Marathon de Paris 2015

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Myślę, że nie ma się co dziwić pani doktor. Media (czy słusznie) mają pożywkę jak ktoś nie daj Boże "zejdzie" więc stąd taka a nie inna decyzja lekarza. Z drugiej strony podpisując takie papiery pani doktor bierze odpowiedzialność. W dzisiejszych czasach gdzie ludzie (pacjenci) są co raz bardziej roszczeniowi (sprawy w sądach przeciwko lekarzom etc.)
PKO
Awatar użytkownika
CrazyAnt
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 4:43:18

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:z drugiej strony, takie podpisywanie z autoamtu to dopiero jest bez sensu. W koncu ktos podpisuje sie ze jestes zdrowa. Fakt, powinno sie takie badania zrobic w jeden dzien, a nie w pol roku, bo badznia straca waznosc.
szymcu pisze:Myślę, że nie ma się co dziwić pani doktor. Media (czy słusznie) mają pożywkę jak ktoś nie daj Boże "zejdzie" więc stąd taka a nie inna decyzja lekarza. Z drugiej strony podpisując takie papiery pani doktor bierze odpowiedzialność. W dzisiejszych czasach gdzie ludzie (pacjenci) są co raz bardziej roszczeniowi (sprawy w sądach przeciwko lekarzom etc.)
Po prostu po wcześniejszych komentarzach byłam pewna, że to taka proforma, tym bardziej że przebiegłam już jeden maraton i nie zeszłam z tego świata i na pewno nie planuję pobić rekordu świata na tym dystansie.

Będę musiała porobić te badania...
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponieważ nie mieszkam w Polsce to nie mogę polecić lekarza, ale w kwestii sposobu - ja zapisałem się do kardiologa, bo lekarze tej specjalności mają zazwyczaj cały sprzęt do testów wysiłkowych itp. i przez telefon powiedziałem w jakim celu chcę przyjść.
mundy79
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:07:48

Nieprzeczytany post

CrazyAnt pisze:
Sghjwo pisze:z drugiej strony, takie podpisywanie z autoamtu to dopiero jest bez sensu. W koncu ktos podpisuje sie ze jestes zdrowa. Fakt, powinno sie takie badania zrobic w jeden dzien, a nie w pol roku, bo badznia straca waznosc.
szymcu pisze:Myślę, że nie ma się co dziwić pani doktor. Media (czy słusznie) mają pożywkę jak ktoś nie daj Boże "zejdzie" więc stąd taka a nie inna decyzja lekarza. Z drugiej strony podpisując takie papiery pani doktor bierze odpowiedzialność. W dzisiejszych czasach gdzie ludzie (pacjenci) są co raz bardziej roszczeniowi (sprawy w sądach przeciwko lekarzom etc.)
Po prostu po wcześniejszych komentarzach byłam pewna, że to taka proforma, tym bardziej że przebiegłam już jeden maraton i nie zeszłam z tego świata i na pewno nie planuję pobić rekordu świata na tym dystansie.

Będę musiała porobić te badania...

A nie możesz iść do zwykłego kardiologa? Ja chodzę dwa razy w roku, wcześniej robię badania krwi, on na miejscu robi ekg, robi dość dokładny wywiad i podpisuje mi certyfikatu bez żadnego problemu. Na wizytę u lekarzy sportowych czeka się wieki, a moim zdaniem w sumie najważniejsze jest serducho w tym wszystkim
Awatar użytkownika
CrazyAnt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mundy79 pisze: A nie możesz iść do zwykłego kardiologa? Ja chodzę dwa razy w roku, wcześniej robię badania krwi, on na miejscu robi ekg, robi dość dokładny wywiad i podpisuje mi certyfikatu bez żadnego problemu. Na wizytę u lekarzy sportowych czeka się wieki, a moim zdaniem w sumie najważniejsze jest serducho w tym wszystkim
Czyli kolejna wizyta u lekarza rodzinnego, bo skierowanie mam do medycyny sportowej... :lalala:
Jak ja "uwielbiam" chodzić do lekarzy :wrr:
mundy79
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 4:07:48

Nieprzeczytany post

CrazyAnt pisze:
mundy79 pisze: A nie możesz iść do zwykłego kardiologa? Ja chodzę dwa razy w roku, wcześniej robię badania krwi, on na miejscu robi ekg, robi dość dokładny wywiad i podpisuje mi certyfikatu bez żadnego problemu. Na wizytę u lekarzy sportowych czeka się wieki, a moim zdaniem w sumie najważniejsze jest serducho w tym wszystkim
Czyli kolejna wizyta u lekarza rodzinnego, bo skierowanie mam do medycyny sportowej... :lalala:
A nie myślałaś żeby iść prywatnie? U mnie taka wizyta kosztuje 80PLN + krew ok. 40PLN i masz z głowy..... To nie są duże pieniądze a podstawowe wiadomości o swoim zdrowiu będziesz miała.
Jak chcesz mogę wrzucić ci na prywatne co mi lekarz zalecił zbadać przed maratonem w labolatorium i wtedy na wizytę idziesz z wynikami unikając kolejnej wizyty
Awatar użytkownika
CrazyAnt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mundy79 pisze:
CrazyAnt pisze:
A nie myślałaś żeby iść prywatnie? U mnie taka wizyta kosztuje 80PLN + krew ok. 40PLN i masz z głowy..... To nie są duże pieniądze a podstawowe wiadomości o swoim zdrowiu będziesz miała.
Jak chcesz mogę wrzucić ci na prywatne co mi lekarz zalecił zbadać przed maratonem w labolatorium i wtedy na wizytę idziesz z wynikami unikając kolejnej wizyty
Nie chciałam już generować dodatkowych kosztów do tej imprezy. Tym bardziej, że nie jest to konieczne. Poszukam, popytam o terminy do lekarza sportowego jeśli faktycznie są tak długie to pójdę prywatnie.
dziku83
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Skoro tylu chętnych na bieg w grupie na 3:20 to może załatwimy sobie prywatnego pacemakera :) A w ogóle zaintersowanym spotkaniem przed po i w trakcie biegu, nieśmiale proponuje jakoś miesiąc przed maratonem podogrywać wszystko tu na forum. A może jest ktoś kto dobrze zna Paryż I zaproponowałby fajne miejsca na zgrupowanie? :usmiech:
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

odstąpię pakiet na maraton w Paryżu, szczegóły na priv
Awatar użytkownika
noska
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:17:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegłam Paryż w 2014 i dla mnie to najgorzej zorganizowany maraton z 8 jakie biegłam. Mnóstwo minusów jak chociażby 4 toitoie w środku stref czasowych a nie na zewnątrz. Efekt taki że musiałam biec z pełnym pęcherzem bo nie było szans na skorzystanie przy takim tłumie; brak znajomości angielskiego w punktach medycznych - 25km biegłam z bólem łyki bo nie mogli mnie zrozumieć, że chcę lód.
Jakby coś - moge podrzucić link do bloga gdzie opisałam wszystko

Co do papierka - moja lekarka podpisała po tym jak wytlumaczyłam co to i po co, ale byłam świeżo badaniach wydolnościowych.

Co polecam i czego nie możecie przegapić na 100%? Breakfest run!!! Koniecznie!! 5 km bez pomiaru czasu po najładniejszej części Paryża. Opłata rok temu to 5 euro a w tym świetna koszulka techniczna (lepsza niz na finiszu maratonu!) a na mecie kawa, herbata, woda, banany i crossaint. To w 100% polecam!!!

http://www.schneiderelectricparismarath ... akfast-run

Powodzenia!

P.S. Ja zakończyłam z czasem 3:42:39 :)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

noska pisze: Co polecam i czego nie możecie przegapić na 100%? Breakfest run!!! Koniecznie!! 5 km bez pomiaru czasu po najładniejszej części Paryża. Opłata rok temu to 5 euro a w tym świetna koszulka techniczna (lepsza niz na finiszu maratonu!) a na mecie kawa, herbata, woda, banany i crossaint. To w 100% polecam!!!
właśnie biegnę tylko ten bieg śniadaniowy, w ndz kibicuję. Jakby powtórzyli numer z koszulką to będzie super ;)

Co do głównego maratonu to słyszałem niezbyt pochlebne opinie, cóż innej okazji przebiec w Paryżu dużego maratonu nie ma.

Gratuluję dobrego czasu :)
podrzuć link do relacji ;)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
noska
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:17:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://poranamajora.blogspot.com/2014/0 ... 4.html?m=1

Piotr - w takim razie powodzenia życzę. Bieg śniadaniowy był naprawdę super.
Z ciekawości zajrzę oo maratonie w ten wątek i sprawdzę jak Tobie się podobało.
Powodzenia!
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51

Nieprzeczytany post

śniadanie zapowiada się pysznie :)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

noska pisze:http://poranamajora.blogspot.com/2014/0 ... 4.html?m=1

Powodzenia!
hej Ola :)
dziękuję za link, czytałem dawno temu :)

bieg śniadaniowy: Be careful! The number of race numbers is limited, and registration can only be done on line. Registration will open in February 2015.
czekamy...oby zdążyć z rejestracją
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
CrazyAnt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:
noska pisze:http://poranamajora.blogspot.com/2014/0 ... 4.html?m=1

Powodzenia!
hej Ola :)
dziękuję za link, czytałem dawno temu :)

bieg śniadaniowy: Be careful! The number of race numbers is limited, and registration can only be done on line. Registration will open in February 2015.
czekamy...oby zdążyć z rejestracją
Też będę na to polowała

Jak ktoś zobaczy, że jest rejestracja to PROSZĘ o informację tutaj :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ