Nowe buty - przyczyna bólów kolan?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Joanna1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Bieganie rozpoczęłam w zeszłym roku w styczniu w butach firmy Nike Air Skyrider 2. Leżały na mojej nodze jak druga skarpeta. Już po 4 miesiącach regularnych biegów, co drugi dzień, byłam w stanie przebiec 15 km. Żadnych kontuzji, bóli mięśni, kolan...nic. Idealnie. Biegałam do końca czerwca, w lipcu miałam operację po której lekarz zalecił na 4 miesiące przerwać wszelkie sporty. Z bólem serca musiałam się dostosować choć bieganie pokochałam całym sercem ;) Powrót do biegów, za zgodą lekarza, podjęłam znowu pod koniec grudnia zeszłego roku.Zaczęłam od 4-5 km powolnym biegiem, po paru dniach robiłam już co drugi dzień po 10 km. ... Jakieś półtora tygodnia temu zakupiłam buty Adidas Supernova Seqence 6 W. Początkowo wszystko było w porządku, nic nie bolało. Po którejś serii zaczęły boleć mnie kolana bardziej z boku od wewnętrznej strony. Oględziny podeszwy buta Adidas wykazały, że buty są starte najbardziej po tej właśnie wewnętrznej stronie... Podczas gdy ta strona w Nike'ach jest OK.To trochę wygląda jakbym miała płaskostopie. Oczywiście płaskostopia nie mam, chciałam tylko możliwie jak najbardziej zrozumiale zobrazować problem. Słyszałam też taką opinię ( już po zakupie butów) że te adidasy są akurat przeładowane amortyzacją a to też nie jest dobre dla naszych nóg. Przy zakupie kierowałam się tym, że biegam głównie po asfalcie i chciałam zwyczajnie uniknąć dużych wstrząsów oraz ewentualnych kontuzji stąd wydawało mi się, że te buty będą idealne. Teraz mam wątpliwości.... bo nie wiem czy kolana bolą od butów czy może się przetrenowałam? Bardzo proszę o ewentualne podpowiedzi. Nie chcę sobie zrobić krzywdy bo rezygnacji z biegania nie przeżyję.... Dla mnie to cios w samo serce ;)
"Bieganie to nie wszystko.Ale wszystko bez biegania, jest niczym"
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Zrób sobie kilka dni przerwy. Pobiegaj trochę w starych butach i trochę w nowych, obserwuj co się dzieje z kolanami.
Nowe buty mają nawalone amortyzacji i mają wsparcie dla pronatorów i może w tym tkwić problem.
Nie każdemu odpowiadają buty przeładowane superświetnymi systemami.
Awatar użytkownika
Joanna1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Zrób sobie kilka dni przerwy. Pobiegaj trochę w starych butach i trochę w nowych, obserwuj co się dzieje z kolanami.
Nie każdemu odpowiadają buty przeładowane superświetnymi systemami.
No właśnie....stąd teraz mam wątpliwości czy zakup tych butów był trafiony....Biegając tyle czasu w starych butach Nike nie zaobserwowałam żadnych problemów z kolanami.... Dopiero jak przeszłam na Adidasa. Dziękuję za odpowiedź. Zrobię przerwę i wystartuję w starych butach... I zobaczymy.

Edit: Zastanawia mnie ta pronacja.... Ten model Adidasa jest dla nogi neutralno- pronujacej. Ja mam stopę neutralną...W Adidasie podeszwa buta jest najbardziej starta po wewnętrznej stronie buta....w butach Nike podeszwa w tym miejscu jest normalna. Jak to rozumieć?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 13:44 przez Joanna1, łącznie zmieniany 1 raz.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja miałem kiedyś podobny problem do Ciebie, zredukowanie amortyzacji go rozwiązało.
Awatar użytkownika
Joanna1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Ja miałem kiedyś podobny problem do Ciebie, zredukowanie amortyzacji go rozwiązało.
Też nad tym myślę...ale czy likwidacja "resorów" w butach nie pogorszy sprawy?. Mój teren do biegów to asfalt i chodnik. Innej możliwości nie mam :(
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie amortyzacja to zło bez względu czy biegam po twardej nawierzchni czy po lesie.

W Twoim przypadku wstrzymałbym się kilka dni wypróbował najpierw stare a potem nowe buty i zobaczył co się dzieje.

W nowych może stawiasz jakoś inaczej stopę przez co bardziej obciążasz kolana...
Awatar użytkownika
Joanna1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Dla mnie amortyzacja to zło bez względu czy biegam po twardej nawierzchni czy po lesie.

W Twoim przypadku wstrzymałbym się kilka dni wypróbował najpierw stare a potem nowe buty i zobaczył co się dzieje.

W nowych może stawiasz jakoś inaczej stopę przez co bardziej obciążasz kolana...
Tak zrobię. Będę zwracać uwagę na to ci dzieje się z moimi stopami podczas biegów w starych i nowych butach... Ale zanim do tego dojdzie, minie kilka dni...wczoraj próbowałam wypuścić się na standardowy bieg....zamiast moich 10 km zrobiłam 4... Kolana dały w kość i wróciłam do domu. Załamka :-( ... Dziękuję za rady :) Będę to miała na uwadze.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ