Komfortowe buty dla supinatora wspomagające rehabilitację

.3dfx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Nie potrzebuję butów drogich i specjalnie zaawansowanych, ponieważ na razie nie będą służyły do biegania. Nie wdając się w szczegóły, zakup takich zalecił mi ogarnięty ortopeda, żeby w komfortowych warunkach aktywizować nogę po rekonwalescencji.

Interesują mnie:
- Breeze 101
- Vanquish 6
- Duramo 6

Poszukuję butów dla supinatorów, jednak każdy z tych modeli jest opisany jako "neutralny/supinacja". Czy są w ogóle buty wyłącznie dla supinatorów? Bo nie wiem czy szukać dalej, czy to jednak zawsze jest wymienne? Jeśli nie ma butów wyłącznie dla supinatorów, to czy spośród wskazanych, któreś będą odpowiedniejsze dla stopy supinującej?

Oczywiście postaram się przymierzyć różne modele, jednak chciałbym znać zdanie doświadczonych użytkowników. Te buciki są teraz w bardzo niskich cenach, więc biorąc pod uwagę fakt, że nie będę ich wykorzystywał do granic możliwości, i że na razie będą mi służyły raczej jako stabilizatory-kapcie, to mogę sobie pozwolić na luksus kupowania w ciemno.

Z góry dziękuję za rady :)
PKO
Centrum Biegowe ERGO
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Żaden z producentów, których buty sprzedajemy (Asics, Brooks, Nike, Saucony, Salomon, Inov-8, Columbia) nie oferuje butów dedykowanych wyłącznie supinatorom. Raczej w butach tradycyjnych (czyli w uproszczeniu nieminimalistycznych) obowiązuje podział na buty z podparciem (dla nadpronatorów) i bez podparcia (dla neutrali i supinatorów). Słyszałem, że inni, mniej znani na rynku biegowym producenci mogą mieć takie modele, ale osobiście się z nimi nie zetknąłem. Można domniemywać, że o ile podparcie dla nadpronatorów jest w przyśrodkowej części podeszwy, o tylko "odwrotne podparcie" dla supinatorów może być w bocznej, zewnętrznej części podeszwy, ale do takiego rozwiązania nie jestem przekonany. Supinacja w bieganiu oznacza lądowanie na zewnętrznej, bocznej części stopy i nadmierne obciążanie tej strony. Przy usztywnieniu zewnętrznej krawędzi podeszwy można sie tylko nabawić niepotrzebnych dolegliwości, więc nie bardzo wierzę w takie rozwiązania i w skuteczne, komfortowe buty tylko dla supinatorów.

Pozdrawiam
Jang
Centrum Biegowe ERGO
www.ergo-sklep.pl
al. Jana Pawła II 61, Warszawa
airmax64
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:30
Życiówka w maratonie: 3:04:12

Nieprzeczytany post

Witaj
A dlaczego szukasz butów dla supinatorów? O co mi chodzi w tym pytaniu: wg mnie, supinacja to naturalna sprawa, amortyzowanie naszymi, ludzkimi możliwościami. Nie należy tego korygować "na siłę". Jest na pewno o niebo lepsze, od zdawania się na amortyzację przez najróżniejsze systemy typu gel, pianka boost, Air, Zoom, itp.
Z mojego paroletniego doświadczenia wynika, że stopień supinacji, zależy od tempa w jakim biegasz, czy stopa przy lądowaniu znajduje się pod środkiem ciężkości itd. Przy wycieczce biegowej można zauważyć supinację w dużym stopniu, a im szybciej biegnę, to supinacja się zmniejsza. Po czym to poznać? Zaprosiłem kolegę na bieżnię i po prostu nakręcił mi film. Ale to nie jedyny sposób. Jeżeli rzeczywiście mocno supinujemy, to po prostu podeszwa buta zdziera się mocno w najbardziej obciążonym miejscu, czyli po zewnętrznej stronie. Im dysproporcja - między zdartym zewnętrzem a ledwo używaną stroną wewnętrzną podeszwy - jest większa, tym bardziej jesteśmy supinatorami. To dało mi do myślenia i teraz szukam butów które mają więcej gumy właśnie od strony zewnętrznej. Mam dwa typy które spokojnie mogę polecić: Saucony Ride i Asics Cumulus.
.3dfx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki. Tak też myślałem, dlatego nie będę na siłę kombinował i biorę Duramo 6 Leather - dadzą radę i do jeansów :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ