Ocena planu na 1 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rychu1996
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Serdecznie !
Przygotowuje się do egzaminu do Szkoły Oficerskiej.

Rozpisałem sobie plan z małymi sugestiami nauczyciela wf'u. Biegam od około 2 lat. Zaczęło się od 1000 metrów z 40 kg nadwagi :) Życiówka na 1 km to około 3:20 a na 400 m około 60 sek. Muszę zrobić porządny test na bieżni lekkoatletycznej.

Plan przedstawia się następująco:

Poniedziałek:

40 minut biegu tlenowego - tempo około 5:00/km i co 8 minut następuje 60 sekundowe wzmocnienie na 90/100% mocy

Wtorek:

(60sek/120 sek) x 8 - 60 sekund w tempie około 3:00/km, może szybciej. Zależy od wielu czynników :)

Środa:

Wolne

Czwartek:

(45sek/75sek)x6

Piątek:

Wolne

Sobota:

40 min lub 60 min tlenu + wzmocnienia co 10 minut tak jak przy poniedziałkowym treningu

Niedziela:

(20sek/40sek)x8

Oczywiście 8/10 minut rozgrzewki przed interwałami i w miarę możliwości rozbieganie.

Po maturze będę mógł mieć więcej jednostek treningowych w tygodniu, ze względu na większą ilość czasu. Codziennie biegam koło godziny 22 i ciężko zrobić coś dłuższego :) Ponadto od poniedziałku do soboty robię plan na podciąganie - nie wiem czy coś to wnosi do treningu. Doświadczenie ze sportem jakieś mam,gdyż uprawiałem 1,5 roku wioślarstwo i troszkę się wyrobiłem :)

Pozdrawiam i bardzo proszę o jakieś sugestie,gdyż z w porównaniu z Wami jestem amatorem :)

PS: Od grudnia do kwietnia nie biorę żadnych suplementów ze względu na badania do armii.
PKO
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Ja bym dorzucił jakieś podbiegi, siłe biegową czy chociażby siłownie na nogi.
I przynajmniej przez 2 miesiące wydłużyłbym odrobinę rozbiegania. Zrobiłbym jeden trening w tygodniu całkowicie jednostajnym tempem, a po nim z 12 x 150m przebieżek.

Warzywka, owoce suple przy takim kilometrażu są niepotrzebne. ;)

A i jeszcze przetasowałbym treningi bo 4 razy pod rząd biegać to trochę kiepsko. Zrobiłbym cykl 2 przerwa 3 przerwa
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Patryck pisze:
Warzywka, owoce suple przy takim kilometrażu są niepotrzebne. ;)

Co do supli to się zgadzam, ale warzywa i owoce zawsze trzeba jeść nawet osoby nietrenujące

Co do treningu to dorzuciłbym jakieś dłuższe tempo
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Rychu1996 pisze: PS: Od grudnia do kwietnia nie biorę żadnych suplementów ze względu na badania do armii.
A co ty wrzucałeś, ze ich wykrycie może być problemem? Marchewkę?
Rychu1996
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Co do suplementów: Brałem kreatynę,różne preparaty energetyczne na bazie kofeiny,beta-alanine,bcaa,białko serwatkowe.
Chce mieć po prostu pewność bo nigdy nie mam 100% pewności, że suple nie zaburzą badania krwi/moczu albo nie podniosą ciśnienie. Badania są rygorystyczne.
O suplach wspomniałem ze względu na trenowanie podciągania na drążku i tutaj suplementy są w stanie dużo dać :)

Racja - przetasuję treningi i bo faktycznie są 4 dni pod rząd, nie powinno to robić dla mojego organizmu takiej różnicy ale warto być bardziej świeżym.Dłuższe tempo to mniej więcej jaka ilość czasu ? Słyszałem, że do treningu na 1000m wystarczą 40 minutowe wybieganie. W weekend spokojnie mogę 40 minut zamienić na 60/90 minut ze względu na dużą ilość wolnego czasu. W tygodniu mam za dużo nauki :/

Dzięki za dotychczasowe porady :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ