Komentarz do artykułu Test butów - ZENki

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skomentuj artykuł Test butów - ZENki
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Powtórzę to co już napisaliśmy w tekście, że porównanie technicznych parametrów pokaże się z opóźnieniem, złośliwość przedmiotów martwych, mogłem był znowu opóźniać publikację ale już obiecałem Yacoolowi.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Również jestem posiadaczem yacoolowych zenków. Używałem ich jako startówki i na szybkie treningi. Był to mój pierwszy wybór na suchy asfalt (pomimo posiadania "prawidziwych startówek"). Na mokrych nawierzchniach buty nie dawały sobie rady, brak gumy dawał znać o sobie.

Wytrzymałośc podeszwy jest zadziwiająca. Wydawało mi się, że szybko się zuużyje, ale to cholewka rozpruła się szybciej (nie liczę dokładnie kilometrów, ale cholewka wytrzymała raczej dłużej niż w większości obuwia - buty jest na tyle elastyczny, że napięcie na cholewce jest znacznie mniejsze i wolniej się niszczy).

Buty były też bardzo wygodne do chodzenia. Gdy musiałem zzabrać gdzieś z sobą buty do biegania w podróż również wybierałem zenki. Najlzejsze i najelastyczniejsze, były najwygodniejsze w transporcie.

Teraz pozostawiłem sobie zenki na jeszcze jakieś zawody, ale pewnie nie wytrzymają więcej niż 100 km, więc je troche oszczędzam na "specjalną okazję" . :)
Krzysiek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sporo tego do czytania wyszło. Ze wszystkimi linkami, to chyba najobszerniejszy materiał o butach. Wszystkim, którzy wzięli czynny udział w teście dziękuję za poświęcenie czasu i cierpliwość. Wiem, że po tych kilku miesiącach biegania, również w zenkach, macie na pewno jeszcze więcej przemyśleń. Bardzo chętnie poczytam o tym i pooglądam zdjęcia z autorskich przeróbek. Teraz projekt ma swój własny wątek. Zapraszam do dyskusji.

Obecnie przygotowuję się do kolejnego projektu pt. boost. Wzmiankę o tym wrzuciłem już tutaj.
Jako, że poszedłem po ambitnej bandzie, wyznaczając bardzo trudne kryterium do spełnienia przez testera, przebieg testu i wnioski z niego płynące mogłyby okazać się zbyt niszowe. Dla niewielkiej rzeszy zapaleńców. Pomyślałem wobec tego o drugim, łagodniejszym kryterium - komforcie. Jeśli więc ktoś posiada dowolny model adidasa, ale z pianką boost, żeby jednak nawiązywać do projektu, oraz jest zainteresowany wpływem tuningu na komfort użytkowania, to chętnie przytulę wszelkie deklaracje współpracy. Współpraca polegałaby na przekroczeniu jednak pewnego tabu, bo przecież nie "niszczy" się butów biegowych, żeby sprawdzić, czy dzięki temu biega się bardziej lub mniej komfortowo. Ryzyko nieudanej przeróbki zawsze istnieje, a emocji przedsięwzięciu przysparza na pewno cena surowca, na którym będziecie dokonywać twórczych wzlotów tudzież upadków. To jak miałoby przebiegać tuningowanie i testowanie od strony technicznej jest do ustalenia. Propozycje mile widziane. Ewentualne zgłoszenia ochotników mogą być wrzucane w tym wątku.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

yacool pisze:....wpływem tuningu na komfort użytkowania...
Dla mnie komfort po tuningu był zdecydowanie mniejszy.
Korzystając z okazji zapytam się może o sens tego tuningu, bo przyznam, że mimo, że odbywa się to u nas na forum to tego cały czas nie czaję.
Najpierw myślałem, że to taka zabawa, naprawdę te opisy Twoich tuningów są śmieszne. Ale teraz robisz z tego Jacek jakieś testy itd? Czy chodzi o to, że taki Zenek jest jednym z najtańszych minimalistycznych butów ? (notabene, minimaliści uwielbiają rozmawianie o "zerodropie" ale jakoś w Zenkach duży drop im nie przeszkadza, co raczej potwierdza moją tezę, że przywiązywanie jakieś wagi do dropu jest niepotrzebne) Czy chodzi o to, że uczysz się przy okazji produkować buty? Czy o co ?

Późnym wieczorem powinienem móc wrzucić te nasze pomiary Zenków.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:(notabene, minimaliści uwielbiają rozmawianie o "zerodropie" ale jakoś w Zenkach duży drop im nie przeszkadza, co raczej potwierdza moją tezę, że przywiązywanie jakieś wagi do dropu jest niepotrzebne)
Czy ja wiem czy nie przeszkadzal? Sporo testerow, w tym ja przycielo buta wlasnie na piecie co zniwelowalo niestabilnosc i zmniejszylo drop. Pozostaje tylko kwestia tego czy niestabilnosc byla wywolana dropem (watpliwe) czy zaobleniem podeszwy w wersji oryginalnej zenkow(wielce prawdopodobne)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio,
przy okazji to w zasadzie robi się większość rzeczy. Do dropu nie przywiązałem się kurczowo, podobnie do minimalizmu.
Sens tuningu w zasadzie był jeden. Sprawdzenie, czy da się zwiększyć komfort użytkowania poprzez większą indywidualizację fabrycznej konstrukcji. Zakładam też, że tuning może popsuć komfort.

Boost sprawił, że oprócz komfortu pojawiła się do sprawdzenia druga cecha, czyli zwrot energii, jak to w adidasie określają. To może być trudne, ale chcę sprawdzić te procentowe udziały boosta w booście. Czyli, czy to jest odczuwalne, a jeśli tak, to czy da się poprzez tuning jeszcze to wzmocnić.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się jaką głębszą myśl miał (jeśli miał) Dr Zenon rozpoczynając ten projekt.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak głęboko wsadzić kosę...
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja właśnie ze względu na obcas dałem zero punktów w przypadku przydatności tego buta do nauki biegania. Uważam - może błędnie - że tak jak dzieci powinny uczyć się chodzić boso, tak biegać również powinno się "uczyć" boso lub w czymś co w minimalnym stopniu ogranicza naturalne funkcjonowanie stopy.

W tym eksperymencie ciekawe i wartościowe było rownież to, że Yacoola "widzi-mi-się" - czy raczej dr Zenona - miało taką siłę sprawczą, że kilkanaście osób zaraz zgłosiło się do udziału w tym przedsięwzięciu. O co nie tak łatwo w obecnych czasach zdominowanych przez społeczne akcje w stylu "lubię to".

Stąd Yacoolowi należą się wielkie brawa i czapki z głów! Szacun.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, yacool już dawno uciekł z obozu minimalistów.

ZENki w pierwotnej postaci były dla mnie koszmarem. ścięcie obcasa o centymetr i doprowadzenie do zerodropu (odczuwalnego, bo nie mierzyłem) zmieniło but DLA MNIE nie do użytku w but optymalny do 80% treningów na suchym asfalcie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aaa. wszystkie moje odpowiedzi zamieszczone w ankiecie dotyczą ZENków ze ściętą pięta. oceny przed tuningiem tuningu byłyby diametralnie inne.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Jak głęboko wsadzić kosę...
A to w porządku, bo myślałem, że tylko merkantylne podejście miało znaczenie. :ble:
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Potwierdzam. Z piętą masakra. Wyrównany do 0drop okej. Dwa kompletnie różne buty i różne oceny (chyba pisałem o tym w ankiecie, ale to było tak daaawano, że nie dam głowy :-/)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Wstawiłem jakieś wyniki pomiarów z komentarzem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ