Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ijon pisze:I jeszcze najważniejsze. Czy ktoś już robił trening i może potwierdzić, że wyniki automatycznie zmienianych faz interwałów są później normlanie widoczne w flow po treningu?
Sprawdziłem to:
1. Timer interwałowy ustawiony w zegarku 1.6km/1:00 - okrążenia przełączają się automatycznie - potem wszystko jest widoczne we flow z podziałem na okrążenia. Nie można tutaj ustawiać żadnych stref tętna ani tempa - mi to akurat nie jest potrzebne więc robiąc taki trening jak dzisiaj 5x1.6km/1min taki timer jest wystarczający.
2. Trening fazowy definiowany we flow - testowałem na odcinkach 4x200m/200m bo miałem przeczucie, że to nie będzie działać i szkoda mi było treningu normalnego na taki test. Wyników poszczególnych odcinków nigdzie nie widać - NIGDZIE - ani w zegarku ani we flow. Można się bawić suwaczkami ale dla mnie to za dużo bo mi się nie chce - chcę to widzieć od razu z podziałem na odcinki. Więc dla mnie treningi definiowane są na chwilę obecną bezużyteczne.
36:20 1:19:45 2:53:10
New Balance but biegowy
LukaszKoziny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:47

Nieprzeczytany post

Jest odpowiedz/komentarz polara w sprawie tych nieszczęsnych stref w Polar flow
https://www.facebook.com/PolarGlobal/ph ... omments=90
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Czyi że rozumieją błąd i pracują nad poprawieniem.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

div pisze:
ijon pisze:I jeszcze najważniejsze. Czy ktoś już robił trening i może potwierdzić, że wyniki automatycznie zmienianych faz interwałów są później normlanie widoczne w flow po treningu?
Sprawdziłem to:
1. Timer interwałowy ustawiony w zegarku 1.6km/1:00 - okrążenia przełączają się automatycznie - potem wszystko jest widoczne we flow z podziałem na okrążenia. Nie można tutaj ustawiać żadnych stref tętna ani tempa - mi to akurat nie jest potrzebne więc robiąc taki trening jak dzisiaj 5x1.6km/1min taki timer jest wystarczający.
2. Trening fazowy definiowany we flow - testowałem na odcinkach 4x200m/200m bo miałem przeczucie, że to nie będzie działać i szkoda mi było treningu normalnego na taki test. Wyników poszczególnych odcinków nigdzie nie widać - NIGDZIE - ani w zegarku ani we flow. Można się bawić suwaczkami ale dla mnie to za dużo bo mi się nie chce - chcę to widzieć od razu z podziałem na odcinki. Więc dla mnie treningi definiowane są na chwilę obecną bezużyteczne.
Dzięki Div. Ale co tu można powiedzieć, po prostu MASAKRA. Innymi słowy w dalszym ciągu nie można zobaczyć wyników treningu predefiniowanego, jeżeli poszczególne odcinki przełączają się automatycznie (co jest naturalną opcją np. przy interwałach). Ja do tej pory obchodziłem ten problem robiąc ręczny lap chwilę po tym, jak zegarek przełączał się automatycznie na kolejną fazę. Okropnie irytujące, nie wspominając, że zamiast 1200m interwału szybkiego robić muszę jakieś 1230/1250 (bo po automatycznym przełączeniu przez kilka sekund wyświetla się ekran z wynikiem poprzedniej fazy i nie da się wtedy zrobić lapa ręcznego - trzeba biec dalej...).
Polar nie ogarnia swojego biznesu!
Obrazek
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam problem z synchronizacją poprzez aplikację. S4 sparowany z v800, czasem zaktualizuje dzienną aktywność, ale trwa to baaardzo długo, by na koniec synchronizacji walnąć komunikatem "synchronizacja nie powiodła się", zresztą, komunikat ten jest za każdym razem. Myślałem, że to wina zainstalowanego alternatywnego oprogramowania w telefonie ale po zmianie na inne ten sam problem.
Obrazek
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ijon pisze:Okropnie irytujące, nie wspominając, że zamiast 1200m interwału szybkiego robić muszę jakieś 1230/1250 (bo po automatycznym przełączeniu przez kilka sekund wyświetla się ekran z wynikiem poprzedniej fazy i nie da się wtedy zrobić lapa ręcznego - trzeba biec dalej...).
Ano właśnie dla mnie to zbyt irytujące i nie korzystam z tych predefiniowanych treningów.
36:20 1:19:45 2:53:10
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

smoła pisze:Mam problem z synchronizacją poprzez aplikację. S4 sparowany z v800, czasem zaktualizuje dzienną aktywność, ale trwa to baaardzo długo, by na koniec synchronizacji walnąć komunikatem "synchronizacja nie powiodła się", zresztą, komunikat ten jest za każdym razem. Myślałem, że to wina zainstalowanego alternatywnego oprogramowania w telefonie ale po zmianie na inne ten sam problem.
Dodatkowo jest problem, że nie synchronizuje ulubionych. Po kablu to nie występuje.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pehop pisze:
smoła pisze:Mam problem z synchronizacją poprzez aplikację. S4 sparowany z v800, czasem zaktualizuje dzienną aktywność, ale trwa to baaardzo długo, by na koniec synchronizacji walnąć komunikatem "synchronizacja nie powiodła się", zresztą, komunikat ten jest za każdym razem. Myślałem, że to wina zainstalowanego alternatywnego oprogramowania w telefonie ale po zmianie na inne ten sam problem.
Dodatkowo jest problem, że nie synchronizuje ulubionych. Po kablu to nie występuje.
To, że aplikacja nie działa poprawnie z moim telefonem, trudno, może tu być wina po mojej stronie (aparatu) i na tym mi najmniej zależy. Czekam na poprawkę tempa interwałów i irytującego komunikatu "stań w miejscu..." po złapaniu sygnału gps i rozpoczęciu treningu.
Obrazek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwsza synchronizacja na Xiaomi Mi3 wyrzucała mi błędy.
Teraz jednak ładnie synchronizuje się dzienna aktywność oraz treningi.

Jak pisałem wcześniej w pliku .tcx brakuje ilości spalonych kalorii.
Przed zaimportowaniem pliku w Endomondo należy edytować plik .tcx.
Szukamy wiersz:
<Calories>0</Calories>
i tu zamiast "0" wpisujemy wartość z Flow, np:
<Calories>1121</Calories>
Zapisujemy zmianę i importujemy plik.

Mam nadzieję, że to też zostanie naprawione.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Synchronizacja po aplikacji zaskoczyła. Dziwne to to wszystko jakoś :lalala:
Obrazek
LukaszKoziny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:47

Nieprzeczytany post

Ktoś z Was konfigurował FP Polar stride sensor?

1. W trybie konfiguracja automatyczna na podstawie GPS dostaje komunikat kalibracja rozpocznie się za 100 m.. przebiegam 5 km i nic :-)
2. W trybie ręczny, rozpocznij trening Zapisz okrążenie: znany dystans przynajmniej 400 m. Przebiegam 400 m wciskam przycisk start zapisuje się okrążenie i też nic się nie dzieje.

Skąd wiadomo, ze FP jest skalibrowany, powinno być jakieś potwierdzenie, chyba ze coś przegapiłem.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

div pisze:
ijon pisze:Okropnie irytujące, nie wspominając, że zamiast 1200m interwału szybkiego robić muszę jakieś 1230/1250 (bo po automatycznym przełączeniu przez kilka sekund wyświetla się ekran z wynikiem poprzedniej fazy i nie da się wtedy zrobić lapa ręcznego - trzeba biec dalej...).
Ano właśnie dla mnie to zbyt irytujące i nie korzystam z tych predefiniowanych treningów.
To jak robisz coś szybszego? Zdaje się, że biegasz wg Hansonów, a tam jest zawsze jakiś interwał.
Obrazek
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

LukaszKoziny pisze:Ktoś z Was konfigurował FP Polar stride sensor?

1. W trybie konfiguracja automatyczna na podstawie GPS dostaje komunikat kalibracja rozpocznie się za 100 m.. przebiegam 5 km i nic :-)
2. W trybie ręczny, rozpocznij trening Zapisz okrążenie: znany dystans przynajmniej 400 m. Przebiegam 400 m wciskam przycisk start zapisuje się okrążenie i też nic się nie dzieje.

Skąd wiadomo, ze FP jest skalibrowany, powinno być jakieś potwierdzenie, chyba ze coś przegapiłem.
Kalibrowałem ręcznie więc:
Wchodzisz w tryb przedtreningowy, przytrzymujesz przycisk "light" , wybierasz kalibrację manualną na podstawie przebiegniętego dystansu, po otrzymaniu komunikatu jak przeprowadzić kalibrację powracasz do trybu przedtreningowego i rozpoczynasz trening; po przebiegnięciu określonego dystansu, lapujesz okrążenie, przytrzymujesz przycisk "light" wybierasz kalibrację na podstawie pokonanego dystansu i ewentualnie korygujesz i zapisujesz.
Proponuję Ci zapisanie sobie gdzieś współczynnika kalibracji dla tych butów, w których będziesz kalibrował, po zmianie na inne obuwie trzeba będzie ponownie wykonać kalibrację.
Biegam w różnych butach, więc zakładając dane obuwie wprowadzam już tylko współczynnik kalibracji dla danych butów.
Obrazek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

LukaszKoziny pisze:Ktoś z Was konfigurował FP Polar stride sensor?

...
Ja konfigurowałem na automacie i się skonfigurował bez problemu. Może miałeś jeszcze za mało złapanych satelit i sygnał był zbyt niedokładny? - nie wiem jak to dokładnie działa.
Próbowałem kalibrować ręcznie na bieżni, ale coś mi nie wychodziło. Jak się wybiorę na bieżnię, to spróbuję ponownie, bo na 7km miałem odchylenie ponad 400m.
Pytanie: który sprzęt źle wskazuje? - raczej footpod, bo miał tylko kalibrację zewnętrzną i to automatyczną.

Edit:
Do sensora biegowego można gdzieś dokupić kolejny uchwyt, tak by ciągle go nie przesznurowywać przy zmianie butów?
Do S3+ znalazłem:
http://sportus.pl/p/18/123/polar-uchwyt ... soria.html
ale nie wiem, czy będzie pasował.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do sensora biegowego można gdzieś dokupić kolejny uchwyt, tak by ciągle go nie przesznurowywać przy zmianie butów?
uchwyt
Obrazek
ODPOWIEDZ