buty ultra na kamienistą trasę
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42.08
- Życiówka w maratonie: 3.41
Panowie,
Dzięki za wskazówki. Przynajmniej coś juz wiem.
Ważę 72.5kg, w górach faktycznie mało trenuje, raczej w zimie albo jeżdżę w gory na rozne zawody.
Zajrzę na bloga.
Pozdrawiam!
Dzięki za wskazówki. Przynajmniej coś juz wiem.
Ważę 72.5kg, w górach faktycznie mało trenuje, raczej w zimie albo jeżdżę w gory na rozne zawody.
Zajrzę na bloga.
Pozdrawiam!
- comar
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Podepne sie.
Szukam butow pod ultra. Mialem salomony speedcrossy ale sie popsuly.
Dodatkowo buty mi zmasakrowaly duze palce w stopach na zbiegach podczas jednego ultra.
Mysle o inov8, pytanie ktory model sie nadaje na beskid slaski oraz dla mojej szerokiej stopy z wysokim podbiciem.
Niestety chyba jedyny sklep gdzie moge inovy przymierzyc to warszawa, wiec raczej zaryzykuje wysylke.
Dodatkowo buty mi zmasakrowaly duze palce w stopach na zbiegach podczas jednego ultra.
Mysle o inov8, pytanie ktory model sie nadaje na beskid slaski oraz dla mojej szerokiej stopy z wysokim podbiciem.
Niestety chyba jedyny sklep gdzie moge inovy przymierzyc to warszawa, wiec raczej zaryzykuje wysylke.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:50
- Życiówka w maratonie: 4:03:03
comar pisze:Podepne sie.
Nie wiem jak w Twoim przypadku, ale ja własnie z powodu zmasakrowanych paznokci po speedcrossach przesiadłem się na inov-8 x-talon 212 i jedno co mogę powiedzieć to zero bólu palców po ostatnim B7D, po prostu bajka. Poprzednio w speedcrosach zaliczyłem 3 ultra i za każdym razem paznokcie były do wymiany. Kupiłem wersję wąską ( jest też szeroka ) i nie wiem jak będzie w Twoim przypadku szerokiej stopy i wysokiego podbicia, ale ten model polecam.
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Kontakt:
speedcrosow imho po prostu szkoda na kamienie - a ich podeszwa wcale nie powstrzymuje ostrych i duzch kamieni przed wbiciem sie w stope. imho - nawet patrzac na czolowke w czym biega - jak juz cos xt wingsy / slab xt. ja osobiscie na dlugie i kamieniste trasy najbardziej lubie adidasy questar trail 2 - one maja juz duza amortyzacje, ale na dlugiej kamienistej trasie bredzlowanie sie w minimalach to imho proszenie sie o kontuzje - wiec ja wybieram albo cos twardego (xt) albo miesistego (questar). pewno np takie kanadiany tez by daly rade, bo sa dosc twarde, ale z kolei to nie jest but myslany o duzej ilosci godzin bez przerwy w nim. imho o innych butach nie bede pisal, pisze o tych ktore znam, ale moj punkt widzenia przedstawilem
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
trailrock to moje ulubione buty, mogłabym je nosić wszędzie i zawsze - są niezwykle wygodne, obszerne, a przy tym dobrze trzymają się stopy nawet na stromych zbiegach; lekkie i przewiewne; ponieważ jednak mają dość cienką i miękką podeszwę nie do końca polecam na bardzo długie i kamieniste trasy; musiałbyś najpierw przyzwyczaić stopę, bo podłoże czuć w nich wyraźnie
- kamilv
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:53
- Życiówka w maratonie: 3:40:00
Biegam w nich od kilku miesięcy. Jestem zadowolony z przyczepności na błocie, kamieniach i ogólnie w terenie. Gumowe "kolce" się praktycznie starły po pierwszym ultramaratonie (Rzeźniku). Mimo to dobrze się trzymają na miękkim śniegu. Na zmrożonym śniegu i lodzie jeżdżą jak łyżwy, ale to chyba jak każde buty bez prawdziwych kolców. Po kilku ultrabiegach (Rzeźnik, B7D, BUT90, ŁUT150) bieżnik się tylko trochę starł, ale plastik z przodu zaczął się rozklejać na spojeniach. Podeszwa wg mnie dość gruba i sztywna, chroni stopy przed ostrymi kamieniami itp. Nie mają specjalnie dużej amortyzacji, ale to mi nie przeszkadza. W sumie jak dla mnie więcej plusów dodatnich niż ujemnych, niezłe buty na 3 pory roku.KomPot pisze:A ktoś ma doświadczenie z Icebug Certo?
- comar
- Stary Wyga
-
- Zaprawiony W Bojach
o matko, zadałeś najbardziej ogólne pytanie świata.
po pierwsze, nie wiadomo jakie ultra
po drugie, nie wiadomo w czym teraz biegasz i do jakich butów jesteś przyzwyczajony
po trzecie, w ramach jednej serii inov-8 funkcjonują b. różne modele
po czwarte, wiele innych producentów ma alternatywy, ale nie da się w poście na forum opisać kilkudziesięciu butów.
po piąte, jak juzp oddajesz jakieś interesujące cię buty, to są to inov-8 z serii trailroc i salomon xt wings - to są tak diametralnie inne buty, że aż trudno się odnieść...
musisz się bardziej określić, zanim będziemy w stanie pomóc.
po pierwsze, nie wiadomo jakie ultra
po drugie, nie wiadomo w czym teraz biegasz i do jakich butów jesteś przyzwyczajony
po trzecie, w ramach jednej serii inov-8 funkcjonują b. różne modele
po czwarte, wiele innych producentów ma alternatywy, ale nie da się w poście na forum opisać kilkudziesięciu butów.
po piąte, jak juzp oddajesz jakieś interesujące cię buty, to są to inov-8 z serii trailroc i salomon xt wings - to są tak diametralnie inne buty, że aż trudno się odnieść...
musisz się bardziej określić, zanim będziemy w stanie pomóc.
- comar
- Stary Wyga
ok, jest chec pomocy to i odpisze
Buty w gory potrzebne mi sa na Beskid SLaski, w tym roku jest plan na Chudego Wawrzynca oraz Beskidy Ultra Trail
Z butow w gory mialem 2 pary:
- La sportiva Wildcat 2 - swietnie mi sie w nim biegalo, wygodny ale ciezko go teraz dostac. Wady, bardzo szybko przemakal i dlugoooo schnal. Jednorazowo max w nim zrobilem okolo 30 pare km po gorach , bez sladow zuzycia stopy.
- Salomon Speedcross 3 - but wytrzymal 170 km i zaczela pekac cholewka. Reklamacja uznana . But nadaje sie jedynie w gory, nie biegalem w nim po okolicznych lasach bo szkoda bieznika. But dobrze trzyma w blocie jak i w kamieniach ale to co zrobil z moimi duzymi palcami na BUT 2014 to masakra , wiec nie chce isc ta droga.
To o czym teraz mysle to :
Inov-8 - nie mam pojecia ktory model
XT Wings 3
But potrzebny na pobieganie w okolicznych lasach (Rybnik)
But na Ultra w Beskidach - dystans miedzy 60 -100 km
Stopa szeroka, wysokie podbicie. Nie biegam z pięty. Na szose uzywam Asics Speed-cross, wiec but neutralny.
Buty w gory potrzebne mi sa na Beskid SLaski, w tym roku jest plan na Chudego Wawrzynca oraz Beskidy Ultra Trail
Z butow w gory mialem 2 pary:
- La sportiva Wildcat 2 - swietnie mi sie w nim biegalo, wygodny ale ciezko go teraz dostac. Wady, bardzo szybko przemakal i dlugoooo schnal. Jednorazowo max w nim zrobilem okolo 30 pare km po gorach , bez sladow zuzycia stopy.
- Salomon Speedcross 3 - but wytrzymal 170 km i zaczela pekac cholewka. Reklamacja uznana . But nadaje sie jedynie w gory, nie biegalem w nim po okolicznych lasach bo szkoda bieznika. But dobrze trzyma w blocie jak i w kamieniach ale to co zrobil z moimi duzymi palcami na BUT 2014 to masakra , wiec nie chce isc ta droga.
To o czym teraz mysle to :
Inov-8 - nie mam pojecia ktory model
XT Wings 3
But potrzebny na pobieganie w okolicznych lasach (Rybnik)
But na Ultra w Beskidach - dystans miedzy 60 -100 km
Stopa szeroka, wysokie podbicie. Nie biegam z pięty. Na szose uzywam Asics Speed-cross, wiec but neutralny.
-
- Zaprawiony W Bojach
Chudy Wawrzyniec, BUT (październik) = błoto -> Inov-8 Mudclaw. Jeśli masz szeroką stopę to przed zakupem przymierz.
- TriSzerpa
- Wyga
- Życiówka na 10k: kiepska
- Życiówka w maratonie: kiepska
@comar - co do Chudego i BUT'a - akurat to są tereny gdzie trenuję na co dzień.
Jeśli chodzi o Chudego to nie musisz się zbytnio błotem przejmować. Wingsy 3 świetnie dają radę, ponadto są ok dla szerokich stóp i dla wysokiego podbicia (sam mam wysokie podbicie i szeroką stopę, byłem z nich zadowolony, biegałem też po trasach chudego i dawały radę).
Na BUT'cie masz bardziej różnorodne podłoże. Niestety okolice Baraniej, Skrzycznego, Glinnego itd są od paru lat wycięte w pień - bez lasu, a co za tym idzie jest błoto i kamienie - Wingsy 3 mogą Ci się ślizgać na zbiegu do Brennej czy też na zbiegu do zimnika. Poza tym na wielu fragmentach jak jest mokro możesz spotkać błoto po kostki (jak jest sucho to nie ma problemu)
Tu by się lepiej sprawowały softgroundy (xt 5,xt 6 - to jest taki sam but co wings, ale z inną podeszwą- wg mnie idealną na BUTa), ale to już cena trochę wyższa i trwałość niższa.
nie będę się wypowiadał co do butów od inov-8, bo niestety nigdy w tych butach nie biegałem - ale myślę,że inni podzielą się swoją opinią
Jeśli chodzi o Chudego to nie musisz się zbytnio błotem przejmować. Wingsy 3 świetnie dają radę, ponadto są ok dla szerokich stóp i dla wysokiego podbicia (sam mam wysokie podbicie i szeroką stopę, byłem z nich zadowolony, biegałem też po trasach chudego i dawały radę).
Na BUT'cie masz bardziej różnorodne podłoże. Niestety okolice Baraniej, Skrzycznego, Glinnego itd są od paru lat wycięte w pień - bez lasu, a co za tym idzie jest błoto i kamienie - Wingsy 3 mogą Ci się ślizgać na zbiegu do Brennej czy też na zbiegu do zimnika. Poza tym na wielu fragmentach jak jest mokro możesz spotkać błoto po kostki (jak jest sucho to nie ma problemu)
Tu by się lepiej sprawowały softgroundy (xt 5,xt 6 - to jest taki sam but co wings, ale z inną podeszwą- wg mnie idealną na BUTa), ale to już cena trochę wyższa i trwałość niższa.
nie będę się wypowiadał co do butów od inov-8, bo niestety nigdy w tych butach nie biegałem - ale myślę,że inni podzielą się swoją opinią
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45,44
Kamil,kamilv pisze: Biegam w nich od kilku miesięcy. Jestem zadowolony z przyczepności na błocie, kamieniach i ogólnie w terenie. Gumowe "kolce" się praktycznie starły po pierwszym ultramaratonie (Rzeźniku). Mimo to dobrze się trzymają na miękkim śniegu. Na zmrożonym śniegu i lodzie jeżdżą jak łyżwy, ale to chyba jak każde buty bez prawdziwych kolców. Po kilku ultrabiegach (Rzeźnik, B7D, BUT90, ŁUT150) bieżnik się tylko trochę starł, ale plastik z przodu zaczął się rozklejać na spojeniach. Podeszwa wg mnie dość gruba i sztywna, chroni stopy przed ostrymi kamieniami itp. Nie mają specjalnie dużej amortyzacji, ale to mi nie przeszkadza. W sumie jak dla mnie więcej plusów dodatnich niż ujemnych, niezłe buty na 3 pory roku.
dzięki serdeczne za info. Wyglądają ciekawie, a można je kupić teraz w atrakcyjnej cenie.