Pieczenie kolan

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Plebla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54

Nieprzeczytany post

Dzień dobry

Biegać zacząłem rok temu, od listopada ub. roku biegam systematycznie przygotowuję się do swojego debiutu w pół maratonie, treningi zwiększyłem z 3 do 4 razy w tygodniu żeby lepiej się przygotować i pobiec poniżej 2h, ze względu na błoto zmuszony do biegania tylko po chodnikach i asfalcie, od stycznia po treningach zaczynam odczuwać zmęczenie materiału, ale najbardziej interesuje mnie żeby ktoś powiedział co to jest takie pieczenie kolan i pod nimi , to tak jak by posmarować się maścią taką jak bengay, proszę o odpowiedź o co chodzi, przed treningiem rozgrzewka , po treningu rozciąganie, co robię nie tak, może przeginam z treningami ??
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

a ile km biegasz tygodniowo i na jakich intensywnościach?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Plebla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam do 50km, niedziela 13km 75%, poniedziałek 75% 11km, środa 75% + przebieżki 8-9km , piątek 12km 80%,

mam nadzieje że o to chodziło, zaznaczę że do momentu kiedy nie kupiłem zegarka z gps miałem straszny problem z ustaleniem tempa tylko 75% czułem, biegam z endo zresztą tam mam plan treningowy, pulsometr dopiero testuje.
waże 86kg , wzrost 175cm
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Daj odpocząć kolanom. Albo za mocno je obciążasz treningami albo coś innego się dzieje i kontuzja się szykuje. Być może masz pospinane mięśnie. Przede wszystkim bardziej przykładaj się do rozciągania.
Plebla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, zejdę z 4 do 3 treningów tygodniowo i będę dłużej się rozciągał ,dziękuje za odpowiedź.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

aeroby typu rower czy orbitrek też fajnie pomagają robić bazę a nie obciążają kolan, więc może zamiast rezygnować z treningu, zmień go na inny :oczko:

i pisałeś że masz 86kg przy 175 cm wzrostu - to jest samo suche mięcho czy niekoniecznie?
Plebla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie że to nie jest same suche mięso :ojnie: i denerwuje mnie to strasznie mam obcierki przez to , ale nie mogę zejść niżej, wiem że nie mam idealnej diety z dnia na dzień odstawiam coraz więcej i nic, od dziś wprowadzam te ćwiczenia http://bieganie.pl/?cat=15&id=105&show=1

z orbitrekiem będzie ciężko ale na rower mógłbym wyjść.
Marton
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:29
Życiówka w maratonie: 4:09:22

Nieprzeczytany post

Zrób USG i idź do ortopedy ale sportowego. U mnie pieczenie zaczęło się 10 miesięcy temu po przebiegnięciu maratonu i niestety do dziś mam problemy z prawym kolanem. USG wykazało zmiany zwyrodnieniowe łąkotki przyśrodkowej. Różne są zdania lekarzy i fizjoterapeutów co do dalszego leczenia, a ja przyzwyczaiłem się do bólu i jako nałogowy biegacz nadal trenuje, choć wiem, że dziś nie ma najmniejszych szans abym w takim stanie przebiegł więcej niż 15km.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plebla pisze:No właśnie że to nie jest same suche mięso :ojnie: i denerwuje mnie to strasznie mam obcierki przez to , ale nie mogę zejść niżej, wiem że nie mam idealnej diety z dnia na dzień odstawiam coraz więcej i nic, od dziś wprowadzam te ćwiczenia http://bieganie.pl/?cat=15&id=105&show=1

dieta to podstawa. Mniej jeść to nie zawsze znaczy zdrowiej jeść. Zauważ, że samą dietą bez treningu da się zredukować masę i poprawić sylwetkę , ale samym treningiem bez diety już nie :ojnie:

to znaczy, że trening treningiem, ale przemyślana .. nie , nie użyję już słowa DIETA, bo błędnie się kojarzy z ograniczaniem kalorii - PLAN ŻYWIENIOWY da rezultaty, to pewne. Ale po takowy powinieneś się zgłosić do specjalisty i uzgodnić indywidualnie.
Nie bójmy się płacić fachowcom za pracę. Trenerom płacimy, hydraulikom też, ogrodnikom... to czemu nie dietetykom?
Plebla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zmartwiłem się tymi kolanami, ledwo co złapałem bakcyla a już muszę hamować ech to życie,

uebq pisze:
Plebla pisze:No właśnie że to nie jest same suche mięso :ojnie: i denerwuje mnie to strasznie mam obcierki przez to , ale nie mogę zejść niżej, wiem że nie mam idealnej diety z dnia na dzień odstawiam coraz więcej i nic, od dziś wprowadzam te ćwiczenia http://bieganie.pl/?cat=15&id=105&show=1

dieta to podstawa. Mniej jeść to nie zawsze znaczy zdrowiej jeść. Zauważ, że samą dietą bez treningu da się zredukować masę i poprawić sylwetkę , ale samym treningiem bez diety już nie :ojnie:

to znaczy, że trening treningiem, ale przemyślana .. nie , nie użyję już słowa DIETA, bo błędnie się kojarzy z ograniczaniem kalorii - PLAN ŻYWIENIOWY da rezultaty, to pewne. Ale po takowy powinieneś się zgłosić do specjalisty i uzgodnić indywidualnie.
Nie bójmy się płacić fachowcom za pracę. Trenerom płacimy, hydraulikom też, ogrodnikom... to czemu nie dietetykom?
o tym właśnie się dowiedziałem teraz a zaczynając myślałem że e będę biegał samo zleci, guzik, 88,5kg w lutym rok temu, teraz 86kg czyli nic, a jak bym ważył z 10kg mniej kolanom napewno było by lżej, nie wspomnę o wynikach, ale nie poddam się idę do specjalisty po dietę,tfuu , plan żywieniowy
możecie kogoś polecić z Warszawy, jaki jest orientacyjny koszt ustawienia takiego planu żywieniowego ;-)
Plebla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie, jestem po wizycie u fizjoterapeuty, zaczynając od tego że mam skrzywienie kręgosłupa i jedną nogę krótszą :ble: , ale z kolanem wszystko ok tak przynajmniej twierdzi fizjoterapeuta, zresztą nic mnie nie boli ,do rzeczy mam bardzo pospinane mięśnie biodrowo lędźwiowe i kulszowo goleniowe, dodtkowo ITB pasmo biodrowo piszczelowe , proszę napiszcie mi jakie ćwiczenia rozciągające powinien wykonywać żeby to ogarnąć.

ps. szukam dietetyka z Warszawy
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A fizjoterapeuta nie wiedział jakie ćwiczenia trzeba robić? :lalala: To i diagnoza może być z sufitu :spoczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ