10km 3tyg. po półmaratonie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
muflo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49.41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć
W maju biegnę półmaraton. Mój cel to 1.45. Ekstra będzie jak szybciej będzie :).
W 3 tygodnie po PM, chciałbym pobić moją życiówkę na 10 km (49'). Celuję w 45'.
Moje pytanie dotyczy treningu pomiędzy PM, a 10 km. Jak zorganizować te treningi?
Czy "wyjąc" z jakiegoś planu 3 tygodnie przedstartowe? Mam wrażenie, że te 10 km-45' można by " z rozpędu" treningu pod PM trzasnąć. Obniżę tylko kilometraż. Czytałem też o superkompensacji po PM lub maratonie. Po moim pierwszym PM rzeczywiście po paru dniach odpoczynku czułem moc. Co myślicie?
Pozdrawiam
Marcin
10km - 39:12 min.
PM - 1:29:38 min.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wyjmuj żadnych tygodni z jakiegoś sztywnego BPS. Najpierw będziesz musiał odpocząć po HM. Potem powinieneś dorzucić trening interwałowy. Jak dobrze zgrasz odpoczynek z wyostrzeniem pod dychę to powinno pójść według założeń.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
muflo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
Może podsuniesz jakiś przykład odpowiedniego interwału dla moich założeń?
Na ten moment opieram swój trening o II zakres, siła+podbiegi, przebieżki, wybiegania, ćwiczenia stabilizujące i ogółnorozwojowe.
Co do wybiegań. Czytałem, iż należy biegać wybiegania w tempie o minutę wolniejszym, niż tempo docelowe. Co o tym myślisz?
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powodzenia. W zeszłym sezonie tygodnie przyspieszania pomiędzy debiutem maratońskim a dychą na Dzień Niepodległości to była najgorsza orka. Może po połówce będzie łatwiej. Ale odzyskanie szybkości do łatwych nie należy i zdecydowanie wymaga wyjścia ze strefy komfortu na treningach.

Tempo interwałów zależy od ich czasu trwania. Kilometrówki możesz robić w tempie docelowym na 10k (lub powoli do niego dochodzić, jeśli jeszcze nie jesteś w stanie), 400-500m odpowiednio 10sek/km szybciej.

Fajnym treningiem na wytrzymałość tempową jest też BNP biegane na 8-10km. Podnoś tempo o 10sek/km tak, by skończyć w tempie docelowym lub nawet 10sek szybciej.

Wg. Danielsa tempo Twoich wybiegań powinno oscylować koło 6:15-5:45.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

muflo pisze:Dzięki za odpowiedź.
Może podsuniesz jakiś przykład odpowiedniego interwału dla moich założeń?
Na ten moment opieram swój trening o II zakres, siła+podbiegi, przebieżki, wybiegania, ćwiczenia stabilizujące i ogółnorozwojowe.
Co do wybiegań. Czytałem, iż należy biegać wybiegania w tempie o minutę wolniejszym, niż tempo docelowe. Co o tym myślisz?
Proponował bym zacząć od 400m odcinków w tempie pod 5km, na przerwie 200m (czas trwania tyle co odcinek). Tempa uzależnione są dyspozycji i w jaki wynik celujesz. Przykładowo jak celujesz w złamanie 40' to powinieneś latać te odcinki po około 1:32. Potem można wydłużać trening. Pamiętaj, aby nie wykonywać treningów, które Cię wykończą.

Co do długich wybiegań. Są różne szkoły. Daniels ma vdot i tam masz zakresy treningów. Gdzie indziej masz bieganie na %HRmax. Można trenować na tętno/tempo, kwestia kto jak woli. Ty pytasz o to czy biegać wybiegania minutę wolniej niż tempo na dychę? Nigdy tego nie praktykowałem :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
muflo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedzi
pzdr
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

muflo pisze:Cześć
W maju biegnę półmaraton. Mój cel to 1.45. Ekstra będzie jak szybciej będzie :).
Moje pytanie dotyczy treningu pomiędzy PM, a 10 km. Jak zorganizować te treningi?
W zeszłym roku pobiegłem maraton, dwa tygodnie później Ultramaraton Bieszczadzki (53km), a kolejne dwa tygodnie później półmaraton. Potem robiłem to na zasadzie: 4-5 dni odpoczynku, a potem co 2-3 dni krótkie szybkie biegi (5-7km, tempo około 4:30-4:45). Efekty były ciekawe: maraton pobiegłem zdecydowanie poniżej możliwości, ale oba pozostałe biegi znakomicie jak na mnie. Coś jest w tej kompensacji.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

muflo pisze:Cześć
Czy "wyjąc" z jakiegoś planu 3 tygodnie przedstartowe? Mam wrażenie, że te 10 km-45' można by " z rozpędu" treningu pod PM trzasnąć. Obniżę tylko kilometraż. Czytałem też o superkompensacji po PM lub maratonie. Po moim pierwszym PM rzeczywiście po paru dniach odpoczynku czułem moc. Co myślicie?
Pozdrawiam
Marcin
dobry pomysł tylko ma jedną wadę będzie już ciepły czerwiec i na ogół w cieple rekordów sie nie bije. a tak inaczej
1 tydzień rozkrecenie po starcie wyluzowanie regeneracje
2 tydzień dużo treningów szybkosciowych nakrecenie organizmu
3 tydzień poluzowania
start na 10 km.

Reasumujac nie liczac ciepła bardzo dobry pomysł

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
muflo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki koledzy za podpowiedzi.
Czuję, że plan się wypełni :)

A ten PM jest 3 maja w Grudziądzu, także zapraszam. 10 km natomiast 24 maja w Kwidzynie. Liczę, że super upału nie będzie. W zeszłą majówkę było całkiem zimno :)

Teraz tylko biegać, biegać hehe.
Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjemności w połączeniu z sukcesami.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ