Złe samopoczucie po dłuższych dystansach

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
3LY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

nie znalazłem podobnego problemu na forum.

Biegam regularnie od paru miesięcy, stosując ten plan przygotowań do maratonu: http://www.bieganie.pl/?cat=13&id=129&show=1 , jestem aktualnie w 11 tygodniu. W poprzednie zimy/jesienie też trochę biegałem, lato/wiosna jeżdżę na rowerze, jestem raczej aktywny fizycznie.

Po ostatnich 2 najdłuższych, niedzielnych biegach (16, 18km), marnie się czułem. Ok pół godziny po skończeniu biegu robi mi się niedobrze, przypomina to trochę chorobę lokomocyjną - masz wrażenie, że niedługo zwymiotujesz, chociaż to nie jest kwestia zawartości żołądka. Po następnych ok pół h do 1h dolegliwości mijają, finalnie nie ma żadnych wymiotów, tylko takie marne samopoczucie. Nie sądzę, aby to była kwestia jedzenie vs. wysiłek - staram się zachować 3h odstępu po jedzeniu, nawadniam się też (woda) w czasie biegania, w rozsądnych ilościach.
Co może być przyczyną?

I druga kwestia - zapach :) A raczej smród - normalne jest, że po takim długim wysiłku organizm faceta wydziela zapach przypominający trochę połączenie ostrego wiatru z acetonem? Taki bardzo ostry, nieprzyjemny zapach, nie przypominający zwykłego potu.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale biegam spokojnym tempem - przy takich dystansach ok 6:30 / 1km. 36lat, nie palę (od lat 3:)).

Z góry dzięki za podpowiedzi
3LY
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestes ogolnie zdrowy? Ile jesz dziennie weglowodanow?

Zapach acetonu moze swiadczyc o ketozie, a ketoza moze swiadczyc o niewystarczajacej ilosci weglowodanow w diecie. Tluszcze sa rozkladane co cial ketonowych bo w krwi jest zbyt malo glukozy i od tego bierze sie zapach acetonu. Dosc czeste przy restrykcyjnej diecie niskoweglowodanowej a wysokotluszczowej.
3LY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Jestes ogolnie zdrowy? Ile jesz dziennie weglowodanow?

Zapach acetonu moze swiadczyc o ketozie, a ketoza moze swiadczyc o niewystarczajacej ilosci weglowodanow w diecie. Tluszcze sa rozkladane co cial ketonowych bo w krwi jest zbyt malo glukozy i od tego bierze sie zapach acetonu. Dosc czeste przy restrykcyjnej diecie niskoweglowodanowej a wysokotluszczowej.
Dzięki za sugestie.
Mam nadciśnienie tętnicze - niewielkie, dziedziczne najprawdopodobniej, ustabilizowane lekami (leczę od 20 czy 21r życia). Poza tym chyba jestem zdrowy, robiłem sobie morfologię jakoś tak w okolicach października, to wyszło wszystko tip-top, poza minimalną nadwyżką trójglicerydów.

Co do diety - w okresie luty-październik zeszłego roku stosowałem wysokobiałkową, niskowęglowodanową dietę, co by się pozbyć trochę tłuszczu (zszedłem 89 -> 82, 181cm wzrostu, raczej atletyczna budowa ciała). Czyli głównie mięso (każde), sporo ryb, dużo jajek, dużo soczewicy i warzyw. Zero kaszy, ryżu, ziemniaków, słodyczy, chleba (poza 1dniem w tygodniu ;)).
Jednak jak zacząłem regularnie biegać, to miałem wrażenie, że brakuje mi trochę energii (taka dieta to często mniej niż 1000kcal / dziennie), więc wróciłem do bardziej normalnego odżywiania, nie gardze już zupełnie ryżem czy kaszą gryczaną, pieczywo czy cukierek też się zdarza. Przed biegiem, zwłaszcza takim długim, staram się o solidną dawkę węglowodanów - właśnie kasza gryczana np., ryż. Na deser kawałek jakiegoś ciastka czy czekolady.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zaraz dostwniesz zjebke, od kogos (obstawiam cave) za diete w ktorej pochlaniales ponizej 1000kcal dziennie. Wiesz, ze dla doroslego faceta norma to 2000 do 2500? Ile kcal teraz jesz dziennie?
3LY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Zaraz dostwniesz zjebke, od kogos (obstawiam cave) za diete w ktorej pochlaniales ponizej 1000kcal dziennie. Wiesz, ze dla doroslego faceta norma to 2000 do 2500? Ile kcal teraz jesz dziennie?
Podejrzewam, że średnio ok. 1600 - 2000/ dziennie, ale nie kontroluję tego bardzo dokładnie.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Troche malo :lalala:
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ile masz lat?
Jeśli chodzi o zapach, to poza tym, co pisał skoor to czasem objaw problemów z nerkami, a dieta wysokobiałkowa w połączeniu z lekami mogła im nie służyć... co prawda przy problemach z nerkami dość charakterystyczny jest nieco inny zapach, ale dla własnego spokoju zrobiłabym badanie moczu i profil nerkowy z krwi...

Mniej niż 1000 kcal dziennie dla dorosłego faceta? sory, ale tego powiedzmy nie skomentuję...
To tak o co najmniej połowę za mało.......
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jak juz potencjalne przyczyny smrodku wyminiamy to jeszcze dorzucilbym cukrzyce.

Zaczalbym od najprostszej rzeczy, czyli niedozywienia...
3LY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Damn, to może ja coś źle liczę te kcal? No bo na logikę, jesli te 1600-2000 to za mało, do tego dorzućmy 30-40km biegania tygodniowo, to powinienem chyba chudnąć? A waga mi się utrzymuje.

Jem mniej więcej tak:
śniadanie - nic albo jogurt albo czyste białko (odżywka) albo w weekend normalniej - jakaś kanapka, jajecznica, twaróg, wędlina.
obiad (ok 1230) - kasza/ryż/rzadziej ziemniaki z jakimś mięsem, warzywa.
deser - niewielki batonik najczęściej
kolacja (ok 19) - jakaś jajecznica, albo zupa albo danie typu obiadowego, tylko w trochę mniejszej ilości (jeśli biegam tego dnia). potem często jeszcze jakieś jabłko albo inny owoc. czasem 1-2 lampki czerwonego wina.

Co do cukrzycy - no już może nie przesadzajmy ;) Tak jak pisałem - robiłem sobie morfo w październiku, poprzednie jakoś w lecie, wszystko było ok. Cukrzyca mi się pojawiła od biegania i dodania węglowodanów do posiłków? No chyba nie...
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z ta cukrzyca to tak nie do konca serio bylo ;) Nie chudniesz bo glodziles organizm i ten przeszedl w tryb oszczedzania, Teraz nie chudniesz bo organizm odklada co tylko moze. Jak cava tu zagladnie to Ci to wszystko ladnie wytlumaczy.
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

3LY nie dziwię się, że Ci słabo po biegu skoro Ty jesz tyle co dziecko.

Przeczytałem co jesz na śniadanie i od razu uśmieszek bo jem 6-10 kanapek z serem/wędliną :) 185cm /77kg
21.097 1:22:57
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

flashfire pisze:3LY nie dziwię się, że Ci słabo po biegu skoro Ty jesz tyle co dziecko.

Przeczytałem co jesz na śniadanie i od razu uśmieszek bo jem 6-10 kanapek z serem/wędliną :) 185cm /77kg
Blacfish, Ty może jesz 6-10 kanapek, a ja mogę wypić szklankę wody z miodem i zrobić 25km, a w normalny dzień gdy idę do roboty moje śniadanie też jest symboliczne i to od zawsze. Czuję się normalnie, biegam ponad 20 lat. Więc już nie przesadzajmy z tym marnym śniadaniem, bo trenujący zawodnicy (faceci) jedzą na śniadanie mało i na słodko i dają radę.

3LY, podobne objawy miewam (choć rzadko) po długich i dość szybkich biegach, kiedy za bardzo się odwodnię (nie piję na treningach), i to nie tylko latem w porze upałów. Stąd może później ten zapach - odwodnienie i zagęszczenie potu/moczu również (ciemny kolor, w skrajnych przypadkach - brunatny ...).
No, ale nie wiem czy jest to przyczyną, taka sugestia. Może spróbuj zabierać picie na dłuższy trening i zobacz, czy to coś zmieni?
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

beata pisze: Blacfish, Ty może jesz 6-10 kanapek, a ja mogę wypić szklankę wody z miodem i zrobić 25km, a w normalny dzień gdy idę do roboty moje śniadanie też jest symboliczne i to od zawsze. Czuję się normalnie, biegam ponad 20 lat. Więc już nie przesadzajmy z tym marnym śniadaniem, bo trenujący zawodnicy (faceci) jedzą na śniadanie mało i na słodko i dają radę.

3LY, podobne objawy miewam (choć rzadko) po długich i dość szybkich biegach, kiedy za bardzo się odwodnię (nie piję na treningach), i to nie tylko latem w porze upałów. Stąd może później ten zapach - odwodnienie i zagęszczenie potu/moczu również (ciemny kolor, w skrajnych przypadkach - brunatny ...).
No, ale nie wiem czy jest to przyczyną, taka sugestia. Może spróbuj zabierać picie na dłuższy trening i zobacz, czy to coś zmieni?

może być i Blacfish...

Ty może dasz radę 25k na szklance wody zrobić, ale raczej nie masz 82kg jak 3LY, a mężczyzna o takiej wadze ma raczej większe potrzeby jeżeli chodzi o kalorie.
Jeżeli pisze, że pochłania 1600-2000 kcal dziennie to jak ma normalnie się czuć skoro (patrząc na plan, wg którego biega) już 16 km kosztuje go +/- 1300 kcal, a gdzie reszta dnia?
Jeżeli to dieta jest przyczyną Jego stanu to niech ją poprawi. Wpadnie więcej kcal, witamin, minerałów i porządnie się nawodni.
To moje zdanie.
21.097 1:22:57
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

flashfire pisze:może być i Blacfish...
Oj, przepraszam - to psikus spieszącego się umysłu ... :lalala:

Co do problemów autora wątku - nie wiemy co jest przyczyną. Może dieta, a może nie.
Mi to wygląda bardziej na odwodnienie, Tobie na dietę. Ja uważam że, dieta jest ok - naprawdę nie trzeba jeść dużo żeby mocno pracować/trenować - i piszę to nie tylko na postawie swojego doświadczenia, ale obserwując innych, też ważących sporo więcej ode mnie. No, ale to moje zdanie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ