Witam.
Na wstępie przybliżę trochę moją osobę - 20lat sylwetka szczupła, nigdy nie mialem problemów z kolanami, nigdy nie miałem złamanej kończyny.
Wczoraj robiłem przebieżki na boisku trawiastym, śniegu nasypalo dużo, ciężko się biegało z powodu nierówności, ale trening dokończyłem. Oczywiscie wczesniej 4km owb1. Po kilku godzinach od treningu miałem dziwne uczucie w prawym kolanie, tak jakby caly czas było napięte. Dzisiaj jest dosyć mocno opuchnięte, boli przy mocnym wyproście i mocnym zgięciu, przy ściskaniu ręką kolana bólu nie czuje... Boję się że może to byc woda.
Doradzicie coś? Pozdrawiam
Dziwnie spięte/opuchniete kolano. Woda?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Możliwe, że coś sobie uszkodziłeś, nadszarpnałeś. Tego typu trening jest niestety ryzykowny, dlatego zawsze warto robic to na bezpiecznej nawierzchni (takiej, którą dobrze widzisz). No i trzeba byc do tego dobrze rozgrzanym.
Odczekaj kilka dni z jakimkolwiek sportem, być może będziesz musiał jednak pójść do lekarza.
Odczekaj kilka dni z jakimkolwiek sportem, być może będziesz musiał jednak pójść do lekarza.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A jakaś maść typu Fastum lub Lioton 1000 wskazana? Rozgrzany byłem, bo 4km wolnego tempa + 8 min rozgrzewki/rozciagania. Tyle tylko że podczas tych przyspieszeń wpadalem w różnego rodzaju dziury i kretowiska i być może coś naciagnalem. Ale woda to raczej nie będzie tak? Chciałbym jak najszybciej wrócić do treningów...Adam Klein pisze:Możliwe, że coś sobie uszkodziłeś, nadszarpnałeś. Tego typu trening jest niestety ryzykowny, dlatego zawsze warto robic to na bezpiecznej nawierzchni (takiej, którą dobrze widzisz). No i trzeba byc do tego dobrze rozgrzanym.
Zacząłem też brać 4Flex na stawy, ale wiadomo, że to nie pomoże doraźnie tylko po upływie miesiąca.
Dodam jeszcze że te przebiezki to 10x100m