Buty pronator, czy można odwrócić pronację?
- TadX
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witajcie,
mój Kolega ma pewien problem, pytanie... Poszedł do sklepu kupić buty do biegania i na szczęście zrobił videoanalizę biegu. Wyszło, że jest pronatorem a myślał, że neutralem i takie buty w zasadzie chciał kupować.
Pytanie jest następujące: czy pronację można "odwrócić" (jego sformułowanie)? Chodzi o to, czy jest sens kupowania butów dla pronatora, jeśli pronację można wyeliminować?
Po mojemu to lepiej kupić buty dla pronatora. Nawet, jeśli w szybszych tempach biegnie się na śródstopiu.
mój Kolega ma pewien problem, pytanie... Poszedł do sklepu kupić buty do biegania i na szczęście zrobił videoanalizę biegu. Wyszło, że jest pronatorem a myślał, że neutralem i takie buty w zasadzie chciał kupować.
Pytanie jest następujące: czy pronację można "odwrócić" (jego sformułowanie)? Chodzi o to, czy jest sens kupowania butów dla pronatora, jeśli pronację można wyeliminować?
Po mojemu to lepiej kupić buty dla pronatora. Nawet, jeśli w szybszych tempach biegnie się na śródstopiu.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
a po mojemu lepiej kupić buty dla neutrala. pronacji nie da się "odwrócić" (tzn. jak rozumiem: zlikwidować), ale też w niczym ona nie przeszkadza
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Wyga
Przepraszam, ale jeśli pronatorzy powinni kupować buty neutralne, to po cholerę ci wszyscy inżynierowie z tych wszystkich firm w tych wszystkich laboratoriach projektują a potem w fabrykach produkują buty dla pronatorów?
Bo tak?
Dla zabawy?
Z braku lepszego zajęcia?
Bo tak?
Dla zabawy?
-
- Wyga
Gdzie i za ile taką analizę można zrobić?TadX pisze:... zrobił videoanalizę biegu ...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Po to żeby nabijać kasę.soldieroffortune pisze:Przepraszam, ale jeśli pronatorzy powinni kupować buty neutralne, to po cholerę ci wszyscy inżynierowie z tych wszystkich firm w tych wszystkich laboratoriach projektują a potem w fabrykach produkują buty dla pronatorów?
Bo tak?
Dla zabawy?
Coraz częściej odchodzi się takiego podziału obuwia.
-
- Zaprawiony W Bojach
soldżer, poczytaj trochę, to się dowiesz. od 2-3 lat nastepuje odwrót od podziału na pronator-neutral-supinator bo w tych sanych laboratoriach wyliczyli, ze systemy niczego nie korygują.
poza tym należałoby zacząc od tego, że ruch pronacyjny to naturalny element procesu amortyzacji i wcale nie ma zgody, że należałoby go kontrolować i ograniczać.
poza tym należałoby zacząc od tego, że ruch pronacyjny to naturalny element procesu amortyzacji i wcale nie ma zgody, że należałoby go kontrolować i ograniczać.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Pronację można i należy "odwrócić" czego jestem najlepszym przykładem. Od trzech lat często kupuję buty w tym samym sklepie (pozdrowienia dla spam) i za każdym razem miałem robioną wideo-analizę. Za pierwszym razem wyszła pronacja i dostałem NB 1080, za drugim razem (po mniej więcej roku) też jeszcze była i wyszedłem od nich z Asics Tri-Noosa. Ale po pół roku gdy przyszedłem kupować trailówki okazało się, że wzmocnienie mięśni i praca nad techniką dały wynik i pronacji trudno się dopatrzeć. Od tego czasu kupuję wszystko dla neutrali (Peregrine, Boosty, Virraty) i jest OK.
Czy kolega powinien kupić buty dla pronatorów czy neutralne to już trudno doradzić. Dużo zależy, jak silna jest ta pronacja. Poza tym, są głosy, że wsparcie utrudnia zadanie wyjścia z pronacji, bo rozleniwia, ale mi się jakoś udało.
soldier: przytoczony przeze mnie sklep w Warszawie robi analizę za darmo przy każdym zakupie. Czasem trzeba sprawdzić trzy-cztery modele zanim się coś wybierze i za każdym razem warto wskoczyć na bieżnię i zobaczyć jak się krok biegowy układa. Za pierwszym razem biegałem też chwilę boso, ale to już nie jest mi potrzebne.
Czy kolega powinien kupić buty dla pronatorów czy neutralne to już trudno doradzić. Dużo zależy, jak silna jest ta pronacja. Poza tym, są głosy, że wsparcie utrudnia zadanie wyjścia z pronacji, bo rozleniwia, ale mi się jakoś udało.
soldier: przytoczony przeze mnie sklep w Warszawie robi analizę za darmo przy każdym zakupie. Czasem trzeba sprawdzić trzy-cztery modele zanim się coś wybierze i za każdym razem warto wskoczyć na bieżnię i zobaczyć jak się krok biegowy układa. Za pierwszym razem biegałem też chwilę boso, ale to już nie jest mi potrzebne.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 50
Czyli najlepiej zaopatrzyć się w Nike z ich magiczną pianką, która niby dostosowuje się do każdej stopy
albo coś dedykowanego dla naturali/pronatorów 

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To może być niepokojący objaw.marcinnek_ pisze:(...) okazało się, że wzmocnienie mięśni i praca nad techniką dały wynik i pronacji trudno się dopatrzeć.
Jeżeli wsparcie podtrzymuje pronację, to znalazłem wreszcie argument wyjaśniający wstawianie usztywnień w papcie.marcinnek_ pisze:Poza tym, są głosy, że wsparcie utrudnia zadanie wyjścia z pronacji,
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
w sensie że praca nad techniką szkodzi na wzrok?yacool pisze:To może być niepokojący objaw.marcinnek_ pisze:(...) okazało się, że wzmocnienie mięśni i praca nad techniką dały wynik i pronacji trudno się dopatrzeć.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Branża okularowa ma lepsze promocje, dlatego warto pracować nad techniką.
- TadX
- Wyga
- Kontakt:
Nic nie mówiłeś, że tu jesteśhtb pisze:Czyli najlepiej zaopatrzyć się w Nike z ich magiczną pianką, która niby dostosowuje się do każdej stopyalbo coś dedykowanego dla naturali/pronatorów

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
...bo to pewnie wstydliwy temat.