Komentarz do artykułu Krakowscy biegacze ruszają na wojnę ze smogiem
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Krakowscy biegacze ruszają na wojnę ze smogiem
-
- Zaprawiony W Bojach
Problem zanieczyszczenia powietrza to duże miasta, jak na przykład Kraków ale też w okresie zimowym, miejsca które teoretycznie powinny być ostoją świeżego powietrza. Biegając w ubiegły weekend w Ustroniu Śląskim, nie byłem sobie w stanie odpowiedzieć na pytanie, czym miejscowi górale palą w piecach. Na pewno nie było to ani węgiel ani drewno. Rozchodzący się po okolicy smród mógł wskazywać, że umęczony, Polski rolnik pali starymi gumowcami lub opakowaniami plastikowymi po jakichś detergentach,...
- 1x2lupus
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ta miejscowość nazywa się Ustroń, a nie jakiś "śląski"...Ryszard N. pisze:Problem zanieczyszczenia powietrza to duże miasta, jak na przykład Kraków ale też w okresie zimowym, miejsca które teoretycznie powinny być ostoją świeżego powietrza. Biegając w ubiegły weekend w Ustroniu Śląskim, nie byłem sobie w stanie odpowiedzieć na pytanie, czym miejscowi górale palą w piecach. Na pewno nie było to ani węgiel ani drewno. Rozchodzący się po okolicy smród mógł wskazywać, że umęczony, Polski rolnik pali starymi gumowcami lub opakowaniami plastikowymi po jakichś detergentach,...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Strasznie ostre te normy
Do AQI 50 (PM2.5) (czyli dwa razy wiecej niz w Krakowie) uznaje sie za powietrze czyste.
Do 100 to jeszcze dobre warunki.
Kiedys zdazylo mi sie AQI500. Powietrze trzebabylo prawie odgryzac
. P czyms takim to AQI50 to szok tlenowy 

Do AQI 50 (PM2.5) (czyli dwa razy wiecej niz w Krakowie) uznaje sie za powietrze czyste.
Kiedys zdazylo mi sie AQI500. Powietrze trzebabylo prawie odgryzac

-
- Wyga
Eee, co ty gadasz, przecież Air Quality Index jest liczony różnie zależnie od kraju. W Europie przyjmuje się podział wskaźnika na strefy, gdzie wartość powyżej 100 oznacza Bardzo Wysokie Zanieczyszczenie Powietrza Lepiej Nie Oddychać.Sghjwo pisze:Strasznie ostre te normy![]()
Kiedys zdazylo mi sie AQI500. Powietrze trzebabylo prawie odgryzac. P czyms takim to AQI50 to szok tlenowy
Sprawdzamy teraz aktualne wartości na: http://www.airqualitynow.eu/comparing_home.php, patrzymy i co mamy?
Kraków na czerwono, wartość >100!
-
- Zaprawiony W Bojach
No wlasnie skoro sa rozne normy i 100 to czyste powietrze, to z tymi 25 to troche przesada.
Ja mam aplikacje w telefonie i jak pokazuje powyzej 200 to raczej odkladam bieganie na inny czas.
Teraz jest 87 i ocena "good".
Chyba nie ma bardzo o co bic piany w Krakowie.
Ja mam aplikacje w telefonie i jak pokazuje powyzej 200 to raczej odkladam bieganie na inny czas.
Teraz jest 87 i ocena "good".
Chyba nie ma bardzo o co bic piany w Krakowie.
-
- Wyga
100 to nie jest czyste powietrze, tylko najbardziej zanieczyszczone (nie ma wyższej skali już). Nie można porównywać AQI z różnych norm, bo w każdej jest ten indeks inaczej liczony. Nie wiem co pokazuje Twoja apka, ale jestem pewny że albo źle pokazuje albo źle interpretujesz.
-
- Zaprawiony W Bojach
PM 2.5 concentration (micrograms per cubic meter, µg/m3)Nie wiem co pokazuje Twoja apka
Air Quality Index (AQI) PM2.5 Health Advisory
Good (0-50) None
Moderate (51-100) Unusually sensitive people should consider reducing prolonged or heavy exertion.
Unhealthy for Sensitive Groups (101-150) People with heart or lung disease, older adults, and children should reduce prolonged or heavy exertion.
Unhealthy (151-200) People with heart or lung disease, older adults, and children should avoid prolonged or heavy exertion; everyone else should reduce prolonged or heavy exertion.
Very Unhealthy (201-300) People with heart or lung disease, older adults, and children should avoid all physical activity outdoors. Everyone else should avoid prolonged or heavy exertion.
Hazardous (301-500) Everyone should avoid all physical activity outdoors; people with heart or lung disease, older adults, and children should remain indoors and keep activity levels low.
W artykule jest mowa:
Czyli jednostki sa te same, tylko interpretacja wynikow innaŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła normę stężenia pyłu zawieszonego PM2.5, która w skali roku powinna wynosić 10 µg/m3, ale w warunkach polskich przyjęto 25 µg/m3.

-
- Wyga
Możesz dać do niej linka, chcę rozgryźć ten problem do końca 

- Szybki90
- Zaprawiony W Bojach
I Krakowski Bieg AntySmogowy w Krakowie.
Link do wydarzenia na fb: https://www.facebook.com/events/1583489 ... 8/?fref=ts
Łączy nas wspólna pasja – bieganie. Jednak, aby uprawiać ten sport, potrzebujemy powietrza. Czystego powietrza!
15 lutego zapraszamy na bieg inny niż wszystkie. Bez medali, sponsorów, opłat, bicia rekordów i limitu czasu. Zachęcamy Was do udziału w akcji, która ma pokazać nowe oblicze biegacza - nie tylko osoby aktywnej fizycznie, ale także i społecznie, która nie może przejść (a raczej przebiec) obojętnie obok najważniejszych dla jego najbliższego otoczenia spraw.
Zmiany dotyczące poprawy jakości powietrza w Krakowie idą wolniej niż byśmy tego oczekiwali, no właśnie, idą... A powinny biec i to szybko! Sprawy muszą przyspieszyć, jeżeli mamy żyć w bezpiecznym mieście i bez szwanku dla zdrowa, oddawać się naszej wspólnej pasji – bieganiu.
Nasz bieg jest oddolną, społeczną inicjatywą, zrodzoną w środowisku biegaczy zrzeszonych w BBL Kraków - Ewa Staniszewska, Izabela Kraczkowska, Bożena Seremet, Adam Kałucki, Marek Gałek, Robert MIchniewski, Krzysztof Janik, oraz Maciek Konik. Naszym działaniom przyświeca hasło - Zabiegamy o zdrowe miasto.
Spotykamy się o godzinie 10 na pl. Na Groblach (start i meta). Przed nami 4,5 km ulicami Starego Miasta. Dla uczestników biegu przygotowaliśmy maseczki przeciwpyłowe, w których pokonamy całą trasę.
Ps. Jeśli możecie wrzucajcie do siebie na tablice fb i gdzie się tylko da link do wydarzenia.
Trasa 4.5 km m.in. biegniemy Wawel, Planty, Bramę Floriańską, Rynek Główny i ul. Grodzką , poniżej mapka trasy:

Link do wydarzenia na fb: https://www.facebook.com/events/1583489 ... 8/?fref=ts
Łączy nas wspólna pasja – bieganie. Jednak, aby uprawiać ten sport, potrzebujemy powietrza. Czystego powietrza!
15 lutego zapraszamy na bieg inny niż wszystkie. Bez medali, sponsorów, opłat, bicia rekordów i limitu czasu. Zachęcamy Was do udziału w akcji, która ma pokazać nowe oblicze biegacza - nie tylko osoby aktywnej fizycznie, ale także i społecznie, która nie może przejść (a raczej przebiec) obojętnie obok najważniejszych dla jego najbliższego otoczenia spraw.
Zmiany dotyczące poprawy jakości powietrza w Krakowie idą wolniej niż byśmy tego oczekiwali, no właśnie, idą... A powinny biec i to szybko! Sprawy muszą przyspieszyć, jeżeli mamy żyć w bezpiecznym mieście i bez szwanku dla zdrowa, oddawać się naszej wspólnej pasji – bieganiu.
Nasz bieg jest oddolną, społeczną inicjatywą, zrodzoną w środowisku biegaczy zrzeszonych w BBL Kraków - Ewa Staniszewska, Izabela Kraczkowska, Bożena Seremet, Adam Kałucki, Marek Gałek, Robert MIchniewski, Krzysztof Janik, oraz Maciek Konik. Naszym działaniom przyświeca hasło - Zabiegamy o zdrowe miasto.
Spotykamy się o godzinie 10 na pl. Na Groblach (start i meta). Przed nami 4,5 km ulicami Starego Miasta. Dla uczestników biegu przygotowaliśmy maseczki przeciwpyłowe, w których pokonamy całą trasę.
Ps. Jeśli możecie wrzucajcie do siebie na tablice fb i gdzie się tylko da link do wydarzenia.
Trasa 4.5 km m.in. biegniemy Wawel, Planty, Bramę Floriańską, Rynek Główny i ul. Grodzką , poniżej mapka trasy:

NEVER GIVE UP
-
- Zaprawiony W Bojach
Musze tu odszczekać to co wyżej napisałem. To co wskazuje appka to Air Quality Index, który oparty jest na koncentracji PM2.5, lecz nie tylko (dwutlenek węgla, dwutlenek siarki, dwutlenek azotu, PM2.5, PM10, ozon). Indeks nie oznacza stężenia mikrogramów na m3. Sorry za zamieszanie. Zanieczyszczenie 25ug/m3 odpowiada około 78 AQI. 35ug/m3 to 100AQI, czyli jeszcze w miarę czysto. U mnie jest często około 200, wiec poniżej 100 uważac można za "świeże górskie powietrze"adku pisze:Możesz dać do niej linka, chcę rozgryźć ten problem do końca

Tu kalkulator:
http://airnow.gov/index.cfm?action=reso ... c_aqi_calc
Tu o AQI
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Air_Quality_Index