele się od siebie różnią, każdy z nich ma swoich orędowników (zwykle zwolennik danego zegarka sam go posiada, bądź posiada zbliżony model) - co do ustalenia który z zegarków lepszy to jak próbować rozstrzygnąć: lepszy Canon czy Nikon60Lat pisze:Poważnie rozważam zakup S3 lub F3.
reszty...

opierając się jednak na doświadczeniu życiowym (m.in. śledząc historię F2) - to Suunto Ambit 3 to już gotowy, funkcjonujący na rynku produkt, najbliższe poprawki softu to zmiany drobne, nie wywołane błędami, ale np. chęcią poprawy funkcjonalności zegarka, wydłużenia pracy baterii
ps. F3 bardzo mi się podoba

- 60Lat
- Dyskutant
co do zasady, w cechach ogólnych te zegarki niewiele się od siebie różnią, każdy z nich ma swoich orędowników (zwykle zwolennik danego zegarka sam go posiada, bądź posiada zbliżony model) - co do ustalenia który z zegarków lepszy to jak próbować rozstrzygnąć: lepszy Canon czy Nikon
wybór nie jest prosty, sam przed nim stawałem
opierając się jednak na doświadczeniu życiowym (m.in. śledząc historię F2) - to Suunto Ambit 3 to już gotowy, funkcjonujący na rynku produkt, najbliższe poprawki softu to zmiany drobne, nie wywołane błędami, ale np. chęcią poprawy funkcjonalności zegarka, wydłużenia pracy baterii
[/quote]
======================================
Taka odpowiedz jest dla mnie w pełni satysfakcjonująca.
Często coś się już wie, ale ktoś inny musi to oświetlić.
Serdeczne dzięki za mądrą głębię...

======================================
Taka odpowiedz jest dla mnie w pełni satysfakcjonująca.
Często coś się już wie, ale ktoś inny musi to oświetlić.
Serdeczne dzięki za mądrą głębię...
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
wracając do recenzji DCR... ciekawe jak będzie działać ta zapowiadana appka "turn-by-turn"
tylko czy do tego typu funkcjonalność (w pełnym tego słowa znaczeniu) nie jest przypadkiem potrzebna mapa z "routowalnymi" ścieżkami? czy pojawia się tym samym szansa na obsługę map poprzez jakąś appkę?
Drugą kwestią jest fakt, że Garmin zamiast wprowadzać zmiany w SW tworzy appki "wschód/zachód słońca/księżyca" i "kalendarz polowań". Głupota bo jeśli ktoś z tego korzysta na codzień to ma zablokowane pozostałe appki gdyż F3 pozwala odpalić tylko 2 appki jednocześnie.

Drugą kwestią jest fakt, że Garmin zamiast wprowadzać zmiany w SW tworzy appki "wschód/zachód słońca/księżyca" i "kalendarz polowań". Głupota bo jeśli ktoś z tego korzysta na codzień to ma zablokowane pozostałe appki gdyż F3 pozwala odpalić tylko 2 appki jednocześnie.
- 60Lat
- Dyskutant
============================================ToM78 pisze:no to cię zmartwię lub zaskoczę - od wiosny 2015 Sunnto Ambit 3 wszystkie modele będą mieć PL menu. Żeby nie być gołosłowny zapodaje linka:
suunto.com/en-US/Support/Software-updates/
dokładnie mam Ambit 3 Sport i aktualizacja oprogramowania v1.5 będzie w marcu a następna v2.0 z PL językiem będzie na wiosnę 2015
przykład v2.0 z Ambit 3 Sport :
suunto.com/en-US/Support/Products/Suunto-Ambit3-Sport-Software-Update-20-spring-2015/
niestety Ambit 1 i 2 nie będzie miał języka PL
Ale czy Ambit miałby PL czy nie, jednak SirfStar V - to wypas w rysowaniu trasy biegu w porównaniu z Mediatekiem 920xt czy fenixa 3
aha..czas pracy baterii wersji Sport też się zmienia z nowym softem v1.5 na 1, 5, 60 sek = 10, 15, 100 godzin
Bardzo mnie zaskoczyłeś że będzie menu PL, ale jednocześnie ucieszyłeś jak i zmartwiłeś - bo zadałeś klina do wahania się który wybrać. F3 ma wibrę, ale czy GPS jest już dopracowany i rysuje nie gorzej od S3. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i zobaczyć jakieś porównania.
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
Ci na górze upadają.
Oburzcie się !!!
-
- Wyga
Ktoś mi może wytłumaczyć , jak patrzę na wyrysowanie trasy , na podglądzie google wygląda to tak sobie dacy itp , ale jak się przełączę na widok Binga , czy Open street map , wygląda to o wiele wiele lepiej , może problem rysowania nie leży po stronie zegarków , tylko mapy
))

- SynBurzy
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:00
- Życiówka w maratonie: 3:30
Dorzucę moje trzy grosze.norkun pisze:Z rysowaniem śladu przez Suunto bywa różnie. Ogólnie to stabilny zegarek i się nie zawiesza/restartuje/nie odwala mu. A co do śladu jak wspomniałem rożnie z tym bywa. Biegam z żoną ona z 910xt ja z A3 głównie po lasach. Czasem Suunto jest dokładniejszy, czasem Garmin.
Mam Ambita 2 i co do rysowania śladu moim zdaniem Ambit nie odbiega od średniej. Nie przydarzają mu się jakieś koszmarne błędy ale też super nie jest. Wcześniej biegałem z zegarkiem Nike/TomTom i nie mam pojęcia jak ale ślad z Nike jest dużo dokładniejszy. Niby ten sam układ (star IV) a różnica kolosalna... może to kwestia anteny albo oprogramowania.
Znajomy biega z Garminem 310XT i przeglądając jego ślady wygląda to słabiej niż A2.
Nic nie mówię bo się nie odzywam