Garmin FR 15 - pytanie do posiadaczy ?

wtrzydziesciszesc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

michal_c pisze:Nie ma takiej możliwości, ale Garmin ma coś takiego ja strefy tętna i to ci się wyświetla pod wartością tętna/opisane w instrukcji/ stref jest pięć i od razu wiesz w jakiej strefie jesteś czy w dole strefy 3 np. 3.2 czy w górze strefy 4 np 4.8.
Rozumiem, że chodzi Ci o trzymanie się w strefie tętna-wtedy ustawienie alertów tętna pomaga szczególnie opcja ustawienia własnych wartości górnych i dolnych.

Dokładnie o to mi chodzi. Ustawiłam sobie te strefy, ale jeszcze ustawię inaczej bym miała to bardziej czytelniejsze, skoro nie można %max tętna. Wiem, że jak już zgram ten trening to więcej mogę odczytać za pomocą Garmin Connect. Jednak dość długo korzystałam z geonaute, który miał zdecydowanie więcej funkcji, dlatego przepraszam, że zadaję tyle pytań, ale mimochodem porównuję i szukam alternatywnych rozwiązań ;)

No i przepraszam, ale biegając z Garminem, podczas gdy alarmuje o przekroczeniu tempa/tętna to słyszycie to? U mnie bieganie ze słuchawkami wyklucza bieganie z kontrolą tętna/tempa... Wierzę, że jeszcze trochę i sama będę to tempo/tętno kontrolowała, ale póki co jest to mega trudne ;)

dzięki i pozdrawiam!
PKO
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dźwięk faktycznie cichy, ale ja nawet jak biegam ze słuchawkami, choć rzadko to robię, głośność mam ustawioną na minimum-nie lubię być odcięty całkowicie od świata i sygnał słyszę.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sprawdziłem tez strefy tętna /Te wyświetlane pod wartością tętna / są to %hrmax tj
strefa 1-50%-60% i dalej :
2-60%-70%
3-70%-80%
4-80%-90%
5-90%-100%
w połączeniu z wartością po przecinku daje %hrmax co do 1%.
wtrzydziesciszesc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

michal_c pisze:Sprawdziłem tez strefy tętna /Te wyświetlane pod wartością tętna / są to %hrmax tj
strefa 1-50%-60% i dalej :
2-60%-70%
3-70%-80%
4-80%-90%
5-90%-100%
w połączeniu z wartością po przecinku daje %hrmax co do 1%.
Tak, ogarnęłam to, jednak właśnie jeszcze jestem na etapie wyznaczania HRmax, bo poprzednie dwa pulsometry wykazywały o kilka więcej uderzeń na min, niż Garmin. Pytanie czy to kwestia pulsometru czy wysiłku i aktualnej adaptacji organizmu do niego.
Co do dźwięku, no niestety ja uwielbiam głośno słuchać muzyki także powiadomienia nie słyszę :-)

Mały plusik dla Garmina, znalazł sygnał na Narodowym, pod dachem i wyliczył trasę, którą przejechałam :))
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

Zegarek Garmin FR 15 - tak prosty, że aż boli ;) W sumie to taki mi wystarcza :) Jednak dzisiaj zdarzył się pierwszy feler :grr:
Po treningu, jak zwykle, wróciłem do domu, podłączyłem zegarek, zsynchronizowałem, patrzę do Garmin Connect.... a tam - nie ma. Pusto. Hm.... :niewiem: :niewiem: :niewiem:
Raz, drugi, trzeci.... Nie ma dzisiejszego treningu.
No to odpiąłem zegarek od kompa. Patrzę w historię biegów..... a tam tylko bieg z 24 stycznia. Dlaczego akurat z tego dnia :niewiem: Nie mam pojęcia :ojnie:
Zniknęły wszystkie treningi wykonane przed 24.01. oraz 25, 27, 29 stycznia i ten dzisiejszy 31.01.

Podłączyłem jeszcze raz zegarek do kompa.... W pamięci zegarka jest folder ACIVITY gdzie zapisywane są pliki *.FIT Patrzę.... i są wszystkie pliki z grudnia oraz stycznia do 24 stycznia właśnie.

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją, że zrobił trening, zapisał go w zegarku a później okazało się że nie ma?
Czy mogło się zdarzyć tak, że zabrakło pamięci w zegarku (tej pamięci w ogóle jest tam bardzo mało....) i zegarek skasował sobie ostatnie kilka plików?
Czy wskazane jest, co jakiś czas, kasowanie plików w folderze ACTIVITY?
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak pamietam w zegarku jest muejsce na 8 aktywności, pozniej ostatnie sa nadpisywane.
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zegarek widzi w historii tylko 7 aktywności, natomiast aktywności zapisanych na zegarku może być tyle aż zapisze się cały zegarek tzn. 1024 kb, potem zegarek bedzie usuwał i nadpisywał aktywność
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Zresetuj go i będzie dobrze. Uroki elektroniki. Podobną sytuacje miałem w dwóch aparatach fotograficznych.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ToM78 pisze:Zegarek widzi w historii tylko 7 aktywności, natomiast aktywności zapisanych na zegarku może być tyle aż zapisze się cały zegarek tzn. 1024 kb, potem zegarek bedzie usuwał i nadpisywał aktywność
O widzisz, ciekawe info-nigdy nie sprawdzałem ile treningów jest w pamięci zegarka.
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi :) Dzisiaj jest OK, trening zapisany i zgrany.

Rzeczywiście doczytałem w instrukcji o tych 7-miu ostatnich treningach możliwych do obejrzenia w historii. Jest też mowa, że w przypadku zapełnienia pamięci zegarek ma nadpisać najstarsze aktywności (your oldest data is overwritten).
U mnie zachował się jakby inaczej :oczko:
Cóż.... będę co jakiś czas ręcznie kasował stare treningi.
wtrzydziesciszesc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ile Wam trzyma bateria?
Wczoraj naładowany do pełna: dziś rano z paskiem HR +GPS, trening ok 45min, w pracy 6h jako zegarek, potem znow ok 45min tętno +GPS i już jest pusta bateria!
Kwestia temperatury?
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też zauważyłem ze słabo trzyma, może nie aż tak - ok 2 h bieganie i cały dzień na ręce i zostaje jedna kreska. Ja tłumaczę to sobie właśnie temperaturą, szczególnie ze zegarek mam na rękawie bluzy. Zobaczymy jak będzie latem☺.
Ps: Ja kupiłem foot pod w decathlon i bieganie na bieżni elektrycznej bajka- prawie wcale się nie nudzi.
wtrzydziesciszesc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja na kierownicy roweru, bo strasznie nie lubię go mieć na ręce podczas jazdy, gdy chcę monitorować tętno mniej/więcej. To może również być przyczyna.

A druga sprawa: jak macie włączony alert tętna i macie za niskie to też macie komentarz: za iskie tętno?
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie zwróciłem uwagi, rzadko mam za niskie tętno. Wczoraj mi sie zaktualizowalo oprogramowanie, może ten błąd poprawili.
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FR 15 zarejestrował mi jeżdżenie na nartach przez 5,5 godz. Oczywiście bez paska HR :oczko:
Treningi biegowe mam krótsze więc trudno jest określić ale myślę, że 4 godz. z paskiem da radę.

Przy okazji mam pytanie....
Garmin Conect mam połączony z ENDO. Gdy zegarek zsynchronizuje się z Garmin Conect to trening automatycznie pojawia się w ENDO. Super! Ale w ENDO nie pojawia się wykres wysokości :smutek:
Gdy wyeksportuję trening ręcznie i ręcznie wgram do ENDO wykres wysokości się pojawia. O co chodzi... :niewiem:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ