Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

maki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ile masz wolnej pamięci
PKO
artujawo1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

xtc3 pisze:ostatnie wieści z frontu, zrobiłem próbę jadąc samochodem, dwa czujniki ant+ (tętno i tempe) 4 godziny jazdy F2 treningu nie zapisuje.
pojawia się to samo co opisywałem. plik current.gpx da się odczytać ale nie wiedzieć czemu tylko połowę i to jeszcze drugą, pokonanej trasy. po przepuszczeniu przez fit flie repair okazuje sie, że znowu odwiedziłem zatokę gwinejską.

tak więc dwa czujniki ant+plus cztery godziny danych w trybie smart dla feniksa 2 nie do pokonania. i powtórzę za innymi, to chyba nie jest wina softu.

pozdrawiam
w.
zrobiłem tam samo tylko bez czujnika. Wystartowałem "bieg" i przejechałem samochodem 200 km w trzy godziny. "treningu" nie udało się zapisać, po wybraniu zapisz pasek postępu dochodził do końca i fenix wyłączał się. Dla pewności powtórzyłem w drodze powrotnej z tym samym skutkiem. Mapy mam wgrane ale jest ok 5M wolne.
Sprawa mnie dobiła i nie dawała spokoju więc spróbowałem czegoś innego. Założyłem czujnik HR-run ustawiłem bieg i włączyłem. Wyłączyłem po zrobieniu 15 km i 5 godzinach siedzenia za biurkiem - taka praca- "trening" się pięknie nagrał wszystkie dane tętno, tempo kadencja temperatura, czas kontaktu odchylenie się nagrało.
Wniosek: głupi jestem :)
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja mam mapy tez ale pamieci wolnej mam znacznie więcej. Jak wrócę z roboty to sprawdze ile bo nie pamiętam 7 albo 177 mb.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maki pisze:Ja mam mapy tez ale pamieci wolnej mam znacznie więcej. Jak wrócę z roboty to sprawdze ile bo nie pamiętam 7 albo 177 mb.
No raczej 7 skoro zegarek ma 20 ;)

Tak sobie sprawdzam pliki z suunto, mam zapisanych kilkadziesiąt treningów w formacie gpx. Treningi ok 2 godzinne z HR ( ok 20 km ) zajmują 1,3 - 1,6 Mb
xtc3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:10
Życiówka w maratonie: 3:24:35

Nieprzeczytany post

nie budyń, to nie jest takie oczywiste. być może ta jednostka sterująca czy to coś na kształt procesora w nim zainstalowana jest zbyt słaba żeby przerobić zebrane dane. napisałem, że zegarek nie zapisuje w tym sensie, że nie potrafi skleić danych, które z mozołem przez cały czas zapisywał (chyba zapisywał, bo ja tam w środku nie siedzę i nie widzę!). w czasie jazdy odbijał wszystko równiutko, co kilometr trzaskał średnie tempo, przyrastał czas i kilometry na liczniku, jak gdyby zapisywał te dane normalnie. zegarek nawala na ostatnim etapie procesu zapisywania. nie skleja ze sobą danych z plików current.gpx i current_activity.tmp w wyniku czego NIE powstaje plik z rozszerzeniem fit. zamiast tego tradycyjnie zegarek się wyłącza i pojawia się ciemność. po włączeniu zegarek wygląda jakbyś zrobił sobie przerwę w treningu.

plik gmappsup.img ma u mnie 4,2 Mb. w folderze acivity zarejestrowane jest siedem treningów łącznie z plikiem current_activity.tmp
total commander mówi,że mam jeszcze 12 064 z 25 530 wolnego miejsca.

wczoraj przejechałem tę samą trasę samochodem, 4 godziny bez trzech minut. tym razem włączyłem aktywność run z zapisem co sekundę i tempe. czujnik tętna nie był w użyciu. efekt identyczny.
xtc3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jak na razie rekord jaki zaliczyłem w F2 (bezawaryjnie!) to bieg, 10 godzin i 10 minut, 69 kilometrów, 3 100 w górę, 2 600 w dół, tylko z czujnikiem tętna. padła bateria po tym czasie. za dużo alertów (odległość co 1 km i wysokość co 100m) sobie ustawiłem z wibracjami, a te są chyba żerne bardzo. pewnie z godzinę by jeszcze pochodził. wydarzenie zapisane do GC bez udziału fit file repair! czyli tak jak miało być zawsze.

jeśli chodzi o czas pracy to najdłużej mierzyłem w trybie ultratac przez 23 godziny ale ślad odzyskałem tylko od 0- 59 km (zegarek zatrzymałem jak pokazywał że jestem na 113 kilometrze, w trakcie wyścigu zawiesił się ze cztery razy) i drugi wyczyn, to 1o9,5 km po 23,75 godzinach i tam odzyskałem (w obu przypadkach fit file repair!) cały ślad. w obydwóch przypadkach mam ślad, łączny czas i kilometraż śladu. nie mam międzyczasów, tempa, tętna.

nie o to mi chodziło kupując ten zegarek.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

No to trzeba zgłosić do supportu a nie narzekać :) sami się nie domyślą co Ci się dzieje. Mało który użytkownik robi aktywności na wszystkich czujnikach trwające ponad kilka godzin. Także temat może być świeży.
xtc3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja nie narzekam. piszę o faktach, a że one tak wyglądają jak bym narzekał ...

jestem bardzo ciekawy waszych rekordów, bo może po prostu mam pecha. co do kontaktu z supportem, to dzięki za radę. mam już trzeciego F2. i czasem tak sobie myślę, że wszyscy ci niezadowoleni, których sprzęt garmin Polska tak ochoczo przyjmuje, to po prostu wymieniamy się między sobą tym co im odesłaliśmy?
do ostatniej przesyłki z wymienionym F2 miałem dołączoną kartkę ze zleceniem wymiany. taki standardowy dokument jaki robią przy wymianie. i była tam adnotacja (pewnie od tych co odbierają telefony do tych, którzy decydują, co klient dostanie w paczce) "wyślijcie boxa. klient bardzo niezadowolony"

to teraz bez narzekania. ten zegarek ma wiele zalet, a raczej miałby. gdyby to wszystko co w materiałach reklamowych i instrukcji działało tak jak ma według tej instrukcji działać. i jeszcze jeden plus. od momentu zainstalowania aktualizacji oprogramowania 4.0.0 nie zawiesił się ani razu. tak jak mój samochód, który od momentu zakupu jeździ bez przerwy i się nie zawiesza wtedy kiedy włączam silnik i wrzucam biegi inne niż luz.

całkiem serio, to próbuję znaleźć granicę kiedy mogę mieć pewność, że zrobiony trening (albo zawody!) na swoim F2 zarejestruję i potem odczytam dane w całości bez przepuszczania go przez programy ratunkowe. to nie jest tak, że można to robić bez ograniczeń, ta bariera jest, bo sam jej doświadczyłem kilka razy. loteria "uda się czy nie" mnie nie bawi. chcę mieć pewność. stąd moje pytanie o wasze rekordy i przy jakich parametrach te dane zbieraliście. w oficjalnej instrukcji obsługi nie ma na ten temat ani słowa, a telefoniczna obsługa klienta też nie wie. chyba, że coś przegapiłem.

pozdrawiam
w.
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ponad 11h z tempe ale bez HR kilka ponad 4h z hr i tempe. Nigdy się nie zawiesil podczas zapisu.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

z ciekawostek :)
dziś wgrałem sobie trasę zrobioną w http://mapa-turystyczna.pl/ i wrzyconą Base Campem do fenixa2.
W połowie aktywności zegarek się zawiesił, zamarł nie wiem po prostu nie reagował, po wyłączeniu/włączeniu i uruchomieniu Resume kontynuowałem trening bez przeszkód, po czym po 20 kolejnych minutach ( obserwowałem czujnie) zegarek się sam wyłączył. Włączyłem i ponownie Reseume i tak już dociągnąłem do końca trasy bez problemów.
Nie wiem o co chodziło....
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Fenix 3... wyciągać kasę ;)
http://www.dcrainmaker.com/2015/01/garm ... tlook.html
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

fajny :-) , jak sprzedam swojego F2 pomyślę :-)
----------------------------
FENIX 3 , EDGE1000
vincec
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja już zbieram do skarpety :-)
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja poczekam na 150-stronnicowy wątek:
"Nadbiega Fenix 3 od Garmina - będzie hit?" ;)

Na razie pozbyłem się F2 na rzecz FR 310XT i nie mam na razie powodów do narzekań.
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fascik pisze:Ja poczekam na 150-stronnicowy wątek:
"Nadbiega Fenix 3 od Garmina - będzie hit?" ;)

Na razie pozbyłem się F2 na rzecz FR 310XT i nie mam na razie powodów do narzekań.
+1
Zrobiłem tak samo i jestem zadowolony z F2. Jak F3 się ustabilizuje i spadnie z cena to wtedy pomyślę nad wymianą.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ