Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powiedzcie, jak długo Wam trzyma bateria ?
Dzisiaj zrobiłem na kilkustopniowym mrozie niecałe dwie godziny treningu bez pasa HR. Z 98% spadło do 87 %, to normalne ? Mam wrażenie że w suunto stało w miejscu ;)
PKO
xtc3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:10
Życiówka w maratonie: 3:24:35

Nieprzeczytany post

zrobiłem 1 h 55 min w trybie zapisu co 1 sek. bieg z pomiarem hr. spadło do 89%. ładowałem wieczorem z gniazdka. biegałem po lesie jeśli to może mieć jakieś znaczenie. accuracy średnio 17 - 20m.
maki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A 98% miałeś na chwile przed startem aktywności czy chwile po. Druga sprawa. Zauważyłem to na przednich softach. Na tym nie sprawdz a lem, jak biegałem bez pasa hr ale nie wyłączyłem go w ustawieniach aktywnoaci to bateria szybciej się kończyła niz na biegu z pasem. Zegarek cały czas szukał czujnika w tle. Być może się to zmieniło z nowym softem.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maki pisze:A 98% miałeś na chwile przed startem aktywności czy chwile po. Druga sprawa. Zauważyłem to na przednich softach. Na tym nie sprawdz a lem, jak biegałem bez pasa hr ale nie wyłączyłem go w ustawieniach aktywnoaci to bateria szybciej się kończyła niz na biegu z pasem. Zegarek cały czas szukał czujnika w tle. Być może się to zmieniło z nowym softem.
Wiesz co, nie zwracałem uwagi ale raczej 98% było od dłuższego czasu.
Czekam na nowy pasek, pobiegam z nim i zobaczę jak będzie zżerało baterię. Zapis mam co 1 s.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Naładowany przed chwilą do 100% power bankiem, wszedłem w menu ustawić virtualnego. Wychodzę z menu a tam 95%...
xtc3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to ja tylko żeby domknąć mój podwątek. szukając rozwiązania opisywanego przeze mnie problemu przekopałem kilka innych for i natknąłem się na identyczne opisy przypadków. raczej długi trening i przy próbie jego zapisu wyświetlające się na chwilę pytanie o wybór opcji czy pokazać detale czy zapisać i natychmiastowe, samoczynne wygaszenie zegarka. po włączeniu zegarka z powrotem (z mniejszym bądź większym trudem) zastajesz sytuację, że trening nie jest zapisany i masz do dyspozycji menu save, restart, discard itd. otóż jeden z użytkowników wysnuł teorię iż chodzi o to, że sytuacja taka ma miejsce kiedy F2 ma zbyt dużo danych do przerobienia i nie wyrabia. wg autora tej hipotezy dzieje się tak kiedy trening jest raczej dłuższy niż krótki, a do tego dochodzi zapis z więcej niż dwu czujników ant+. no i to się wszystko u mnie zgadza. trening prawie 6 godzin na rowerze i do tego trzy czujniki ant+ czyli tempe, kadencja+szybkość i tętno. jak mrozy zelżą to wezmę i spróbuję czy jakikolwiek trening z trzema czujnikami F2 da radę zapisać, a jeśli tak, to sprawdzę gdzie jest granica. zresztą złożę oficjalne zapytanie do garmin Polska w tej sprawie. jestem ciekaw co mi odpowiedzą.

co do tego, co zrobić w takiej sytuacji kiedy F2 nie chce treningu zapisać, to literatura nie jest zbyt obfita. oprócz wskazówek uzyskanych na tym forum, znalazłem tylko jedną radę, a mianowicie przetworzyć z takiego treningu plik current.gpx z folderu garmina gpx w endomondo. autor pomysłu nie napisał czy to pozwoliło zachować cały trening czy tylko fragment czy też wybrane dane. po prostu napisał, że tak z tego wybrnął.

pozdrowienia
w.
artujawo1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

up
dzięki za post miałem dokładnie tak samo mam nadzieję że nie będę musiał sprawdzać sposobu z endomondo
xtc3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kolejna koncepcja na poruszony przeze mnie temat. niestety pesymistycznie to brzmi:

"So far this useless watch hasn't managed to save a singe long session with more than one ANT sensor feed (power/HR) over 4 hours".

źródło: https://forums.garmin.com/showthread.ph ... kout/page7

z życzeniami na nowy rok, aby znów stał się cud, tym razem może obejść się bez alkoholu
pozdrawiam
w.
rafalz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Miśki jestem pierwszy raz na forum,

Myślę nad zakupem F2, w związku z tym pojawia się kilka pytań. Moje treningi są bardziej wydolnościowe typu crossfit, jazda na rowerze, pływanie, itp. Chciałbym monitorować swoje wyniki, i mam nadzieję w f2 nada się do tego, jeżeli przewodnim tematem nie jest bieganie? Na forum piszecie tylko o bieganiu, ale jak sprawdza się w innych dyscyplinach. Chodzi o model z paskiem.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Chyba lepiej do tego się nada 920XT z paskiem, będziesz miał więcej danych i możliwości pod to co chcesz robić. W tym rozdział vo2max osobno dla biegania i osobno dla roweru, również dostęp do takich danych ile spędziłeś czasu w danej strefie.
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tyle ze f2 wydaje się być bardziej solidny. Ja używam fenixa własnie w ten sposób. W niektorych WODach zwłaszcza z kettlem przeszkadza.
rafalz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

maki pisze:Tyle ze f2 wydaje się być bardziej solidny. Ja używam fenixa własnie w ten sposób. W niektorych WODach zwłaszcza z kettlem przeszkadza.

Jakie dokładnie dane wyciagasz w trakcie wod'ów? Co masz na myśli mówiąć że przeszkadza (zegarek na ręcę czy pasek)? Inne aktywności również czy tylko cf?
xtc3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ostatnie wieści z frontu, zrobiłem próbę jadąc samochodem, dwa czujniki ant+ (tętno i tempe) 4 godziny jazdy F2 treningu nie zapisuje.
pojawia się to samo co opisywałem. plik current.gpx da się odczytać ale nie wiedzieć czemu tylko połowę i to jeszcze drugą, pokonanej trasy. po przepuszczeniu przez fit flie repair okazuje sie, że znowu odwiedziłem zatokę gwinejską.

tak więc dwa czujniki ant+plus cztery godziny danych w trybie smart dla feniksa 2 nie do pokonania. i powtórzę za innymi, to chyba nie jest wina softu.

pozdrawiam
w.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Skoro zegarek nie zapisuje wiec to wina softu :)
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

xtc3 pisze:ostatnie wieści z frontu, zrobiłem próbę jadąc samochodem, dwa czujniki ant+ (tętno i tempe) 4 godziny jazdy F2 treningu nie zapisuje.
pojawia się to samo co opisywałem. plik current.gpx da się odczytać ale nie wiedzieć czemu tylko połowę i to jeszcze drugą, pokonanej trasy. po przepuszczeniu przez fit flie repair okazuje sie, że znowu odwiedziłem zatokę gwinejską.

tak więc dwa czujniki ant+plus cztery godziny danych w trybie smart dla feniksa 2 nie do pokonania. i powtórzę za innymi, to chyba nie jest wina softu.

pozdrawiam
w.

A masz wgrane jakieś mapy a jak tak to ile Mb ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ