2,5 km w 12 min w 30 dni

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
trea
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

mam 19 lat i ważę 65-70 kg i mam 185 cm wzrostu. Nie uprawiałem żadnego sportu, aż do teraz. Aktualnie biegam w ciągu 12 minut 1,5km, jestem w stanie biec od startu przez zaledwie kilka minut. Chcę przebiec 2,5km w 12 minut. Mam na to tylko 30 dni i bardzo mi na tym zależy.
Nie znam się na tym sporcie na tyle, aby móc samodzielnie ułożyć rozsądny plan treningowy, chiałbym prosić o pomoc. Proszę także o rady dietetyczne (w sensie ewentualnych suplementów na ten czas, wiem, że mam się odżywiać zdrowo). Proszę także o radę dotyczącą taktyki takiego biegu, jak się do tego zabrać, żeby nie zdechąć po 5 minutach.

Bardzo dziękuję za wszelkie rady.
PKO
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/?cat=19&id=547&show=1

I za 30 dni będziesz biegał :D

Możesz zacząć od 2 lub 3 tygodnia jeśli dasz rade. Sprawdź ile możesz przebiec bez przerwy sekund, nie kilometrów. Ale tak żebyś mógł oddychać jeszcze. Nie mając wcale nadwagi, będąc bardzo szczupłym jak Ty, wystarczy nieco wytrzymałości wyrobić.

Suplementy nie są Ci potrzebne żadne.
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
trea
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady. Czy mógłbyś powiedzieć mi, dlaczego w tym planie jest tyle przerw między treningami? Od jakiegoś tygodnia "trenuję", ale 6 dni w tygodniu i 7-ego dnia odpoczywam. Czy to źle? Po prostu boję się, że mam za mało czasu i się nie wyrobię...
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

trea pisze:Dzięki za rady. Czy mógłbyś powiedzieć mi, dlaczego w tym planie jest tyle przerw między treningami? Od jakiegoś tygodnia "trenuję", ale 6 dni w tygodniu i 7-ego dnia odpoczywam. Czy to źle? Po prostu boję się, że mam za mało czasu i się nie wyrobię...
Jeśli wcześniej nie byłeś aktywnym sportowcem to zrobisz sobie krzywdę. 1 dzień treningu i 1 dzień REGENERACJI. Regeneracja jest bardzo ważna. Nie regenerując się odpowiednio nie rozwijasz mięśni. Kondycji też nie zbudujesz.

Rozumiem, że goni Cię termin, ale gwarantuję że jeśli zaczniesz od marszobiegów, nie koniecznie od początku, jeśli teraz potrafisz przebiec 2 minuty to zacznij od 3 tygodnia. Za trzy tygodnie spokojnie pobiegniesz już te 2 i pół kilometra bez przerwy. Wtedy zostaje Ci tydzień na dopracowanie szybkości, jeśli będzie nie wystarczająca. Ale myślę że będzie wystarczająca.
Pamiętaj by dobrze porozciągać mięśnie po treningu.

Jeśli będziesz 6 dni biegać, a Twój aparat ruchowy jest nie przyzwyczajony do takich obciążeń (nie trenowałeś nic wcześniej) to na 95% czeka Cię niedługo kontuzja kolana lub stopy ;)

A wtedy zapomnij o bieganiu i treningach na kilak tygodni.
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jesteś szczupły, coś tu nie gra. 1,5 km w 12 minut ? To szybki marsz. 2,5 km to już żwawy bieg. Nie chcę Cię zniechęcać, ale jeśli naprawdę robisz 1,5 km to sugerowałbym ponowne wyznaczenie celu.
trea
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak, 1,5km w 12 minut ale to nie jest CIĄGŁY bieg. Tak, jak piszesz to raczej marsz, bo nie mam siły biec więcej niż kilkadziesiąt sekund.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

trea pisze:Dokładnie tak, 1,5km w 12 minut ale to nie jest CIĄGŁY bieg. Tak, jak piszesz to raczej marsz, bo nie mam siły biec więcej niż kilkadziesiąt sekund.
Przepraszam, ale musze spytać: to co Wy robiliście na wfie przez te kilkanaście lat :orany: ? Skąd tak duże zaniedbanie przy tak niewielkiej masie ciała :niewiem: ?
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
trea
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niektórzy mają dobrą przemianę materii. A wątek jest o tym, żeby popracować nad polepszeniem kondycji, a nie o rozprawianiu na temat o tym, co się działo w szkole.

W każdym razie dziękuję Brando za wyczerpujące odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze: Przepraszam, ale musze spytać: to co Wy robiliście na wfie przez te kilkanaście lat :orany: ? Skąd tak duże zaniedbanie przy tak niewielkiej masie ciała :niewiem: ?
A Ty myślisz, że jak wyglądają lekcje wuefu w szkole teraz?
Przeważnie jest 10 min rozgrzewki w której wszyscy biorą udział a potem się siedzi z różnych przyczyn.
A to jakieś ćwiczenie się robi na ocenę = czeka się na swoją kolej by 10 sec się poruszać a potem znów ławka.
A to gra się w siatkówkę = 10 sec akcji (stania), 3 kontakty z piłką przez cały mecz, reszta to stanie i czekanie aż przeciwnikowi uda się zaserwować i przebić piłkę na nasza stronę siatki...
A to gra się w PIŁKE! = jak gra się na czas to czeka się na przykład 3 min x 10 zespołów żeby zagrać 1 mecz 3 minutowy. Lub gra się do 1-2 zdobytych/straconych bramek, czyli w teorii gra się 1-2 meczy na te 30 min lekcji...
A to się siedzi i czeka na cokolwiek bo są 2-4 klasy w tym samym czasie na sali gimnastycznej.
A to się nie ćwiczy bo nie chce się chodzić przez następne 6 godzin przepoconym i śmierdzącym na lekcjach...

W sumie ja też się dziwie że WF nie stworzył w naszym narodzie samych triatlończyków...
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To nie jest tłumaczenie. WFu nie miałem od bardzo dawna, ale też miałem ścisk na sali. Mimo wszystko był nauczyciel, który wymagał i nie przypominam sobie, żeby się zbyt wiele siedziało na ławce. Poza lekcjami wfu w szkole jest też podwórko, gdzie można pokopać piłkę, pojeździć na rowerze, rolkach czy nawet sobie pobiegać. Za moich czasów tak się właśnie spędzało czas będąc w szkole podstawowej czy liceum. Mój post miał na celu obudzenie w autorze sportowej złości i zmotywowanie do działania, bo na chwilę obecną jest naprawdę kiepsko, co nie znaczy, że za kilka miesięcy nie może być znacznie lepiej.

Jeżeli nie jesteś w stanie na razie przebiec zbyt wiele, to może zacznij od kilku treningów z szybszym marszem, a potem dopiero spróbuj włączyć do tego bieganie. Trening co drugi dzień to jest na chwilę obecną dobra alternatywa.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze: Jeżeli nie jesteś w stanie na razie przebiec zbyt wiele, to może zacznij od kilku treningów z szybszym marszem, a potem dopiero spróbuj włączyć do tego bieganie. Trening co drugi dzień to jest na chwilę obecną dobra alternatywa.
może dodać jazdę na rowerze lub w ogóle niech się rusza, bo trzeba przyznać że 19-latek przy takiej wadze nie potrafiący przebiec 12 minut to tragedia. pokolenie komputerowe?

trea, ratuje Cię systematyka i determinacja.
21.097 1:22:57
crux
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 59

Nieprzeczytany post

flashfire pisze: ..., bo trzeba przyznać że 19-latek przy takiej wadze nie potrafiący przebiec 12 minut to tragedia. pokolenie komputerowe?
Spójrz na boiska, spójrz na parki itp., widzisz tam nastolatków? Ja na orlikach widuję zazwyczaj ludzi po 30-stce. Pokolenie ~2000r. ma za dużo komputerów, konsol i tabletów, które nie wymagają wysiłku, wszystko jest piękne i kolorowe. Aby to zmienić nie wystarczy zmienić program zajęć WF w szkole, lecz potrzebna jest prawdziwa kampania społeczna.

@trea, powodzenia. A z ciekawości dlaczego masz na poprawę wyników 30 dni? :)
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

crux pisze: @trea, powodzenia. A z ciekawości dlaczego masz na poprawę wyników 30 dni? :)
Egzamin do woja :) viewtopic.php?f=12&t=45707
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ