195 cm i 135 kg wagi

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Jarhead129
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegających jak i zaczynających biegać chciałbym rozpocząć swą przygodę z bieganiem myślę żeby zacząć od planu 6 tygodniowego 2 lata temu dotarłem do 4 tygodnia i po wizycie w górach straciłem zapał. Od jakiś 10 m-cy nie mam żadnej aktywności poza basenem 2 - 3 razy w miesiącu wcześniej uprawiałem karate zdaje sobie sprawę z swej nadwagi lecz nie jest to sam tłuszcz kiedyś ćwiczyłem na siłowni ale to było jakieś 2 lata temu w tej chwili noszę rozmiar spodni 42 a chciałbym wrócić przynajmniej do 38 praca siedząca nie sprzyja. Pytanie do biegaczy czy bezpiecznie będzie zacząć biegać i jeszcze pytanie czy w decathlonie dostanie jakieś spodnie do biegania w moim rozmiarze i cenie która nie będzie wygórowana.
PKO
Awatar użytkownika
forrest
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlaczego ma być niebezpiecznie? Jeżeli wybierzesz dobry plan i nie rzucisz się z motyką na słońce, to jeżeli jesteś zdrowy, nic Ci się nie stanie.

Co do Decathlonu to mają naprawdę dobre ceny i dość szeroki asortyment, zwłaszcza dla osób, które zaczynają przygodę z bieganiem i nie mają nie wiadomo jakich wymagań jeśli chodzi o sprzęt.
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Jarhead129 pisze:Witam wszystkich biegających jak i zaczynających biegać chciałbym rozpocząć swą przygodę z bieganiem myślę żeby zacząć od planu 6 tygodniowego 2 lata temu dotarłem do 4 tygodnia i po wizycie w górach straciłem zapał. Od jakiś 10 m-cy nie mam żadnej aktywności poza basenem 2 - 3 razy w miesiącu wcześniej uprawiałem karate zdaje sobie sprawę z swej nadwagi lecz nie jest to sam tłuszcz kiedyś ćwiczyłem na siłowni ale to było jakieś 2 lata temu w tej chwili noszę rozmiar spodni 42 a chciałbym wrócić przynajmniej do 38 praca siedząca nie sprzyja. Pytanie do biegaczy czy bezpiecznie będzie zacząć biegać i jeszcze pytanie czy w decathlonie dostanie jakieś spodnie do biegania w moim rozmiarze i cenie która nie będzie wygórowana.
Ja w przeciwieństwie do poprzednika aż taki pewien bym nie był. Przy tej wadze obciążenia przy bieganiu będą ogromne. Niedawno o podobnym problemie pisano w TYM WĄTKU - warto poczytać, bo autor wątku postęp zrobił ogromny - 38kg w 6mcy
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jarhead129 pisze:Witam wszystkich biegających jak i zaczynających biegać chciałbym rozpocząć swą przygodę z bieganiem myślę żeby zacząć od planu 6 tygodniowego 2 lata temu dotarłem do 4 tygodnia i po wizycie w górach straciłem zapał.
Co się stało w górach, że straciłeś zapał?

A tak w ogóle w Twoim przypadku to pewnie dieta będzie najważniejsza. I potem ruch. Może przy tej wadze to rzeczywiście najpierw marsze, np. nordic walking, a dopiero jak trochę zrzucisz to włączyć bieg. Tu jest blog forumowicza, który zaczynał podobnie, tu blog - gruby biega, a tu na forum.
orion5000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem o 4 cm wyższy i o 20 kg lżejszy. Jak to mówią spece "szuraj" plan 6-cio, albo 10- cio tygodniowy. Najlepiej biec jak najwolniej i po jakiejś miękkiej nawierzchni. Bardzo ważne są buty. Nawet jak w którymś tygodniu poczujesz, że możesz biegać już więcej to nie rób tego, bo oddechu może wystarczy, ale nogi na pewno odmówią posłuszeństwa i z tą wagą kontuzję masz gwarantowaną. Sam zbyt szybko przeskoczyłem do 30 min biegu, a zaraz po tym porwałem się na godzinę biegania. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie bóle w kolanach i stopie. Wiem, że zrobiłem błąd i obecnie biegam 3-4 razy w tygodniu po 30 minut. Będę biegał te 30 min może nawet przez miesiąc, a później stopniowo zacznę wydłużać bieg żeby organizm przyzwyczaił się i może bóle ustąpią.
Jak chcesz schudnąć to odpowiednia dieta jest podstawą. Dieta to 70% w walce z nadwagą jak i w każdym innym sporcie.

//Skupiaj się by odpowiednio biec, bo niedbałe bieganie, krzywe stawianie stóp też może przyczynić się do kontuzji. Jak mnie zaczęło boleć rozcięgno to starałem się biegnąc najpierw upadać bardziej na palce, a później pięta. Dzięki temu mniej mnie boli.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ