spadek wydolnosci - po ilu dniach? dyskusja :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam zastanawia mnie to jak kazdy autor ksiazki o bieganiu ma własną tezę ile dni można np.odpuscic i nie obawiać sie spadku wydolnosci. daniels -twierdzi 5 dni , skarzynski- 2 dni bodajze max. ciekawe co wy o tym sadzicie ?
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zobaczymy ile mi spadnie po 8 dniach ;) Miałem 51 po treningach z Danielsem
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Galloway - 4
nofinishlane
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:43
Życiówka w maratonie: 03:25:30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja twierdzę, że między 5 a 7...zależy co się w te dni robi :spoczko:
Jeśli nie chcesz się ścigać - wtedy nie startuj
http://barman-setka-raz.blogspot.com/
Obrazek
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Jak się siedzi na kanapi i nic się nie robi to po 5dniach spadnie
a jak się ma lekką aktywność [nie biegową] to po 7 dniach nie spadnie nam wydolność, tak mi się wydaje.
Liczy się ruch a lekkiej aktywności fizycznej, aby się regenerować.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Te dwa dni to chyba lekka przesada. Czasami po dwóch dniach przerwy biegało mi się rewelacyjnie. Dzięki nim łapałem trochę świeżości i było ekstra!
Natomiast po tygodniu przerwy już potrzebowałem chociaż 1-2 treningi, żeby wrócić wydolnościowo do punktu wyjścia.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Po dwoch dniach przerwy to mozna paradoksalnie doznac bardzo fajnej kompensacji szczegolnie po mocnym treningu.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:Zobaczymy ile mi spadnie po 8 dniach ;) Miałem 51 po treningach z Danielsem
po 7 dniach VO2 max spadło z 51 na 48 wg fenixa2 ;)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale po dwóch, trzech treningach gwałtownie Ci podskoczy. A nawet jeśli nie, to Twoja wydolność maksymalna prawdopodobnie pozostała prawie bez zmian, nawet jeśli lekkie odzwyczajenie od wysiłku skutkuje gorszymy wskazaniami tętna (i pewnie przez to algorytm podaje tak znacząco różne VO2max).
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

ja jestem też za 5 dniami, czasami ten 5 dzien to okres maksymalnej superkompensacji ale nie trwa on długo więc po tych 5 [dniach trzeba sie brac do roboty ;p
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Running Index Polara wynosił u mnie 60, po 15 dniach bezruchu spadł na 51. Subiektywnie wszystko by się zgadzało :chlip: .
Obrazek
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Czy ten running index polara jest faktycznie precyzyjny i dokładne, czy to kolejny szpic na wodę, gadżed jakich mało.
I na jakiem zadadzie on mierzy, na podstawie tętna spoczynkowego ? I czego jeszcze ? :)
Awatar użytkownika
sprinterka90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja raz nie biegałam tydzień - musiałam potem zaczynać od nowa :lalala:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z instrukcji Polar V800:
Wskaźnik Running Index jest określany przez pulsometr V800 w oparciu o tętno,
prędkość i wysokość n.p.m. mierzone w trakcie biegu.
Pozwala uzyskać informacje na temat poziomu efektywności, zarówno wydolności aerobowej, jak i biegowej. W przypadku pulsometru V800 funkcja ta bierze pod uwagę także nachylenie terenu.
Wskaźnik Running Index ułatwia monitorowanie zmiany efektywności biegu. Wskaźnik Running Index pozwala określić maksymalny poziom efektywności treningu, na który wpływa zarówno wydolność aerobowa, jak i biegowa. Możesz monitorować swoje postępy, zapisując wskaźnik Running Index przez dłuższy okres. Jego poprawa świadczy o tym, że bieganie w danym tempie wymaga mniej wysiłku bądź że uzyskujesz szybsze tempo przy danym poziomie wysiłku.
W pulsometrze V800 funkcja Running Index uwzględnia efekty podbiegów oraz zbiegów. Przy danym tempie bieganie pod górę jest bardziej obciążające dla organizmu niż bieganie na równym terenie, natomiast zbieganie ze zbocza – mniej obciążające w porównaniu do biegania na równym terenie.
Aby zapewnić jak najdokładniejsze informacje na temat efektywności biegu, upewnij się, że ustawiłeś swoje wartości HRmax oraz HRspocz. prawidłowo.
Wskaźnik Running Index jest obliczany podczas każdej sesji treningowej, jeśli zapisywane jest tętno i włączona jest funkcja GPS/używany jest sensor biegowy Bluetooth® Smart, a także jeśli spełnione są następujące warunki:
1) Ustawiono profil sportowy związany z bieganiem (Running (bieganie), Road Running (bieg uliczny), Trail running (bieg przełajowy) itp.);
2) Prędkość wynosi minimum 6 km/h (3,75 mil/godz.), a trening trwa minimum 12 minut.
3) Dane dotyczące pomiaru wysokości są dostępne (w przeciwnym razie efekty podbiegów oraz zbiegów nie będą brane pod uwagę w oszacowaniu efektywności biegu)
Do tego są tabele analizy krótkoterminowej i długoterminowej.
Instrukcja:
http://www.polar.com/e_manuals/V800/Pol ... manual.pdf
Str. 77.

Na ile jest to miarodajne:
Na podstawie poniższej tabeli można oszacować czas ukończenia biegu na określonym dystansie przy maksymalnym wysiłku. Do interpretacji danych zamieszczonych w tabeli wykorzystaj długoterminową średnią swego wskaźnika Running Index. Oszacowanie jest najdokładniejsze dla wskaźnika Running Index uzyskanego przy zbliżonych warunkach.
tego nie wiem. Na pewno widać zwyżkę lub obniżenie formy, przetrenowanie a może nawet być to informacja, że coś się źle dzieje.
Trzeba po prostu obserwować swój organizm. Ja te dane traktuję tylko orientacyjnie.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
agazie
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:24

Nieprzeczytany post

Kilka dni przerwy to jeszcze nie tragedia. A jaki byście przewidywali spadek formy po 2 miesiącach przerwy (leczenia kontuzji)?
Podobno sportowiec uprawiający sport wyczynowo po 5 latach przerwy w trenowaniu traci 50% formy, a po 10 latach 100%.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ