Jaki zestaw urządzeń do poprawy swoich wyników?

Awatar użytkownika
zombuss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, od dłuższego czasu myślę nad zakupem dodatkowych urządzeń, które poprawiły by jakość moich treningów. Obecnie biegam z telefonem (iPhone 5) i aplikacją runkeeper. Zależy mi na możliwości budowania treningów np. poprzez interwały lub możliwość wgrania/tworzenia własnych treningów. Czytając to forum dowiedziałem się, że dobrym nadajnikiem pracy serca do mojego telefonu byłby polar h7. Pytanie do znawców - czy mając już taki nadajnik i na podstawie pomiarów tętna i innych info z aplikacji mogę budować trening czy konieczne jest posiadanie zegarka? Jeśli tak to jaki model polecacie do tego zestawu?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale liczysz, że zegarek za Ciebie te treningi "zbuduje" czy sam masz wiedzę jak je budować?
Awatar użytkownika
zombuss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Samo nic się nie zrobi :) po prostu pytam bo nigdy nie miałem doczynienia z takim sprzętem i jak czytam, że jest możliwość wgrania gotowych treningów to rozumiem, że gdzieś można je pobrać. A wiedzę na temat biegania cały czas zgłębiam jeśli tak to można nazwać. Po prostu zastanawiam się, mając te akcesoria co mam i dodatkowo nadajnik do pomiaru tętna, to czy w zupełności wystarczy. Póki co nie startuję w zawodach, ale chcę zbudować lepszą kondycję, choćby z racji wykonywanego zawodu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W tym momencie każdy producent zegarków jako dodatkową marchewke dodaje możliwość wgrywania z jego strony jakichś treningów.
Nic Ci nie doradzę, sam biegam z zegarkami bo są znacznie wygodniejsze niż telefon.
Awatar użytkownika
zombuss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli już zegarek to który do tej opaski? Jeśli chodzi o budżet to zastanawiałem się między Polarem M400 a Polarem Rc3 gps. Ktoś ma doświadczenie, który lepszy i bardziej funkcjonalny (bo na rower też by się przydał). Chyba, że całkowicie inny model lub firmę polecacie np. Garmina lub Suunto, tylko wolałbym, żeby opaska łączyła się za pomocą Bluetooth 4.0.
adku
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jakby nie było programy na smartfony dają większe możliwości niż większość zegarków. Na iphone'a polecam iSmoothRun. Możesz układać praktycznie dowolne treningi, działa z opaskami HR, mierzy kadencje, zapisany bieg możesz eksportować do runkeepera, a gratis masz takie funkcje jak np. metronom do utrzymywania odpowiedniej kadencji.
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To co daje więcej niż porządny zegarek? Bo nie napisałeś.
Awatar użytkownika
zombuss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sprawdzę tę aplikację. Co do sprzętu na pewno chcę zakupić opaskę HR prawdopodobnie Polar H7 bo z tego co się orientowałem to mały wybór jest ich w technologii Bluetooth Smart ( jeszcze chyba mają te nowe opaski Suunto od ambit 3). Kwestia tylko czy dokupić zegarek a jeśli tak to jaki? Z racji tego, że to byłby mój pierwszy zegarek do biegania wolałby żebym nie miał problemu z jego obsługą lub oprogramowaniem. Runkeeper i iPhone działają mi sprawnie, sygnału gps nie gubi. Opaska HR od Polara ponoć najlepszy wybór pod to co mam. Chyba, że ktoś ma inne doświadczenia/propozycje.
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rowerowyninja pisze:To co daje więcej niż porządny zegarek? Bo nie napisałeś.
Wyczuwam wojownicze nastawianie. Ale skoro pytasz, to pisałem od "większości zegarków". I od nich aplikacja na telefon daje np.:

- metronom (i to taki który włącza się tylko gdy twoja kadencja odbiega od założonej)
- pomiar kadencji
- całkowita swoboda układania treningu (interwały wg czasu, tempa, HR) i do tego tam samo alarmy
- możliwość eksportu zapisanych do treningów do różnych portali
- możliwość odsłuchu komunikatów o stanie treningu
- podgląd treningu live (inni mogą oglądać np. twój start w zawodach w czasie rzeczywistym)
- możliwość tworzenia osobnych profili użytkowników
- możliwość odtwarzania muzyki

Dalej mi się nie chce wymyślać. Sam biegam z zegarkiem, ale dwa lata biegałem z telefonem i nie mam zamiaru demonizować jednego albo drugiego. To po prostu narzędzia.
Awatar użytkownika
zombuss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adku a jaki masz zegarek do biegania?
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Polar M400. Jestem z niego bardzo zadowolony, ale pomimo tej całej listy powyżej, korzystam tylko z prostych funkcji :)
Awatar użytkownika
zombuss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy w Polarze M400 w końcu jest możliwość korzystania z opcji rowerowych czy nie? Jeśli nie to ktoś z użytkujących V800 czy Suunto ambit3 sport mógłby podzielić się wrażeniami z użytkowania. Czytałem testy i biorę te dwa modele pod uwagę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ