Trening biegowy / piłka nożna

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
AlGanonim
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

chciałbym poradzić się was jako bardziej doświadczonych,

biegam amatorsko, dla siebie , dla zabawy, bo lubię ;)

Potrzebuje tak rozplanować tydzień by nie kolidowało to z moimi "treningami" w piłkę nożną.

W tej chwili mam zajęcia w niedziele i wtorki, niedziela to mecz ligowy (amatorska liga), wtorek trening, dość intensywne 1,5h .

Zależy mi by największą "świeżość" zachować na niedzielę, a teraz z tym różnie, bo nie mam tego rozplanowanego tylko wyjdę biegać raz w poniedziałek, środę, sobotę, a innym razem w czwartek, sobotę itp. konfiguracje,

biegam różne dystanse najczęściej między 10 a 15 km,

Czy taka konfiguracja:

Poniedziałek bieganie 10km
Wtorek trening piłka nożna
środa bieganie 14km
czwartek krótszy dystans 7km ? (może jakieś interwały ?)
piątek, sobota wolne lub basen
niedziela mecz

Dodam też że w maju planuję pobiec w półmaratonie.

Z góry dziękuję za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

W niedzielę masz niajcięższy "trening" i także dość intensywny we wtorek. Sądzę że najlepszym pomysłem na poniedziałek jest wolne.
Biegać możesz od środy do piątku przez trzy dni pod rząd.

Proponuję:
środa: wolne wybieganie 10-12 km
czwartek: możesz tu zrobić intensywniejszy trening, może być coś podobnego do tego co robi sie na treningach piłkarskich np. 30 x 30'' przebieżki/sprintu na przerwie w marszu/truchcie, poprzedzone rozgrzewką i zakończone schłodzeniem
piątek: bieg dłuższy 15+ km, zakończony przebieżakmi
sobota: wolne

Musisz spróbować i sprawdzić czy taki układ będzie Ci dawał odpowiedni poizom "świeżości" w niedzielę. Wypróbuj. Jak nie zadziała, to zmień i porównaj odczucia. Od cech osobniczych będzie zależało czy będziesz potrzebował jednego, dwóch, a może trzech dni odpoczynku po mocniejszym bieganiu.
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ