Chudy Wawrzyniec 2015

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
KarolG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:47:12
Życiówka w maratonie: 3:55:38

Nieprzeczytany post

Kto nie chce denerwować się przy losowaniu już teraz może zdobyć pakiet startowy Chudego Wawrzyńca 2015:
http://aukcje.wosp.org.pl/listing?sellerId=15325782
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponad 1600 złotych za pakiety startowe na Chudego dla WOŚP - dziękujemy w imieniu Orkiestry :)
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

dopisuje się tu, zeby nie zakładać nowego wątku.

Biegam od lipca 2011 i Chudy Wawrzyniec ma być moim pierwszym ultra (wybieram trasę krótszą) i mam w związku z tym kilka pytań, na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi.
Mój cel to wziąć udział w tym biegu niskim nakładem finansowym. bo najzwyczajniej w świecie nie chce nakupować tony sprzętu, bo być może okaże się, że ultra to nie jest to co mnie kręci.

1. Czy muszę na tę trasę kupować buty do trail-u czy dam radę w zwykłych pegasusach?
2. Możecie polecić jakiś plecak, biorąc pod uwagę mój cel? :ble:
3. Czy skoro biegnę pierwsze ultra to jest mi potrzebny bukłak z rurką czy spokojnie na bidonie ujadę? tak sobie myślę zdroworozsądkowo, że raczej nie będę liczył każdej sekundy więc jak będe pił to najwyżej się zatrzymam, albo na jakimś podejściu? czy sie mylę?
4. Wyposażenie zalecane to kurtka przeciwdeszczowa. Nie posiadam takiej :lalala: Posiadam wiatrówkę. Czy nawet jeśli zacznie padać, co biorąc pod uwage poprzednie edycje, jest prawdopodobne, to czy nie starczy mi wiatrówka?
5. Czołówka. mam najtańszego PETZla tikkine. Styknie?

z góry dizęki za wyrozumiałość i pomoc.
PB: 10 km - 39:50; 21,097m -01:29:39; 42,195m- 3:22:12
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko co napisałeś jest OK, wystarczy jak na pierwszy raz. W przypadku deszczu i mokrej nawierzchni możesz się trochę ślizgać - cholernie niebezpieczne przy zbieganiu, ale pamiętam, że moje trailówki też momentami nie dawały rady (dłuższa trasa, gdzie są bardzo strome zbiegi). Plecak - jakiś mały - dowolny, może być większa nerka na bidon. Jeden gościu biegł z reklamówką zawieszoną na sznurku i uwieszoną u szyi i też dobiegł (robił dłuższą trasę) w całkiem przyzwoitym czasie. Ubranie - wszystko zależy od pogody, wiatrówka może być OK, a może być za mało. Jak się będziesz szybko ruszał, to nie wytracisz ciepła tak bardzo - w końcu to lato.
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wszystko styknie.
1. Pegasusy nie są takie złe. Bieżnik jest całkiem całkiem jak na szosowce. W '13 na Rzeźniku widziałem dziewkę w Faasach 300. To był hardcore bo tam podeszwa jest praktycznie gładka a błota trochę było.
2/3. Co do nawadniania to zależy jaka będzie pogoda. Jak lampa przyświeci to bidon będzie mało. Lepiej kup sobie mały tani plecaczek. W decathlonie są całkiem ok. Ten jest mały tani i przywoity http://www.decathlon.pl/plecak-nawadnia ... 12236.html Do niego możesz schować zawsze trochę maneli a jak będzie za ciasno zawsze możesz dołożyc nerkę. Pewnie dużo czasu spędzisz na trasie bo rozumiem, że o zwycięztwo nie planujesz walczyć. Plecaczek w takim układzie to najbardziej komfortowe rozwiązanie.
4. Wiatrówka styknie jeżeli nie będzie <5C. Ważne żeby nie przewiewalo, a że przemoknie to mniejszy problem. Wiatrówki mają wiekszą oddychalność niż przeciwdeszczówki. Z resztą, jeśli będzie zlewa przy 15C to w obu bedziesz mokry. Ja zazwyczaj wybieram wiatrówkę.
5. Tłum ludzi bedzie a po 2h będzie jasno. Da się pewnie nawet bez czołówki napierać.

Powodzenia!
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

aryst pisze:dopisuje się tu, zeby nie zakładać nowego wątku.

Biegam od lipca 2011 i Chudy Wawrzyniec ma być moim pierwszym ultra (wybieram trasę krótszą) i mam w związku z tym kilka pytań, na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi.
Mój cel to wziąć udział w tym biegu niskim nakładem finansowym. bo najzwyczajniej w świecie nie chce nakupować tony sprzętu, bo być może okaże się, że ultra to nie jest to co mnie kręci.

1. Czy muszę na tę trasę kupować buty do trail-u czy dam radę w zwykłych pegasusach?
2. Możecie polecić jakiś plecak, biorąc pod uwagę mój cel? :ble:
3. Czy skoro biegnę pierwsze ultra to jest mi potrzebny bukłak z rurką czy spokojnie na bidonie ujadę? tak sobie myślę zdroworozsądkowo, że raczej nie będę liczył każdej sekundy więc jak będe pił to najwyżej się zatrzymam, albo na jakimś podejściu? czy sie mylę?
4. Wyposażenie zalecane to kurtka przeciwdeszczowa. Nie posiadam takiej :lalala: Posiadam wiatrówkę. Czy nawet jeśli zacznie padać, co biorąc pod uwage poprzednie edycje, jest prawdopodobne, to czy nie starczy mi wiatrówka?
5. Czołówka. mam najtańszego PETZla tikkine. Styknie?

z góry dizęki za wyrozumiałość i pomoc.
1. Buty terenowe będą pewniejsze od Pegasusów, ale na upartego dasz radę.
2. Kup sobie coś taniego z Decathlonu, spokojnie powinno wystarczyć.
3. Bukłak zdecydowanie się przyda, jest większy. Nie zapominaj że Chudy organizowany jest w sierpniu. Na krótkiej trasie z samym bidonem powinieneś sobie dać radę. Na dłużej będzie trudniej, od Przegibka do Glinki masz długi, bardzo męczący odcinek, który prawdopodobnie pokonasz o najgorszej porze dnia.
5. Petzl styknie, zanim zacznie się poważne bieganie to już będzie jasno.
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

super. dzięki wszystkim za pomoc.
teraz temat jest jaśniejszy
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,44

Nieprzeczytany post

Co do nawadniania. Zwróć uwagę, ze na Chudym są bardzo rzadko wodopoje, jak przygrzeje to bidon będzie mało.
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

szuka, szukam i ...znaleźć nie mogę treningu pod pierwsze ultra
Kiedy chce zacząć? od zaraz:)
Mam łącznie 14 tygodni (liczac bieżący)
Moj stan wyjściowy jest troche odległy od życiowek. Pobiegłem włąśnie wings for life: 25km.

Możecie zaproponować jakiś plan?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zapisz się na siłownię a w każdy weekend idź gdzieś na kilka godzin, najlepiej żeby tam było jak najwięcej przewyższenia. to wszystko.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
ODPOWIEDZ