Da się uleczyć achillesa ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Jak uleczyć ścięgno achillesa, gdy każdy fizjoterapeuta/lekasz sportowy mówi, że nic nie da się z tym zrobić ?
Chcę dla kolegi pomóc, i nie wiem co może zrobić z tym achillesem, jakieś ćwiczenia, specjalna operacja, rehabilitacja, może jest tutaj ktoś kto z tą kontuzją już się uporał ?
Chcę dla kolegi pomóc, i nie wiem co może zrobić z tym achillesem, jakieś ćwiczenia, specjalna operacja, rehabilitacja, może jest tutaj ktoś kto z tą kontuzją już się uporał ?
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pytanie bardzo ogólne, bo przyczyn bólu achillesa jest mnóstwo.
Ja póki co daję radę biegać, mimo, że operacja stawu skokowego miała być prawie pewna. Mi pomogły ćwiczenia stabilizacyjne robione codziennie przez ok 40 min(licząc tylko chorą nogę) przez 6 tygodni. Do tego porządne rozciąganie brzuchatych i płaszczkowatego i zwiększanie zakresu w stawie skokowym.
Ja póki co daję radę biegać, mimo, że operacja stawu skokowego miała być prawie pewna. Mi pomogły ćwiczenia stabilizacyjne robione codziennie przez ok 40 min(licząc tylko chorą nogę) przez 6 tygodni. Do tego porządne rozciąganie brzuchatych i płaszczkowatego i zwiększanie zakresu w stawie skokowym.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Zapomniałes o drobnym szczególe jak napisanie co to za kontuzja...
Najczęściej zapewne przytrafia się zapalenie. TU możesz poczytać o zmaganiach z biegaczy z chronicznym zapaleniem.
Najczęściej zapewne przytrafia się zapalenie. TU możesz poczytać o zmaganiach z biegaczy z chronicznym zapaleniem.
Krzysiek
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
my tym bardziej...Sacre pisze:Ta kontuzja stała się u jego przy pół-maratonie. Nie wiem co dokładnie, ale biegać nie może, jeździć rowerem czy pływać da rady już.
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Da się wyleczyć. W zależności od urazu i stopnia zaawansowania choroby stosuje się inny sposób leczenia oraz czas jaki potrwa rehabilitacja.
Na początek koledze radzę zmienić fizjoterapeutę i lekarza...
Na początek koledze radzę zmienić fizjoterapeutę i lekarza...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Aha, myślałem, gdy napiszę, że zerwanie ścięgna achillesa to wszystko jasne będzie, ale zerwanie ścięgna achillesa to skąmplikowany proces...Buniek pisze:my tym bardziej...Sacre pisze:Ta kontuzja stała się u jego przy pół-maratonie. Nie wiem co dokładnie, ale biegać nie może, jeździć rowerem czy pływać da rady już.
Postaram się dowiedzieć co jest z tym zerwanie ścięgna achillesa, jak to się nazywa, jeśli ma drugą nazwę na to.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
Dopiero teraz napisałeś, że chodzi o zerwanie. Z tego co wiem to w większości przypadków niezbędna jest operacja. Sorawa jest poważna i internety nie pomogą, a jedynie lekarz. Jakiś porad czy histroii innych, by wiedzieć czego się spodziewać możesz poszukać na forach piłkarskich, bo zerwanie jest zdecydowanie bardziej charakterystyczne dla tamtej dyscypliny.
Krzysiek