no i superblackfish pisze:Poza tym nawet autor Askowego planu - Marcin Nagórek tutaj pisze o interwałach tak:
ZACZYNAM ....z niczym;)
Moderator: beata
-
Ma_tika
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka w maratonie: brak
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
źle na to patrzysz. musisz zrozumieć, że w 3 minuty można przebiec 1000m lub 500m.katekate pisze:bieg w 4.30, przerwa 3'
to jest chyba na pewno OK
w pierwszym przypadku oznacza to tempo 3min/km, a w drugim 6min/km. widzisz różnicę? dystans jaki pokonujesz podczas przerwy ma znaczenie.
Go Hard Or Go Home
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
czaję 
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach

no to gitarka.
żeby nie robić zamieszania wieloma planami wpiszę jak wygląda w planie do maratonu schemat treningów szybkościowych u Hansonów, o których pisałem już wcześniej:
12 x 400m / p. 400m
8 x 600m / p. 400m
6 x 800m / p. 400m
5 x 1000m / p. 400m
4 x 1200m / p. 400m
piramida / p. 400m (schemat piramidy kilka postów wyżej)
3 x 1600m / p. 600m
6 x 800m / p. 400m
3 x 1600m / p. 600m
w planie do maratonu jeden trening interwałowy tygodniowo. po skończeniu interwałów szybkościowych przechodzisz do wytrzymałościowych.
czas przerwy od 50% do 100% czasu trwania interwału - w zależności od możliwości, tak aby wypocząć na tyle, żeby wykonać kolejne powtórzenie w zadanym tempie. wyjątek stanowią krótkie interwały (np. 400m), o czy pisałem wcześniej.
jeżeli podasz Twoje aktualne, rzeczywiste najlepsze czasy na dychę, wtedy podam tempa z tej metody.
żeby nie robić zamieszania wieloma planami wpiszę jak wygląda w planie do maratonu schemat treningów szybkościowych u Hansonów, o których pisałem już wcześniej:
12 x 400m / p. 400m
8 x 600m / p. 400m
6 x 800m / p. 400m
5 x 1000m / p. 400m
4 x 1200m / p. 400m
piramida / p. 400m (schemat piramidy kilka postów wyżej)
3 x 1600m / p. 600m
6 x 800m / p. 400m
3 x 1600m / p. 600m
w planie do maratonu jeden trening interwałowy tygodniowo. po skończeniu interwałów szybkościowych przechodzisz do wytrzymałościowych.
czas przerwy od 50% do 100% czasu trwania interwału - w zależności od możliwości, tak aby wypocząć na tyle, żeby wykonać kolejne powtórzenie w zadanym tempie. wyjątek stanowią krótkie interwały (np. 400m), o czy pisałem wcześniej.
jeżeli podasz Twoje aktualne, rzeczywiste najlepsze czasy na dychę, wtedy podam tempa z tej metody.
Go Hard Or Go Home
- blackfish
- Zaprawiony W Bojach

Ale z tego co pisała, to katekate nie przygotowuje się na razie do maratonuWojtekM pisze:żeby nie robić zamieszania wieloma planami wpiszę jak wygląda w planie do maratonu schemat treningów szybkościowych u Hansonów [...] jeżeli podasz Twoje aktualne, rzeczywiste najlepsze czasy na dychę, wtedy podam tempa z tej metody.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach

to przykład. żeby zrozumieć zależność pomiędzy czasem trwania interwału (ten jest określony w miarę dokładnie i taki sam dla wszystkich powtórzeń), a przerwy na dystansie 400m (ta też w zasadzie mieści się w ramach - uzależnionych od czasu trwania interwału).
Go Hard Or Go Home
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

zgłoszę się na jesieńWojtekM pisze:jeżeli podasz Twoje aktualne, rzeczywiste najlepsze czasy na dychę, wtedy podam tempa z tej metody.
- blackfish
- Zaprawiony W Bojach

tu jest przecież kalkulator treningowy (także z interwałami)katekate pisze:zgłoszę się na jesieńWojtekM pisze:jeżeli podasz Twoje aktualne, rzeczywiste najlepsze czasy na dychę, wtedy podam tempa z tej metody.
@WojtekM: Ciekawe jak to się ma Twoich wyliczeń. jak będziesz miał czas to napisz.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach

to nie są moje wyliczenia. jest wiele metod treningowych. ten schemat, który dałem powyżej, to akurat schemat Hansonów dla interwałów szybkościowych w planie do maratonu. tak więc to jest fragment większej całości.
podobne plany znajdziesz np. u Greifa, Danielsa itp.
podobne plany znajdziesz np. u Greifa, Danielsa itp.
Go Hard Or Go Home
- ASK
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 50:08
- Życiówka w maratonie: 4:43:44
Juz wszystko wiem, dziekuje wszystkim za glosy.
O Matika, widze Barcelona na celowniku na ferie?
Moj synek wlasie wczoraj przeczytal na kubku napis "Barcelona" (uczy sie czytac) i pyta "co to jest Barcelona". I chcac nie chcac obiecalam, ze moze pojedziemy za rok. Bo juz musze myslec gdzie sie kierowac, jak zalicze Paryz. Ale ja chyba na marzec, bo polowka nie biegnie kolo Sagrada Familia
No chyba, ze po Paryzu przejdzie mi ochota

O Matika, widze Barcelona na celowniku na ferie?
Moj synek wlasie wczoraj przeczytal na kubku napis "Barcelona" (uczy sie czytac) i pyta "co to jest Barcelona". I chcac nie chcac obiecalam, ze moze pojedziemy za rok. Bo juz musze myslec gdzie sie kierowac, jak zalicze Paryz. Ale ja chyba na marzec, bo polowka nie biegnie kolo Sagrada Familia
-
Ma_tika
- Zaprawiony W Bojach

a no, coś tam sobie pobiegnę, rekreacyjnie raczej, bo nie czuję się na zyciówkęASK pisze:O Matika, widze Barcelona na celowniku na ferie?
Moj synek wlasie wczoraj przeczytal na kubku napis "Barcelona" (uczy sie czytac) i pyta "co to jest Barcelona". I chcac nie chcac obiecalam, ze moze pojedziemy za rok. Bo juz musze myslec gdzie sie kierowac, jak zalicze Paryz. Ale ja chyba na marzec, bo polowka nie biegnie kolo Sagrada FamiliaNo chyba, ze po Paryzu przejdzie mi ochota
![]()
moja córka (lat 4,5) na informację, że jedziemy do Barcelony, zapytała rozpromieniona: "dzisiaj??!"
- kojer
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:03
No patrząc na czasy piątki i dychy to w połówce masz całkiem duży zapasMa_tika pisze:a no, coś tam sobie pobiegnę, rekreacyjnie raczej, bo nie czuję się na zyciówkę(chociaż nie obraziłabym się, gdyby się udało, ot tak)
-
Ma_tika
- Zaprawiony W Bojach

5-ka z września, dycha chyba też. w każdym razie dawno i nieprawdakojer pisze:No patrząc na czasy piątki i dychy to w połówce masz całkiem duży zapasMa_tika pisze:a no, coś tam sobie pobiegnę, rekreacyjnie raczej, bo nie czuję się na zyciówkę(chociaż nie obraziłabym się, gdyby się udało, ot tak)
.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

łikędujecie już?