Buty do biegania do ok. 200zł...

DarK64
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Biegam od ok 1,5 roku. W lato zdarzało mi się biegać co drugi-trzeci dzień po ok 10-12 km, teraz w zimę, ok. raz na tydzień, średnio ok 10km. Nie mogę doczekać się lepszej pogody aby móc znowu bez skrępowania biegać oraz nowych... butów.

Sprawa wygląda tak że w moich Kalenji Eikiden 50 dosyć szybko padła amortyzacja a i same buty zaczęły robić krzywdę moim stopom ( po biegu miałem stopę tak porysowaną jakby był w bucie kamień ). Przymierzam się teraz do czegoś lepszego - ale przy skromnym budżecie - do ok. 200 zł
STARAM się biegać po ścieżkach, żwirze itp ( twarde drogi ) ale że mieszkam w mieście to często, gęsto zdarza się biec po chodnikach itp. Czasem zdarza się również pobiegać po bieżni.
Doskwiera mi też kolano - które po kilku kilometrach zaczyna boleć.

Mam 1,70m, ważę 64 kg.

Mam kilka modeli na oku ale kierowałem się raczej wyglądem ( który też jest dla mnie ważny ).

Które z tych lub podobnych modeli były by najlepszym wyborem:

http://allegro.pl/reebok-buty-meskie-su ... 40031.html

http://allegro.pl/buty-do-biegania-mizu ... 00251.html

http://allegro.pl/buty-nike-dual-fusion ... 99781.html
http://allegro.pl/buty-asics-gel-hyper3 ... 01318.html

Jak widać preferuję buty czarne z czerwonymi dodatkami ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi!
Ostatnio zmieniony 06 mar 2015, 11:39 przez DarK64, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Popraw linki, bo nic nie widać.

Z ciekawości - co Ci przeszkadza w obecnych temperaturach normalnie biegać?
biegam ultra i w górach :)
DarK64
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

błoto, deszcz, śnieg - bieganie w bluzie zamiast koszulce. Zanim dostanę wykład że każdych warunkach można biegać proszę pamiętać że pytałem o buty. :)

-------------------------------------------------------------------------------------edit----------------------------------------------------------------------------------------
Już poprawiłem linki i zmieniłem słowo "temperatury" na bardziej adekwatne "pogody"
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

po co Ci amortyzacja?
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

DarK64 pisze:Zanim dostanę wykład że każdych warunkach można biegać proszę pamiętać że pytałem o buty.
Z ciekawości pytałem, nie mam zamiaru nic wykładać :) Pamiętaj tylko, że bez biegania zimą nie ma wyników wiosną. Z takim podejściem, jeśli chciałbyś startować w zawodach i walczyć z życiówkami, to nastawiaj się od razu na jesienne starty po przepracowanym lecie:)

Nie wiem, jaką masz stopę - ale jeśli takie kolory to możesz jeszcze spróbować:
http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... 000-2.html

Nie wiem, jaki masz rozmiar - ale link, które wkleiłeś poniżej to rozmiary od 40 do 47. Pamietaj, że nietypowe rozmiary często (zwłaszcza na aukcjach) są tańsze. Poszukaj buta w Twoim rozmiarze i kolorze i dopiero patrz na cenę :)

Druga rzecz - mam podobne warunki fizyczne i uważam, że amortyzacja przy takiej wadze jest mocno zbędna. Jeśli chodzi o "rysowanie stóp" - zainwestuj w skarpetki. Przykładowo: Serie run run intensive lub intensive perf z decathlona dają radę. To niedoceniany element (no bo każdy wie, że buty trzeba, ale skarpetki?? Po co?). Jeśli chodzi o ból kolana - czy robisz rozgrzewkę przed biegiem? Jak wygląda Twoja technika, czy aby nie "walisz z pięty" :D ? Pytanie nie są w charakterze czepiania się, znam ludzi biegających w ekidenach i żaden z nich nie waży mniej niż 70kg, a przebiegi mają po ponad 500km i dalej w tym latają. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić, jak może "paść amortyzacja" pod gościem 64kg w 200km. Moim zdaniem nie tutaj szukasz przyczyny, być może but od początku był dla Ciebie niewygodny, źle się stopa układała (a wraz z nią cały układ). W celu zdiagnozowania problemu zastanów się nad wszystkimi innymi rzeczami niż amortyzacja :]
DarK64
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Numer mojego buta to ok 42-42,5

Co do sposobu biegania to niestety nie mam o tym bladego pojęcia - nikt nigdy nie oceniał mojego biegu. Nie chciałem się temu poświęcać w stopniu większym niż... bym chciał. Zaczyna się od butów, potem skarpetki a kończy się na najdroższych ciuchach jakie mam tylko po to żebym mógł się w nich swobodnie ...pocić ;). Co do kalenji to jest to moja interpretacja - kiedyś biegało się w nich miękko i przyjemnie. Teraz nie czuć tej miękkości a kolano zaczęło doskwierać.

Buty które mi wskazałeś są ładne ale zbyt ...czerwone ;) Szukam CZARNYCH z ew. wstawkami innych kolorów ( najlepiej czerwony ;) )

Tak na prawdę najbardziej chodzi mi o to czy któreś z wymienionych butów są wyraźnie LEPSZE od pozostałych lub w tej cenie znajduje się jakiś inny but- "kamień milowy biegactwa" ;)
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oj Panie, Panie...
Jeśli chodzi o bieganie - buty i skarpetki są najważniejsze!! Ciuchowo to możesz biegać w czymkolwiek (koszulki, spodenki i kosmiczne technologie to już później kwestia komfortu) i mieć lub nie mieć pierdyliard gadżetów (GPS, zegarki itp) - to nie ma znaczenia. Ale but i skarpetka ma.

Kolory, kolory... Kolor nie biega.

Buty, które zaproponowałeś - każdy w jakimś innym i nietypowym rozmiarze. Kup sobie nike dual fusion z tych propozycji i będziesz zadowolony. Co najmniej z koloru :)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Oj Panie, Panie...
Jeśli chodzi o bieganie - buty i skarpetki są najważniejsze!!
Zależy ile i gdzie się biega. W niektórych sytuacjach buty są zupełnie zbędne, nie mówiąc już o skarpetkach.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
YOT
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50.00

Nieprzeczytany post

skoro masz Kalenji to znaczy, że masz dostęp do decath.
proponuję podjechać np. przy okazji raz, drugi to coś znajdziesz.
ja tak np. nabyłem 2 pary butów - Asicsów, które były mono przecenione (poniżej 200 zł) tylko dlatego, że model sprzed pół roku czy roku albo w np w jasnym kolorze (a zaczynała się jesień).
kolory nie biegają...
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ