To się w głowie nie mieści...majak pisze: Prywatnie za 550zł choćby jutro, na NFZ pierwszy termin jest w sierpniu+dodatkowa walka z chirurgiem o skierowanie na rezonans...
majak-komentarze
Moderator: infernal
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53min 56s
- Życiówka w maratonie: brak
- hotmas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Niestety. Realia polskiej służby zdrowa przerażają. Trzymam kciuki
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 54m:24s
Hej.
Jak sytuacja z achillesem, zdecydowałeś się na rezonans?
Miałam naiwną nadzieję, że Ci samo przejdzie jak odpoczniesz, u mnie zadziałało i po dolegliwości na razie nie ma śladu.
Wytrwałości!!!
Jak sytuacja z achillesem, zdecydowałeś się na rezonans?
Miałam naiwną nadzieję, że Ci samo przejdzie jak odpoczniesz, u mnie zadziałało i po dolegliwości na razie nie ma śladu.
Wytrwałości!!!
-
- Zaprawiony W Bojach
Cześć
Wstrzymuję się więc na razie z wydawaniem pieniędzy.
Ale puki co buty biegowe wiszą na kołku...
Zastanawiałem się naprawdę długo i po wszystkich argumentach za i przeciw a także po oględzinach portfela, gdzie wiatr większy niż na zewnątrzmagddi pisze:Jak sytuacja z achillesem, zdecydowałeś się na rezonans?
Wstrzymuję się więc na razie z wydawaniem pieniędzy.
Też miałem taką nadzieję, ale achilles sam nie przejdzie... odpoczynek+leczenie.magddi pisze:Miałam naiwną nadzieję, że Ci samo przejdzie jak odpoczniesz
Dzięki. Z nogą jest lepiej odkąd zacząłem robić ćwiczenia.magddi pisze:Wytrwałości!!!
Ale puki co buty biegowe wiszą na kołku...
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
To supermajak pisze: Dzięki. Z nogą jest lepiej odkąd zacząłem robić ćwiczenia.
W związku z powyższym...już bliżej niż dalejmajak pisze: Ale puki co buty biegowe wiszą na kołku...
- neevle
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:11
Rezonans to kupa kasy i nie wiem czy nie lepiej byłoby ją wydać na dobrą rehabilitację raczej. Lekarzem nie jestem, ale obrazowanie i pomiary medyczne to poniekąd moja działka ze studiów i uważam, że Twój lekarz ma rację - MRI jest zbyt "poważnym" badaniem jeśli mamy do czynienia tylko z niezbyt dużym bólem i sztywnością.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
Nie to żebym był przedstawicielem handlowym pracowni rezonansu, ale skoro jest to tak dokładne badanie, to może wskaże przyczynę, której do tej pory nie widać...
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak jak rozmawialiśmy, masz rację Naprawdę wziąłem pod uwagę mnóstwo argumentów, przemyślałem wszystkie za i przeciw, sporo czytałem na temat urazów i przeciążeń achillesa(swoją drogą to mógłbym chyba doktorat napisać )roberturbanski pisze:Nie to żebym był przedstawicielem handlowym pracowni rezonansu, ale skoro jest to tak dokładne badanie, to może wskaże przyczynę, której do tej pory nie widać...
Oczywiście nie zamierzam się leczyć w internecie, ale na achillesa są tylko ćwiczenia, rozciąganie, masaże, krioterapia, lasery, ultra dźwięki.
Natrafiłem nawet na biegacza podobnego do mnie, też ma USG książkowe, nie ma stanu zapalnego, a boli.
Ja przeciążyłem achillesa, doszło do mikro uszkodzeń, ścięgno nie miało czasu na odpowiednią regenerację i dupa zbita...
A poza tym ja już jechałem kiedyś do caroliny center z nadzieją o konkretną diagnozę i ukierunkowanie leczenia... -dalej nie mam ochoty już tego wspominać.
Dzis gdybym zrobił ten rezonans to sam wynik mi nic nie da, bo znów trza zapłacić za wizytę u ortopedy-a na prywatne leczenie to już nie dla mnie (pakiet zabiegów to coś ok. 1500zł.) A poza tym naprawdę nie mam aktualnie kasy :/
Jeśli do 10 lutego (do wypłaty)sytuacja się znacząco nie poprawi to zrobię to badanie.Na 12 marca mam wizytę u lekarza rehabilitacji a 27 ortopedę, wtedy w razie braku poprawy to myślę, że lekarz będzie mądrzejszy mając na ręku to badanie.
Na razie ćwiczę w domu i jest lepiej, ale achilles to taka bestia , że uszkodzony regeneruje się Bardzo Długo...
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
jeśli w usg wyszło, że nie ma przerwanej ciągłości achillesa, to ja bym dała spokój z rezonansem prywatnie(szkoda kasy) a poszukała DOBREGO specjalisty manualnego, a na rezonans zapisała się na NFZ żeby miec to badanie dla świętego spokoju, ale bez pośpiechu
tak, czy siak, obojętnie z jaką diagnozą skończysz u chiropraktyka same zabiegi nic nie pomogą-one wspomagają leczenie, ale ćwiczenia+terapia manualna sa tu kluczem do sukcesu
zdrówka
tak, czy siak, obojętnie z jaką diagnozą skończysz u chiropraktyka same zabiegi nic nie pomogą-one wspomagają leczenie, ale ćwiczenia+terapia manualna sa tu kluczem do sukcesu
zdrówka
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
Wg mnie Kate ma rację. Jak nie ma fizycznych uszkodzeń, to zapisz się na rezonans z NFZ. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja czekałem pół roku.
W międzyczasie terapia manualna.
Trzymam kciuki za całkowite wyleczenie.
W międzyczasie terapia manualna.
Trzymam kciuki za całkowite wyleczenie.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
-
- Zaprawiony W Bojach
USG mam prawidłowe bez żadnych naderwań, czy uszkodzeń, wszystkie przyczepy mięśniowe prawidłowe.katekate pisze:jeśli w usg wyszło, że nie ma przerwanej ciągłości achillesa, to ja bym dała spokój z rezonansem prywatnie(szkoda kasy) a poszukała DOBREGO specjalisty manualnego, a na rezonans zapisała się na NFZ żeby miec to badanie dla świętego spokoju, ale bez pośpiechu
A zapisać się na rezonans na NFZ to nie problem, problemem jest dostać takie skierowanie, ale jeśli będzie taka potrzeba to kleknę przed lekarzem by takie coś wypisał.
U mnie koniec sierpnia...sosik pisze: Nie wiem jak u Ciebie, ale ja czekałem pół roku
katekate pisze: ćwiczenia+terapia manualna sa tu kluczem do sukcesu
Ćwiczę dwa razy dziennie rano i wieczorem, wzbogaciłem też dietę o kolagensosik pisze:W międzyczasie terapia manualna.
Bardzo dziękuję za wsparcie
-
- Zaprawiony W Bojach
Łukasz, wiedzę masz już niemałą, robisz co możesz. Na efekty musisz niestety poczekać, więc frustracja narasta Cierpliwości... i spokoju :uuusmiech:
- wypass
- Zaprawiony W Bojach
A na NFZ nie możesz się zapisać gdzieś poza miejscem zamieszkania?
W jakiejś innej mieścinie może będzie w czerwcu...wiem, że to marna pociecha...ale lepszy czerwiec 100km od domu, za składki niż sierpień lub 500zł....
A kwota 1500zł to już całkowity koszmar...dobrze, że mało sypiam bo by mi się to śniło...tyle to ludzie w miesiąc zarabiają....
Łukasz, cierpliwości i zdrowia do walki z tym systemem
W jakiejś innej mieścinie może będzie w czerwcu...wiem, że to marna pociecha...ale lepszy czerwiec 100km od domu, za składki niż sierpień lub 500zł....
A kwota 1500zł to już całkowity koszmar...dobrze, że mało sypiam bo by mi się to śniło...tyle to ludzie w miesiąc zarabiają....
Łukasz, cierpliwości i zdrowia do walki z tym systemem
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
Łukasz jak coś to na Gruponie w Krakowie można zrobić rezonans za 299.
Ale o szczegóły i terminy musiał byś się dowiedzieć sam.
LINK
W tej klinice mi robili rezonans kolana. Z dworca PKP / PKS blisko jest.
LINK
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
-
- Zaprawiony W Bojach
Zapisać się na NFZ to nie problem-u mnie problemem jest dostać takie skierowanie...wypass pisze:A na NFZ nie możesz się zapisać gdzieś poza miejscem zamieszkania?
Dzięki Pawełsosik pisze:Łukasz jak coś to na Gruponie w Krakowie można zrobić rezonans za 299.
LINK
Robert znalazł mi w Płocku 50km od mnie za 350zł, cenowo wyjdzie to samo co Kraków.
Dzięki Łuki, walczę ale nie wiem ile jeszcze wytrzymam. Tak bardzo mi brakuje biegania...wypass pisze:Łukasz, cierpliwości i zdrowia do walki z tym systemem
Dzięki, tego mi najbardziej potrzeba i najbardziej tego u mnie brak.frelka pisze: Cierpliwości... i spokoju :uuusmiech:
Dziękuję za niemałe wsparcie :uuusmiech: W tej biegowej niedoli dobrze jest mieć Was :uuusmiech: