Polar M400 czy TomTom Runner

krzysiekkce
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Biegam od ponad roku regularnie 3 razy w tygodniu po godzinie - czasem dłużej. Ponieważ nie używam pulsometra a komórka jest którą używam jest duża i w dodatku gubi sygnał GPS dlatego zastanawiam się nad zegarkiem z GPS. Nie chciałbym wydawać majątku dlatego dwa zegarki jak w tytule wpadły mi w oko bo kwota nie jest dla mnie mała i zegarek ma być też ładny by móc go na co dzień nosić bez wstydu. Nie ukrywam że tomtom wizualnie bardziej mi się podoba ale nie chciałbym tylko po wyglądzie oceniać produktu.

Chciałbym by zegarek służył do wyznaczania trasy GPS, pomiar pulsu - może być opaską na piersi, podoba mi się funkcja wirtualnego partnera w TomTomie - bardziej motywuje do pilnowania czasu. Ponieważ jeżdzę też na rowerze, rolkach i pływam fajnie by było by można również w tych dyscyplinach analizować aktywność. Miło by było gdybym mógł robić export do endomondo.

Czytałem recenzje w których TomTom Runner nie był polecany ze względu na oprogramowanie - czy coś się zmieniło w tym temacie i ktoś ma doświadczenie z tym zegarkiem? czy w cenie do 800zł polecacie któryś z nich czy może inne rozwiązanie?
PKO
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w m400 nie wyznaczysz trasy, z funkcji nawigacyjnych masz tylko powrót do punktu startowego.
Pilnować na nim tempa możesz, po ustawieniu i wgraniu zaawansowanego treningu w polar flow a nawet możesz sobie ustawić różny zakres tempa dla różnych długości lub czasu. Nie wiem jak działa asystent w TomTomie, na twoje pytanie również n ie odpowiem bo nie miałem nawet w ręku TomToma.

Mogę Ci napisać wady m400.

-Brak wibry
-Bateria starcza na maraton i może jeszcze trochę, ale źle nie jest
-moim zdaniem jeszcze trochę słabo dopracowany soft do synchronizacji po BT
-Błąd z autolapem wyświetlający średni czas trasy a nie odcinka
-Słaba analiza polarflow zaplanowanego treningu interwałowego
-wolna reakcja na zmianę tempa

mam m400 i w tej cenie bardzo sobie chwalę, czekam na obsługę footpoda. szkoda że kadencji na rower nie dostanie no ale to zegarek dla biegaczy więc rozumiem i wiedziałem o tym w momencie zakupu
Marek Zegarek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W kazdym elemencie (poza mniej wygodnym sposobem łapania tętna ) Polar jest narazie lepszy.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

puchatek391 pisze:
Mogę Ci napisać wady m400.

-Brak wibry
-Bateria starcza na maraton i może jeszcze trochę, ale źle nie jest
-moim zdaniem jeszcze trochę słabo dopracowany soft do synchronizacji po BT
-Błąd z autolapem wyświetlający średni czas trasy a nie odcinka
-Słaba analiza polarflow zaplanowanego treningu interwałowego
-wolna reakcja na zmianę tempa

mam m400 i w tej cenie bardzo sobie chwalę, czekam na obsługę footpoda. szkoda że kadencji na rower nie dostanie no ale to zegarek dla biegaczy więc rozumiem i wiedziałem o tym w momencie zakupu
Kolega wyżej wymienił Ci wady polara m400. Zastanów się, czy będą Ci one bardzo przeszkadzać. Do mojego użytkowania ten polar sprawdza się bardzo dobrze i myśle, ze w tej cenie nie dostalbym niczego innego spelnającego moje oczekiwania.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W kazdym elemencie (poza mniej wygodnym sposobem łapania tętna ) Polar jest narazie lepszy.
raczej tak samo wygodnym , pytanie dotyczy Tomtom runnera a chyba dopiero cardio ma łapanie tętna z beasoletki a ten tak samo jak polar z pasa piersiowego.

Z tym że do m400 można np dokupić mio i też mieć bransoletke, strzelam że cena będzie podobna do tomtom cardio
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

skorzystam z okazji i też o coś zapytam. Otóż stoje przed wyborem miedzy Polar M400, a Garmin 310XT. Oba w wersji z paskiem do pomiaru tetną mają podobną cene.

puchatek391 co masz na mysli pisząc : "Pilnować na nim tempa możesz, po ustawieniu i wgraniu zaawansowanego treningu w polar flow " ?

Czy na M400 nie da się prosto z poziomu zegarka ustawić jakiegoś limitu tempa poniżej, którego nie chcemy zejść podczas treningu? Tylko musze wgrać specjalny trening?

Jedna z funkcji na jakiej mi zależy to właśnie alarm (nie musi być wibry, wystarczy dźwiękowy) jeśli zejdę poniżej założonego tempa.

Czy bateria M400 jest rzeczywiście taka słaba? DC Rainmaker pisał w swojej recenzji o ok 8h pracy.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też miałem dylemat 310 vs. m400, wybór padł na Garmina, wybrałem sprawdzony produkt bez zbędnych wodotrysków.

Jeśli chodzi o alerty tempa, to prawdopodobnie w polarze jest tak samo jak w 310 czyli musisz ma stronie stworzyć sobie trening np 10km i dodać do niego założenia wg tempa które mozesz ustawić. Wtedy zegarek bedzie Ciebie informował jeśli wyjdziesz poza widełki. Pamiętaj, że m400 na chwilę obecną niema wsparcia dla foodpoda a bieganie pod tempo bez FP mija się trochę z celem chyb że masz dość duże widełki. Garmin ma jeszcze Virtual Partner o którym chyba ktoś już pisał...
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuje za odpowiedź.
Co do alertu tempa to raczej myślałem, żeby ustawić sobie najszybciej 5:00 i najwolniej 6:00. Dopiero od niedawna biegam i bardzo szczegółowego tempa nie potrzebuje. Biegam dłuższe dystanse właśnie w takim zakresie tempowym. Myśląc przyszłościowo martwi jednak trochę ten brak współpracy z footpodem.
r00t
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam tego TomTom-a ale raptem od kilku dni. Wczoraj wypróbowałem po raz pierwszy na trasie. Do tej pory nie korzystałem z zegarków i nie jestem obyty. Z tej racji nie dam recenzji. Jak trzeba to mogę sprawdzić potrzebne funkcje, informacje, tylko piszcie co.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też miałem dylemat 310 vs. m400, wybór padł na Garmina, wybrałem sprawdzony produkt bez zbędnych wodotrysków.

Jeśli chodzi o alerty tempa, to prawdopodobnie w polarze jest tak samo jak w 310 czyli musisz ma stronie stworzyć sobie trening np 10km i dodać do niego założenia wg tempa które mozesz ustawić. Wtedy zegarek bedzie Ciebie informował jeśli wyjdziesz poza widełki. Pamiętaj, że m400 na chwilę obecną niema wsparcia dla foodpoda a bieganie pod tempo bez FP mija się trochę z celem chyb że masz dość duże widełki. Garmin ma jeszcze Virtual Partner o którym chyba ktoś już pisał...

nie przesadzaj, ja mam widełki 20s i spokojnie daje rade dzięki zegarkowi trzymać odpowiednie tempo, zresztą footpod to tak czy siak będzie w m400 i jest zapowiedziany przez samego polara, do tego m400 dostanie jeszcze autorskie wspomaganie pomiaru za pomocą wbudowanego akcelerometru w zegarku. Polecasz tą cegłę a autor wątku wyraźnie zaznaczył że chce zegarek w którym można chodzić na co dzień a nie mini komputer.
09/01/2015
Coming soon
Stride sensor Bluetooth Smart support for Polar M400
We know you’ve been eager to hear information about M400 and the stride sensor support. The wait is over, and boy do we have some good news to share with you! Polar will bring the Stride sensor Bluetooth Smart support for Polar M400 by the end of Q1. But there’s more – at the same time we’re developing an intelligent way to measure distance, speed and cadence utilizing the accelerometer for both M400 and V800. We’ll let you know the schedule for this later during the spring, so stay tuned!
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

puchatek391 to ja zapytałem o 310xt więc pewnie stąd odniesienie.
20sek widełki to dla mnie w sam raz. A dodatkowo komunikat jaki załączyłeś daje dobre rokowania na przyszłość.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z pierdół które ma otrzymać jeszcze m400 w późniejszym czasie to powiadomienia z telefonu, niby nie pozorne a jednak na rowerze mi się przyda jak telefon w plecaku.

XT310 ma lepsza baterie, i podobno lepszy GPS, choć ja nie narzekam na ten w m400 nie licząc szybkich nawrotów ale to zapewne footpod rozwiąże problem, oraz o ile się nie mylę to ma wibre. Z wad to nie nadaje sie jako normalny zegarek, jest to stary model już nie rozwijany.

M400 zapewne jeszcze kilka aktualizacji dostanie, bo w stosunku do xt310 to bobas na rynku.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Bateria starcza na maraton i może jeszcze trochę, ale źle nie jest
Jak to możliwe, wg. producenta powinna starczyć na 8h, może pobiegłeś maraton powyżej 8h ? :bum:
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To teraz weź sobie kilka nowych smart-fonów i przeczytaj ile wytrzymuje bateria a jakie sa realne , nie laboratoryjne fakty.

Może i wytrzyma 8 godzin mój maksymalnie używałem 5, koleżanka z forum pisała coś o 7 godzinach. Pewnie zależy co, kto i jak użytkuje. Patrząc po tym jak spada kreska uważam że u mnie wytrzyma maks 6 z odpalonym powrotem, treningiem autolapem i innymi pierdołami.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak ktos podaje czas dzialania to niech podaje ile mu wytrzymal, a nie pierdoly o kreskach albo bo mu sie tak wydaje. Na podstawie kresek i wskazan to zegarek z decathlonu by wytrzymal jakies 8 godzin bo wtedy pojawia sie napis o slabej baterii, a trzyma w zasadzie tyle ile podaje producent, ponad 13 godzin (podawane jest do 14). Polar v800 ma podane do 13 godzin, ja mialem pnad 10 godzin ale wtedy jeszcze nie zgasl wiec nie wiem ile by pociagnal, ale gdybanie i teoretyowanie na podstawie kresek nie ma sensu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ