witamina B

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Natalia28
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam:) jak dlugo powinno trwac uzupelnianie niedoborów witaminy B ? Po jakim czasie powinno byc juz widac poprawe ? Wiem, że duzo zalezy od tego jak duze sa niedobory ale tak orientacyjnie. Przyjmuje complex wit B Solgar nie caly miesiąc poprawy nie odczuwam ale mysle ze to normalne bo jeszcze za krotki okres nie ? Proszę o odp i pozdrawiam !
PKO
vlepek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Możesz napisac na co generalnie wskazane jest uzupełnienia Vit B?
sklep z grzejnikami http://www.iterma.pl
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po badaniach i przy np anemii witaminę B12 ładują w 4 litery. Kombinowanie na własną rękę przy np wysokiej hemoglobinie nie jest najlepszym pomysłem. Zamień piguły na poniższe lub pogadaj z lekarzem jak, ile i co dawkować.

Witamina B1 - tiamina: otręby, chleb razowy, rośliny strączkowe, mleko, żółtka jaj, drożdże, mięso wieprzowe.
Witamina B2 - ryboflawina: wątroba, drożdże, jaja ptasie, mięso, produkty zbożowe, mleko.
Witamina B3 - niacyna - witamina PP: drożdże, mięso, wątroba, orzechy ziemne i nasiona roślin strączkowych.
Witamina B5 - kwas pantotenowy: drożdże, wątroba, nerki, otręby pszenne, groch, soja.
Witamina B6 - pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina: wątroba, ryby, ziarna zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, żółtka jaj, drożdże.
Biotyna: zapotrzebowanie na biotynę jest małe, jej źródłami są: drożdże, wątroba, jaja, orzechy ziemne, mleko, czekolada, ryby.
Kwas foliowy: drożdże, wątroba, owoce, zielone warzywa.
Witamina B12 - kobalamina: wątroba, mięso, jaja, ryby.
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Lekarz enodkrynolog przepisal mi te witaminy , poniewaz mam problem z ukladem nerwowym, tzn mam bole i kłucie nerwów, kurcze mięśni. Bylam z tym u neurologa ale on stwierdzil ze jego zdaniem to raczej problemy hormonalne. Mam chorobe Hashimoto. Ten Complex B zawiera wit B1, B2,B3, B6, B12, Inozytol, Biotyne, Choline,Kwas foliowy. Plus to biore takze magnez. Dodam, ze żelazo mam tez bardzo niskie wiec żelazo tez zazywam raz dziennie. Procz tego staram sie jesc jak najwiecej produktow z wit B oraz żelazem. Prawie codziennie wątróbka ;D
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na mnie lepiej działa kąpiel magnezowa niż samo łykanie magnezu. Szklanka chlorku magnezu na wannę wody, polecam.
Co do dawkowania B, trzymaj się zaleceń i ponow badania za jakiś czas. Każdy organizm jest inny.
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam nadzieje, ze to pomoze jezeli nie to chyba wroce z powrotem do neourologa.. A jeszcze jedno- zastanawia mnie tylko dlaczego te objawy glownie występują na lewej nodze i lewej ręce. Mialam przestawiony kregoslup wlasnie na lewą strone i moze dlatego ta strona jest bardziej wrazliwa i brak tej wit B powoduje ze nie moze sie to "zagoić" ?
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmmm a nie masz ucisku na jakiś nerw? Może lepsza byłaby wizyta u dobrego ortopedy czy kręgaża?
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie nie sądze, bylam u ortopedy i fizjoterapeuty oni twierdza ze kregoslup jest ok. To nie jest taki typowy bol jakby ucisk na nerwa. To takie "pikanie", czasem swedzenie po calym ciele, wlasnie typowe objawy braku witamin ale wiadomo te same objawy moga swiadczyc o tysiacu roznych chorob. No i te obawy maja rozne nasilenie czasem sa bardzo odczuwalne, czasem slabiej a czasem wogole ich nie ma..
vlepek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ostatnio miałem atak rwy kulszowej w lewej nodze.Przestałem biegac na ponad miesiac nad czym bardzo ubolewam.Lekarz zalecil mi łykanie vitamin z grupy B. Zauważyłem jedynie że jestem o wiele spokojniejszy i na większym chilloutcie.
Problem mam natomiast taki że ucisk zjechał poniżej łydki.Lekko teraz kuleje poniewaz mam jakis dziwny przykurcz.Nie wiem kompletnie jak sie tego pozbyc.
sklep z grzejnikami http://www.iterma.pl
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

Tomasz pisze:Po badaniach i przy np anemii witaminę B12 ładują w 4 litery. Kombinowanie na własną rękę przy np wysokiej hemoglobinie nie jest najlepszym pomysłem. Zamień piguły na poniższe lub pogadaj z lekarzem jak, ile i co dawkować.

Witamina B1 - tiamina: otręby, chleb razowy, rośliny strączkowe, mleko, żółtka jaj, drożdże, mięso wieprzowe.
Witamina B2 - ryboflawina: wątroba, drożdże, jaja ptasie, mięso, produkty zbożowe, mleko.
Witamina B3 - niacyna - witamina PP: drożdże, mięso, wątroba, orzechy ziemne i nasiona roślin strączkowych.
Witamina B5 - kwas pantotenowy: drożdże, wątroba, nerki, otręby pszenne, groch, soja.
Witamina B6 - pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina: wątroba, ryby, ziarna zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, żółtka jaj, drożdże.
Biotyna: zapotrzebowanie na biotynę jest małe, jej źródłami są: drożdże, wątroba, jaja, orzechy ziemne, mleko, czekolada, ryby.
Kwas foliowy: drożdże, wątroba, owoce, zielone warzywa.
Witamina B12 - kobalamina: wątroba, mięso, jaja, ryby.
ćwiczenie ze świadomej konsumpcji: zanim zacznę suplementację, sprawdzę zawartość/ i ilość/ witamin z grupy B w redbullu
mastering the art of losing. even more.
Natalia28
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

vlepek pisze:Ostatnio miałem atak rwy kulszowej w lewej nodze.Przestałem biegac na ponad miesiac nad czym bardzo ubolewam.Lekarz zalecil mi łykanie vitamin z grupy B. Zauważyłem jedynie że jestem o wiele spokojniejszy i na większym chilloutcie.
Problem mam natomiast taki że ucisk zjechał poniżej łydki.Lekko teraz kuleje poniewaz mam jakis dziwny przykurcz.Nie wiem kompletnie jak sie tego pozbyc.
Juz 1,5 miesiąca biore ten complex wit B i musze przyznać ze czuje poprawę. "kłucie" coraz mniejsze, samopoczucie o wiele lepsze. Co do przykurczów też się z tym zmagam- głównie w prawej stopie (rozcięgno podeszwowe) ale odkąd biore wit B przykurcze pojawiają się coraz rzadziej wiec jestem dobrej mysli ze po jakims czasie wszystko minie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ