Parafrazując Kennedyego - Nie pytaj Co Twój Maraton może zrobic dla Ciebie - ale zapytaj co Ty możesz zrobić dla swojego Maratonu !!!!
No więc zapomnijmy już o tych niesnaskach, chciałbym pisać tutaj konstruktywnie, niech to będzie watek nowych świetnych pomysłów.
Może wykorzystają te pomysły organizatorzy Maratonu Warszawskiego a jak nie oni to organizatorzy innych maratonów.
Oczywiście głównie pod kątem Warszawskiego jest to pisane bo on mi najbliższy.
Skoro Marek ma 200-tu osobową grupę wolontariuszy, ponadto jakichs biegaczy mam nadzieję, ponadto ludzi z Procter&Gamble myślę, że przygotowują oni poważne sprawy na ten maraton. Tutaj proponuję, żeby wszyscy umieszczali swoje życzenia-marzenia-dobrerady-złotepomysły co zrobić aby ten maraton był lepszy, większy, wazniejszy itd.
Pewnie niektóre z moich pomysłów emte już i tak sam zaplanował jak zrobić, moze inaczej, moze lepiej - ale ja napiszę co ja bym chciał jako kibic-warszawiak-biegacz od Maratonu Warszawskiego.
Cele:
- pokazanie maratonu w sposób ciekawy, z napięciem,
- zainteresowanie maratonem możliwie najszerszego grona ludzi
1. Pomysł 1 - komentowanie na bieżąco w okolicach mety - ciągłe bla-bla-bla przez kilka godzin bez przerwy na temat tego co dzieje sie na trasie, na podstawie informacji od Grupy Pościgowej (patrz Pomysł 2) - zwłaszcza co dzieje sie w czołówce i z Grupą Wybrańców (patrz Pomysł 3).
2. Pomysł 2 - Grupa Pościgowa - optymalnie 5 osób, optymalnie - biegaczy, którzy zajmują się zbieraniem szczegółowych informacji o czołówce: aktualny dystans, tempo, przetasowania, tętno, prognozowany czas ukończenia oraz o Grupie Wybrańców (patrz Pomysł 3) podobne informacje - Grupa Pościgowa - 4 osoby na rowerach, 5-ta zbiera informacje gdzieś przy komentatorach.
3. Pomysł 3 - Grupa Wybrańców - 3 osoby, biegacze mający zamiar biec w Maratonie Warszawskim. Normalnemu człowiekowi trudnoe jest identyfikować się z ludźmi biegającymi w Maratonie np 2:15 - bo to zawodowcy. Ale ja myślę, że można by było wybrać 3 osoby, które nie sa zawodowymi beigaczami, mają normalna pracę i postanowiły wystartować: Osoba 1 - biegacz idący na bardzo dobry amatorski wynik - proponuję IrkoS, Osoba 2 - biegacz idący na średni wynik ale na życiówkę - gdzieś pomiędzy 3 i 4 godziny - jeszcze nie wiem kto, Osoba 3 - biegacz który poprpstu postanowił przebiec maraton - Joycat jest moim typem. I tym osobom powinno zrobić sie kampanie - jestem pewien, że marketingowcy z Procter&Gamble to potrafią - jesczez namówia Joycat do używania Old Spice to sukces murowany a dla Joycat szansa na kontrakt z firmą kosmetyczną

4. Pomysł 4 - Centra Handlowe - ludzie chodzą po dużych centrach handlowych - przechodzą koło sklepów z obuwiem sportowym i widzą Wielkie Plakaty: Przebiegnij Maraton Warszawski lub chociaz Półmaraton - informacje w sklepie, doradzimy Ci jakie wybrać buty - człowiek wchodzi do sklepu - no i dalej wiadomo. Jaki sklpey miały by interes? Oczywiście sprzedaż butów - ale przedstawiciele Maratonu Warszawskiego - z różnych miast w Polsce powinni sami sie troche przygotować, może dostać pewne wytyczne od "centrali" - mzoe przeszkolenie jakieś zorganizować - i przeszkolić troche ludzi w sklepach - że są buty Amortyzujące, Stabilizujące itd, ze jest promacja, ze sa buty treningowe i startowe, że Adidas używa AdiPrene, Mizuno używa Wave a Asics jescze zcoś tam - wszystko o butach w kontekście biegabnia - jak powinien być but biegowy zbudowany - dlaczego troche większy niż standardowe buty - sklepy powinny sie na to rzucić - przecież to pomoc dla nich w spzredarzy butów a idealna promocja dla Maratonu.
5. Pomysł 5 - Wycieczki Biegowe - to jest tak naprawde pomysł Kociemby - ale ja go troche zmodyfikowałem - umawia się grupa biegaczy związanych z Maratonem w danym mieście - piękni, wysportowani, szczupli, przystojni - takich na pewno sporo jest w Procter&Gamble - i biegną w weekend do bardzo uczęszczanego miejsca w mieście - w Warszawie idealne są Łazienki tym bardziej, że tam nie wolno biegać - to wtedy ta grupa ma Transparent - "Tutaj Nie Wolno Biegać - ale 14 Września pobiegnij z nami" - i rozdaja ulotki uważając, żeby zbyt szybko sie nie poruszać, żeby przypadkiem Dyr. Łazienek Pan Kwiatkowski nie uznał, że oni biegną.
Jestem przekonany, że emte i jego grupa mają jeszcze dużo różnych pomysłów i że Procter&Gamble i wolontariusze będa je w stanie doskonale zrealizować. Ja - podrzuciłem moje i innych forumowiczów też namawiam, do podrzucania kolejnych pomysłów - Pomysł 6, Pomysł 7, Pomysł 8 itd...............
(Edited by FREDZIO at 1:10 am on June 26, 2003)