Spuchnięta, sina stopa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Witam,

poszukuję odpowiedzi. Zgłosiła się do mnie koleżanka biegaczka żebym podpowiedział co jej dolega. Widać nie taki, że mnie omnibus biegowy jak jej sie wydawało, bo nie wiem. Może ktoś z was miał juz z czymś takim do czynienia i podpowie.
W niedziele poszłam biegać i zaczęła boleć mnie stopa dokładnie kość śródstopia w okolicach małego palca. w poniedziałek już było ok, we wtorek znów poszlam biegać i znów zaczęło mnie boleć i spuchło, pojechałam na prześwietlenie nie wyszło żadne złamanie, a następnego dnia miałam spuchniętą stopę w okolicach tego śródstopia i pojawił się siniak (od duzego palca aż po mały palec i pod kostką taki pasek), a dalej bolała mnie stopa i miałam spuchnięte całe śródstopie. po tygodniu zeszło sine i opuchlizna, ale dalej mnie jeszcze trochę boli (11 dni)
Obrazek

Koleżanka biega od prawie roku, na poziomie ok. 1h/10km. 25 lat, waga dość wysoka, ale mieszcząca się w normach. Na treningach biega trochę za szybko, stałym tempem bez żadnycj akcentów. Biegając mocno koślawi kolana do środka.

Mi na początku przyszło do głowy złamanie marszowe i z tego też powodu szybko wysłałem ją na prześwietlenie, ale wynik był negatywny. Pomysły?
Krzysiek
PKO
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podziwiam próby samoleczenia przez Internet, jednak niech śmiga do lekarza jeśli nie przejdzie. Buty też do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Lekarz już był i powiedział, żeby nie biegała przez 10 dni i nie powiedział (jak rozumiem nie wiedział) co się dokładnie stało.
Krzysiek
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sam sobie odpowiedziałeś, musi iść do _lekarza_ :lalala: Nie, nie tego u którego była.
Jak ktoś napisze, że miał podobne objawy i X czy Y mu pomogło, nie znaczy że koleżanka ma to samo.

Na zdrowy rozsądek - wyleczyć, zmienić buty i powoli biegać obserwując stopy. Jakakolwiek powtórka objawów, marsz do ortopedy. Różne rzeczy mogą być, błahe jak i poważne jak cukrzyca...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ