Agonia polskich biegów długich

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kiedy tutaj jeszcze tyle do zrobienia.
Go Hard Or Go Home
New Balance but biegowy
jaroslaw911
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 31:37

Nieprzeczytany post

Gwynbleidd pisze:
Qba Krause pisze:Z życia naszego gimnazjum?

Każdy poniedziałek zaczynam od kawki i lektury tego zacnego magazynu.
Też lubiłem, ale zraziłem się jak kiedyś jeden z ich dziennikarzy śledczych (chyba z IIIa) napisał że wszystkie polskie biegaczki narciarskie jadą na EPO bo Kornelia brała. Ta nienacechowana klasyczną logiką myśl zraziła mnie bardziej niż te wszystkie ich jakże poetyckie skrótowce pochodzące z czasów kiedy gimbazy nie stać było z kieszonkowego na zbyt dużo smsów - sb, Cb... Także od jakiegoś czasu przeglądam już tylko fotki z gimnazjalistkami. Teraz młodzież tak wcześnie dorasta :spoczko:
piękny sarkazm ale widać nie czytałeś moich postów gdzie wyraźnie napisałem, że tam gdzie zawodnik sam bierze koks to faktycznie nie oznacza, że reszta bierze. Na Twoim przykładzie nie oznacza to, że Kowalczyk też musiała brać, ja mówię tylko o drużynach objazdowych skks i innych, jak widać kłania się czytanie ze zrozumieniem.. No i cieszę się, że
tak szybko wyrosłeś.. hihi ;)
blackfish pisze:
jaroslaw911 pisze:No ale jeśli ksiądz mówi, że "ofiara" idzie na dom dziecka, a w rzeczywistości kupuje sb nową furę no to szlak jasny może trafić człowieka.
No jak ksiądz kupuje SB furę, to rzeczywiście szlak może trafić. Choć to dawno musiało być, bo SB już nie ma.
jaroslaw911 pisze:Nie wiem jak u Cb w Poznaniu ale u nas w Lbn właśnie szczególnie amatorzy się interesują tymi co wygrali.
Ktoś mnie oświeci co to "Cb" i "Lbn"? Bo mnie na smsy zawsze było stać...
Aha i "halo" pisze się przez samo "h".

No tak, jak się nie ma czego czepić to najlepiej drobnostek, które zupełnie z tematem nie mają nic wspólnego, no ale wyobraź sobie, że w języku polskim używa się skrótów, co niekoniecznie oznacza o zasobności portfela. Gratuluje zdolności określania ludzi hahahaa. No na sms było Cię stać ale na naukę już chyba nie bardzo. Tak wiem, nauka jest bardziej kosztowna, cóż... żal mi Twojej osoby, ale śpieszę z wyjaśnieniem Cb oznacza Ciebie, a Lbn = Lublin. Jeśli nie rozumiesz co oznacza znak równości to tego już tłumaczyć Ci nie będę, wtedy lepiej jak wrócisz do podstawówki. ;)
jaroslaw911
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rowerowyninja pisze:
blackfish pisze:
jaroslaw911 pisze:No ale jeśli ksiądz mówi, że "ofiara" idzie na dom dziecka, a w rzeczywistości kupuje sb nową furę no to szlak jasny może trafić człowieka.
No jak ksiądz kupuje SB furę, to rzeczywiście szlak może trafić. Choć to dawno musiało być, bo SB już nie ma.
jaroslaw911 pisze:Nie wiem jak u Cb w Poznaniu ale u nas w Lbn właśnie szczególnie amatorzy się interesują tymi co wygrali.
Ktoś mnie oświeci co to "Cb" i "Lbn"? Bo mnie na smsy zawsze było stać...
Aha i "halo" pisze się przez samo "h".
Tak dla potomnych, do tych uwag dodam, że na szlak to można trafić, albo ze szlaku zejść etc. Nas trafić może ewentualnie szlag.
Dziękuję za poprawę. Swoją drogą czy ktoś jeszcze może znalazł jakieś błędy językowe, stylistyczne, ortograficzne? Czy możemy już przejść do wątku? Jak skończycie już swoje gorzkie żale to dajcie znać, to wrócimy do głównego problemu. ;)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedyś pisałem smsa, chyba w sali od polskiego. Przy tablicy jakaś fajna dupa o czymś opowiadała, ale byłem w transie pisania i gapienia się na jej nogi.
- halo!, czy pan jest z nami obecny. Czy moglibyśmy przejść do głównego problemu?

Wtedy się @#$%^ ocknąłem. O ja pierdolę, co za siara. Okazało się, że głównym problemem tej wywiadówki jest mój syn, a ta fajna dupa to jego wychowawczyni...
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

Dobre yacool dobre :hahaha:
Ale czy idąc za sugestią Kolegi moglibyśmy wrócić do głównego problemu?
jaroslaw911 pisze:Czy sapanie jest sygnał i oznaką zmęczenia? Tak. No wybacz ale nie powiesz mi, że jak ktoś dycha za mną niczym parowóz to znaczy, że bardzo luźno mu się biegnie... Zresztą u zawodowych długasów oddech jest miarowy i jest ważnym elementem treningu. Sam charakter TLENOWY biegów długich sprawia właśnie, że jesteśmy na wolniejszych obrotach przebiec bez zadyszki zdecydowanie więcej. Jesli ktoś zaś sapie oznacza to, że jego wymiania tlenowa jest słaba, i wyobraź sb, że to świadczy o zmęczeniu. Ciekawostkę Ci powiem. W swojej całej karierze miałem wiele sytuacji gdzie dochodziłem czołówkę biegu i nie byłem pewny czy mogę już kogoś minąć czy też ten ktoś również się czai. Jednak zawsze, ale to zawsze, gdy słyszałem sapanie mijałem ich bez namysłu. I jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby ta sapiąca osoba mnie z powrotem wyprzedziła. Sapać można gdy ma się kolkę lub gdy masz finisz ost. 200m na dychę i zaczynasz lecieć sprintem i zaczynają się procesy beztlenowe. Tod takim względem jest to normalne i wtedy nie jest wyznacznikiem co kto potrafi.
Widzisz Jacek, ja to się nie ośmielę wejść w merytorykie bo gdzie mi tam do 31' na dychę. Ale Ty już masz bliżej to mógłbyś się odnieść. Nie chcę przypierdalać do sapania jako wyznacznika procesów beztlenowych (bo po ch wtedy sapać?!). Ale to zmęczenie mnie męczy. Widziadłem niejeden klasyk z Sashą Grey gdzie przez godzinę sapała i wcale nie wyglądało jakby zaraz miała kończyć...
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przyznać muszę, że pewne odmiany sapania sprawiają, że wolę zostać z tyłu niż dochodzić czołówki.
jaroslaw911
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Kiedyś pisałem smsa, chyba w sali od polskiego. Przy tablicy jakaś fajna dupa o czymś opowiadała, ale byłem w transie pisania i gapienia się na jej nogi.
- halo!, czy pan jest z nami obecny. Czy moglibyśmy przejść do głównego problemu?

Wtedy się @#$%^ ocknąłem. O ja pierdolę, co za siara. Okazało się, że głównym problemem tej wywiadówki jest mój syn, a ta fajna dupa to jego wychowawczyni...
No i właśnie o to chodzi. Choć celem Twojej wypowiedzi było zupełnie co innego aniżeli opisanie analogicznego przypadku do mojej wypowiedzi to przez przypadek idealnie ująłeś sedno, więc zajmijmy się tym synem w końcu. ;) Może dla odmiany ciągłego narzekania ktoś powie jakie ma pomysły na wyjście z całej sytuacji?

Kontrola antydopingowa jest trudna do zorganizowania nie tylko ze względu na koszty (wątpię aby każdy chciał do startowego dołożyć te kilka zł by ją przeprowadzić dla czołówki biegu), ale też kwestię przypilnowania zawodnika. Co z tego, że on np. odda próbkę moczu, ale nie swoją (bo w toalecie np. podmieni swoją próbkę na kolegi). Musiałby ktoś od organizatora pilnować taką osobę zaraz za metą. Także sądzę, że choćby z tych względów będzie to trudne do zrealizowania.

Wprowadzenie oddzielnej klasyfikacji jest chyba najprostszym rozwiązaniem (choć według mnie nawet wtedy keniole na koksie będą biegać dalej, więc tak jakby nie załatwi to problemu dopingu), tylko że przed tym bronią się organizatorzy, którzy nie mają kasy. Wiadomo, że też coś muszą zarobić na takim biegu więc raczej nie obetną swoich zysków i tutaj również należałoby zwiększyć startowe. Co by było bardziej kosztowne? Kontrola czy dodatkowa klasyfikacja? Szczerze mówiąc sam nie wiem.

Ktoś ma jakieś inne sugestie może? Każdy pomysł mile widziany. ;)
jaroslaw911
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gwynbleidd pisze: Widzisz Jacek, ja to się nie ośmielę wejść w merytorykie bo gdzie mi tam do 31' na dychę. Ale Ty już masz bliżej to mógłbyś się odnieść. Nie chcę przypierdalać do sapania jako wyznacznika procesów beztlenowych (bo po ch wtedy sapać?!). Ale to zmęczenie mnie męczy. Widziadłem niejeden klasyk z Sashą Grey gdzie przez godzinę sapała i wcale nie wyglądało jakby zaraz miała kończyć...
Bez znaczenia czy ktoś ma 31' czy 35'. Szanuję zdanie każdego i jeśli ktoś ma wiedzę na jakiś temat to chętnię ją przyjmuję. Ten co biega 35' może równie dobrze znać się na rzeczy. Wiadomo, że ktoś (nie ja, żeby zaraz nie było, że coś mnie uwiera, bo nie wygrywam z czarnymi), kto przeznaczył sporą część życia i wiele poświęcił by biegać 29' i nagle nie może wygrać, bo ma świadmość iż walka jest nierówna, to troszkę lepiej zepewne zna temat niż ten co biega 35' i jego w zasadzie problem nie dotyczy. Mnie ten problem też nie dotyczy, bo się z nimi nie ścigam jeszcze, ale współczuje naszym najlepszym zawodnikom, kórzy ciężko trenują by prezentować pewien poziom, ale przygrywają w nieuczciwej walce.

Ehhh. Nadal myślisz, że jesteś śmieszny, ale nie rusza mnie to. Jednak żeby dopasować się do Twojego poziomu wypowiedzi to powiem, że ona godzinę sapie, w międzyczasie ma 100 orgazmów, a murzyn często po stosunku wylewa litr spermy na jej twarz.... To wszystko takie realne się wydaje...
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

Ja proponuję pójść w ślad za Holendrami. Czyli niższe nagrody dla obcokrajowców.
Blog/Komentarze
10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:jakaś fajna dupa o czymś opowiadała, ale byłem w transie pisania i gapienia się na jej nogi. [...]
Jak to trener... takie zboczenie zawodowe, nie?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak sam widzisz jaroslaw911, z czarnymi to nie przelewki.
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jaroslaw911 pisze:Wprowadzenie oddzielnej klasyfikacji jest chyba najprostszym rozwiązaniem (choć według mnie nawet wtedy keniole na koksie będą biegać dalej, więc tak jakby nie załatwi to problemu dopingu), tylko że przed tym bronią się organizatorzy, którzy nie mają kasy. Wiadomo, że też coś muszą zarobić na takim biegu więc raczej nie obetną swoich zysków i tutaj również należałoby zwiększyć startowe. Co by było bardziej kosztowne? Kontrola czy dodatkowa klasyfikacja? Szczerze mówiąc sam nie wiem.

Ktoś ma jakieś inne sugestie może? Każdy pomysł mile widziany. ;)
A jak już ustalisz co będzie najlepsze, to cos z tym dalej zrobisz? Jakieś stowarzyszenie? Petycje do organizatorów napiszesz czy może bardziej oddolne inicjatywy np. demonstracje albo bojkoty wybranych biegów? Bo dyskutować, żeby dyskutować to trochę bez sensu...
rufuz

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Kiedyś pisałem smsa, chyba w sali od polskiego. Przy tablicy jakaś fajna dupa o czymś opowiadała, ale byłem w transie pisania i gapienia się na jej nogi.

gdzie są admini, czy ktoś w ogóle ma jakąś kontrole nad tym co sie tu wypisuje :bum: :bum: masakra momentami robi sie jakiś debilny rynsztok z tego forum :bum:
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

Proponowałbym rzucać w nich bananami, FIFA co prawda krzywo na to patrzy ale może IAAF nie będzie mieć nic przeciwko!
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gwynbleidd pisze:Proponowałbym rzucać w nich bananami, FIFA co prawda krzywo na to patrzy ale może IAAF nie będzie mieć nic przeciwko!
Ale tylko na bufecie czy między też?
ODPOWIEDZ