Cześć
Planuję kupić moje pierwsze buty typowo pod bieganie. Kiedyś sporadycznie biegałem (ok. 6km dziennie), teraz wznawiam treningi i będzie to prawdopodobnie 6-10km dziennie. W niedzielę wziąłem udział w biegu ku pamięci na 11km, ale nie wziąłem pod uwagę doboru odpowiedniego obuwia, więc wystartowałem w zwykłych półbutach, lekko przyciasnych. Efekt to odgniecenia i pęcherze, stąd chcę zainwestować w coś przyzwoitego. W przyszłości planuję biegi na dłuższe dystanse, półmaratony, a może nawet maratony.
Kończę opowiadać moją historię, teraz sprawy techniczne. Wzrost ok. 176cm, waga waha się w granicach 60-65kg, stopa normalna / lekko pronująca, biegi na twardym podłożu. Rzuciły mi się w oczy dwa modele:
Adidas SUPERNOVA GLIDE 6
Adidas Energy Boost (teraz już jest dostępna chyba wersja 2)
Energy Boost mają więcej tej pianki, więc powinny być w teorii lepszymi butami. Ale teoria swoją drogą...
Ceny tych modeli są bardzo zbliżone, tak więc który lepiej się wpasuje w moją sytuację? W przypadku nowszego modelu Energy Boost widzę oznaczenia 2.0 lub 2 ESM. Czymś się różnią?
Buty: twarde podłoże 176cm ~65kg lekka pronacja >5km amator
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 39:19
- Życiówka w maratonie: 3:21
Kupiłem ten model i jestem zadowolony: http://tricarbon.pl/pl/p/Buty-biegowe-A ... eskie/1800
Fajna amortyzacja ale też niska masa. Dla Twojej wagi w zupełności wystarczą, a komfort biegu gwarantowany. Polecam zakupy w sklepie powyżej. da radę uzyskać rabat no i chłopaki tez sporo biegają
Fajna amortyzacja ale też niska masa. Dla Twojej wagi w zupełności wystarczą, a komfort biegu gwarantowany. Polecam zakupy w sklepie powyżej. da radę uzyskać rabat no i chłopaki tez sporo biegają