Polar M400 czy TomTom Runner
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A czy mówicie o czasie pracy M400 używanym z paskiem HR ? Czy bez? Bo rozumiem, ze bez HR trzyma dłużej i może producent podał właśnie ten czas ?
Jeszcze interesuje mnie jak działa podświetlenie w M400? Bo z doświadczenia z poprzednimi produktami Polar'a to szału nie było. Czy w nim np. można ustawić podświetlenie na stałe włączone? Taki swego rodzaju "tryb nocny".
Akurat dla mnie osobiście, żaden nie nadaje się jako codzienny zegarek więc nie rozpatruje tego w kategorii wady.
Jeszcze interesuje mnie jak działa podświetlenie w M400? Bo z doświadczenia z poprzednimi produktami Polar'a to szału nie było. Czy w nim np. można ustawić podświetlenie na stałe włączone? Taki swego rodzaju "tryb nocny".
Akurat dla mnie osobiście, żaden nie nadaje się jako codzienny zegarek więc nie rozpatruje tego w kategorii wady.
-
- Zaprawiony W Bojach
da sie ustawić stałe podświetlanie podczas treningu
-
- Rozgrzewający Się
Po aktualizacji TomTom otrzymał menu w j. polskim. Precyzja wskazań jest dokładna. Po dwóch próbach na identycznych odcinkach pomiar był taki sam. Warunki w pierwszym pomiarze- niebo bezchmurne. W drugim- zachmurzenie całkowite, opad deszczu.
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
Nowy update w Tomtomie to jakiś żart. Po 4 miesiącach nie poprawili żadnych zgłaszanych bugów, nie dodali żadnej nowej funkcjonalności (oprócz naszej lokalizacji) a to co jest nie wystarcza. Niestety tomtom wydaje update nieregularnie i nie ma informacji co w kolejnych będzie (o ile bedą).
Na ten moment Polar jest zdecydowanie lepszym wyborem.
Mam Tomtoma Multisport Cardio ale gdybym kupował dzisiaj to brałbym Polara M400 lub Garmina 610 i do tego dokupił Mio Link.
Mam Tomtoma Multisport Cardio ale gdybym kupował dzisiaj to brałbym Polara M400 lub Garmina 610 i do tego dokupił Mio Link.
-
- Rozgrzewający Się
Ale tu chodzi o TomTom Runner. Nie zauważyłem żadnych błędów, bugów w tym przypadku.kojer pisze:Nowy update w Tomtomie to jakiś żart. Po 4 miesiącach nie poprawili żadnych zgłaszanych bugów, nie dodali żadnej nowej funkcjonalności (oprócz naszej lokalizacji) a to co jest nie wystarcza. Niestety tomtom wydaje update nieregularnie i nie ma informacji co w kolejnych będzie (o ile bedą).
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
Głównie nie chodzi o bugi tylko podstawowe braki w funkcjonalności. Na przykład zrób trening interwałowy a potem poszukaj danych o poszczególnych interwałach, nie ma, a wystarczyłoby zrobić autolapa po każdym fragmencie i już by była przynajmniej jakaś proteza pozwalająca na późniejszą analizę na kompie (bo w zegarku to w zasadzie po treningu nic nie widać). O bardziej skomplikowanym planowaniu treningów to nie ma nawet co marzyć w tym momencie. Jak ustawisz widełki tempa to nawet autolapa co kilometr nie będzie.r00t pisze:Ale tu chodzi o TomTom Runner. Nie zauważyłem żadnych błędów, bugów w tym przypadku.kojer pisze:Nowy update w Tomtomie to jakiś żart. Po 4 miesiącach nie poprawili żadnych zgłaszanych bugów, nie dodali żadnej nowej funkcjonalności (oprócz naszej lokalizacji) a to co jest nie wystarcza. Niestety tomtom wydaje update nieregularnie i nie ma informacji co w kolejnych będzie (o ile bedą).
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50:47
Autolap nie jest potrzebny. gdyż Flow na życzenie sam dzieli treningi na 1 km odcinki, wiec ja go sobie w ogolę wyłączyłem. Jeśli lapujesz ręcznie, wszystkie odcinki będą podzielone i zaprezentowane zarówno we Flow jak i w podsumowaniu treningu.kojer pisze:Głównie nie chodzi o bugi tylko podstawowe braki w funkcjonalności. Na przykład zrób trening interwałowy a potem poszukaj danych o poszczególnych interwałach, nie ma, a wystarczyłoby zrobić autolapa po każdym fragmencie i już by była przynajmniej jakaś proteza pozwalająca na późniejszą analizę na kompie (bo w zegarku to w zasadzie po treningu nic nie widać). O bardziej skomplikowanym planowaniu treningów to nie ma nawet co marzyć w tym momencie. Jak ustawisz widełki tempa to nawet autolapa co kilometr nie będzie.r00t pisze:Ale tu chodzi o TomTom Runner. Nie zauważyłem żadnych błędów, bugów w tym przypadku.kojer pisze:Nowy update w Tomtomie to jakiś żart. Po 4 miesiącach nie poprawili żadnych zgłaszanych bugów, nie dodali żadnej nowej funkcjonalności (oprócz naszej lokalizacji) a to co jest nie wystarcza. Niestety tomtom wydaje update nieregularnie i nie ma informacji co w kolejnych będzie (o ile bedą).
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
Ale ja pisze o tomtomie.LukaszKoziny pisze: Autolap nie jest potrzebny. gdyż Flow na życzenie sam dzieli treningi na 1 km odcinki, wiec ja go sobie w ogolę wyłączyłem. Jeśli lapujesz ręcznie, wszystkie odcinki będą podzielone i zaprezentowane zarówno we Flow jak i w podsumowaniu treningu.
No i co mi po tym, że flow dzieli skoro np. run-log już nie. Dostanę z Flow tcx'a z lapami? No i niekoniecznie lap musi być co 1km.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
A po co autolap jeśli biega się np po stadionie ? Czy wymierzonej trasie w parku ?kojer pisze:Ale ja pisze o tomtomie.LukaszKoziny pisze: Autolap nie jest potrzebny. gdyż Flow na życzenie sam dzieli treningi na 1 km odcinki, wiec ja go sobie w ogolę wyłączyłem. Jeśli lapujesz ręcznie, wszystkie odcinki będą podzielone i zaprezentowane zarówno we Flow jak i w podsumowaniu treningu.
No i co mi po tym, że flow dzieli skoro np. run-log już nie. Dostanę z Flow tcx'a z lapami? No i niekoniecznie lap musi być co 1km.
Lepiej lapować ręcznie.
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
Nie biegam po stadionie (tam autolap rzeczywiście nie ma sensu), a dokładnie wymierzonych tras w parkach też za dużo nie ma.Sacre pisze: A po co autolap jeśli biega się np po stadionie ? Czy wymierzonej trasie w parku ?
Lepiej lapować ręcznie.
Lapowanie ręczne jest mało wygodne, szczególnie przy szybszych odcinkach na niewymierzonej trasie gdy trzeba pilnować odległości/czasu.
Po to rozwijają zegarki biegowe by było łatwiej a nie tylko drożej

-
- Wyga
Witam.
Mam podobny problem z wyborem zegarka. Nie mogę się zdecydować, a ponadto myślałem jeszcze nad Soleusem GPS fit, za którym przemawia cena. Może powiem co jest dla mnie niezbędne w zegarku, a potem się zastanowimy:
1. Szybkie treningi (interwały, progi, rytmy), na których istotny jest dokładny dystans biegam na stadionie i lapuje ręcznie. Zależy mi na tym, żeby lapowanie było wygodne oraz żeby była możliwość ustawienia linii na wyświetlaczu tak żeby pokazywał czas całkowity i czas okrążenia.
2. Autolap używam na wybieganiach i zawodach. W związku z czym zależy mi, żeby pomiar dystansu był w miarę dokładny. Ponadto fajna, by była możliwość szybkiego wyłączenia autolap np. gdy z lasu wbiegam na stadion. Podczas używania autolap, wyświetlacz definiuję na czas całkowity, całkowity dystans i tempo aktualnego okrążenia.
3. Pomiar tętna jest zbędny.
4. Dzienniczek treningowy prowadzę w excelu, ale lubię odczytać czytelnie informację w programie lub stronie internetowej. Niekoniecznie musi być to endomondo. Głównie zależy mi na czasach poszczególnych okrążeń.
Pozdrawiam.
Mam podobny problem z wyborem zegarka. Nie mogę się zdecydować, a ponadto myślałem jeszcze nad Soleusem GPS fit, za którym przemawia cena. Może powiem co jest dla mnie niezbędne w zegarku, a potem się zastanowimy:
1. Szybkie treningi (interwały, progi, rytmy), na których istotny jest dokładny dystans biegam na stadionie i lapuje ręcznie. Zależy mi na tym, żeby lapowanie było wygodne oraz żeby była możliwość ustawienia linii na wyświetlaczu tak żeby pokazywał czas całkowity i czas okrążenia.
2. Autolap używam na wybieganiach i zawodach. W związku z czym zależy mi, żeby pomiar dystansu był w miarę dokładny. Ponadto fajna, by była możliwość szybkiego wyłączenia autolap np. gdy z lasu wbiegam na stadion. Podczas używania autolap, wyświetlacz definiuję na czas całkowity, całkowity dystans i tempo aktualnego okrążenia.
3. Pomiar tętna jest zbędny.
4. Dzienniczek treningowy prowadzę w excelu, ale lubię odczytać czytelnie informację w programie lub stronie internetowej. Niekoniecznie musi być to endomondo. Głównie zależy mi na czasach poszczególnych okrążeń.
Pozdrawiam.
5km - 17:34
10km - 36:15
10km - 36:15