naderwane wiezadlo MCL (boczne piszczelowe)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
madridista011
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie bede sie rozpisywal na sam powod wyzej wymienionej kontuzji, bo czasu sie nie cofnie. Zrobilem RTG na pogotowiu, gdzie lekarz stwierdzil, ze nic mi nie jest (!). Pytajac o wiezadla uslyszalem odpowiedz, ze to nie jego sprawa, prosze do ortopedy. Na prywatnej wizycie lekarz ortopeda po zrobieniu testow odnosnie luzow w kolanie i badaniu USG, ktore przeprowadzil stwierdzil naderwanie MCL. Zalecil orteze na 6-8 tyg nic nie wspominajac na temat jakiejs rehabilitacji, badz cwiczeniom na ta noge. Bylem u fizjoterapeuty, ktory tez stwierdzil, ze kolano oprocz tego wiezadla jest cale.

Mam pytanie dla tych, ktorzy mieli cos podobnego. Minelo juz od tego czasu 2,5 tygodnia i chcialbym sie dowiedziec, czy moge powolutku zaczac jezdzic chociaz na rowerze stacjonarnym? Jak u was wygladal przebieg tej kontuzji i za ile czasu moglbym wrocic do pilki noznej?

Za wszystkie porady i wymiane doswiadczen z gory dziekuje.
Obrazek
PKO
madridista011
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zrobilem dzisiaj na rowerku 30 min przy tetnie 120-130 i ewidentnie czulem brak mocy w nogach. Bólu nie odczuwałem zadnego, nie liczac tych wyniklych z obciazenia miesni. Jestem dobrej mysli :)
Obrazek
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!

W przypadku uszkodzenia więzadła MCL wszystkie zabiegi/ ćwiczenia powinny być nakierowane na ustabilizowanie części przyśrodkowej kolana. Jeśli jesteś osobą aktywną powinieneś udać się do placówki , która zajmuję się urazami stawów kolanowych etc.
Napisz skąd jesteś, postaram się podpowiedzieć gdzie się udać!

Pozdrawiam!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ