Polar M400

semeai
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

banan85 pisze:
semeai pisze:Witam serdecznie.

-jak w obecnej sytuacji można rozwiązać autolapowe braki M400

Może ktoś to wyjaśnić, bo u mnie z angielskim niestety slabo
"You are right that you cannot see auto lap time continuously. However, it will appear at the end of every auto lap for a few seconds. If you want to see your auto lap time frequently, you could set your auto laps at 100M, 250M, 500M, or whatever takes your fancy.
The other way is to use manual laps, where you can have current pace/lap full screen (i.e. single metric) continuousl on the screen. To me this seems particularly easy considering that you can take a manual lap by tapping the screen."

Można ustawić autolapy na krótsze odcinki - info o zakończonym lapie będzie często wyświetlane.
Można ustawić okrążenia manualne - potrzebne dane widoczne na ekranie (raz ustawiasz 50 faz 500metrowych, zapisujesz trening do ulubionych)
Nie biegam zbyt długo ale rozumiem, że czas ostatniego lapa przydaje się przy długich wybieganiach i nie koliduje z treningiem interwałowym? A nawet jesli to interwały mozna rowniez podzielic na mniejsze odcinki...
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

semeai pisze:
spens pisze:
semeai pisze: -POLAR zastanawia się nad możliwością zaimplementowania płatnych funkcjonalności
Tak samo jako było z endomondo. Najpierw aplikacja edno, potem wprowadzili wersję free i pro... by nie tak dawno dodać jeszcze Premium czyli dostęp do rozszerzonych statystyk na stronie.

Myślę, że jeśli Polar poszedł by na takie coś to strzeliłby sobie w kolano.... gorzej jak za jego przykładem pójdą takie firmy jak Garmin, Suunto
Z tego co zrozumiałem to:
-chodzi o dodatkowe funkcje zegarka np. obsługę pływania , dane nt. czasu potrzebnego do odnowy po treningu itd
-zastanawiają się czy i jak wprowadzić taki sposób dodawania funkcjonalności.
Wg. mnie jest to dobre rozwiązanie idące z duchem czasu. Dostajesz darmochę / taniochę - dopłacasz jak chcesz więcej. Mamy bardzo tani pulsometr za 700zł, (roczny gf220 z 'legendarnie mocnym' gps kosztuje 1000+zł). Nie oczekujmy, że POLAR nagle wrzuci wiekszość funkcji z zegarka za 1500...

To nie byłoby głupie jakby kiedyś takie rozwiązanie wprowadzili.
Kupujesz zegarekw cenie podstawowej powiedzmy 500zł ale masz tam tylko opcje bieganie. Jak chcesz mieć odblokowane opcje rowerowe i pływanie.... dokupujesz sobie jakieś tam pakiety.

Pytanie tylko, czy nie znalazłby się nielegalne sposoby na odblokowanie tych opcji.

Idąc dalej tym tokiem rozumowania najszybciej takie rozwiązanie mogliby wprowadzić Suunto i Garmin jak wprowadzi nową platforme Connect IQ. Wtedy np. mogą wprowadzić opłaty za korzystanie z aplikacji na zegarku... coś w stylu markietu z apk do zegarka....
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
lucpo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:20

Nieprzeczytany post

Testowałem ostatnio zegarek na basenie. Niestety nie można wpisać długości basenu, więc lapowanie i tak nie zlicza całkowitej długości. Niestety po eksporcie treningu do flow nie umiem zapisać ręcznie wprowadzonej długości treningu. Nadal jest 0 km. W listopadzie udało mi się zapisać teraz już nie.
Niestety też we flow nie ma informacji o lapach. W zegarku są. To chyba błąd.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sprawdź jeszcze raz czy na pewno masz M400, bo bajery o których piszesz ma V800 :hejhej:
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
lucpo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jakie bajery? Lapuje baseny ręcznie :)
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to chyba jesteś sprawnym pływakiem :hejhej:
Robisz to pod wodą czy nad ? Opisz to proszę.

W pewnym sensie mam też problem z liczeniem basenów ale w głowie.
Powyżej 40-50 czyli po ponad kilometrze już same nie wiem, która to dziesiątka
a o liczeniu pojedynczych nie wspomnę. Może dlatego, że pływanie jest nudne jak flaki z olejem.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
lucpo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Właśnie ćwiczę, żeby być sprawnym pływakiem :hejhej:
Lapuję baseny nad wodą bo gdzieś wyczytałem, że są takie są zalecenia. Ja też gubię się przy liczeniu długości dlatego je zliczam w zegarku :usmiech: Tyle, że to trochę niewygodne i tracę czas. Przydałoby się już jak to robię, żeby to było widoczne we flow.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to chyba sobie zły zegarek kupiłeś, do takich zabaw jak multi sport to lepiej by pasował v800 czy suunto ambit 2s+, m400 to zegarek typowo dla biegaczy i to nawet nie ultra tylko co najwyżej do dystansu maratońskiego :sss:
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Powyżej 40-50 czyli po ponad kilometrze już same nie wiem, która to dziesiątka
a o liczeniu pojedynczych nie wspomnę.
Jeśli nie zamierzasz kupować kolejnego zegarka do pływania (Garmin Swim "cieszy się" słabymi opiniami, 910xt jest trochę drogi, poza tym ja osobiście uważam, że zaawansowany zegarek na basenie średnio się przydaje) to przepłynięte baseny świetnie można zliczać czymś takim
BTW - można też z tym biegać :spoko:

krunner
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

semeai pisze:The other way is to use manual laps, where you can have current pace/lap full screen (i.e. single metric) continuousl on the screen. To me this seems particularly easy considering that you can take a manual lap by tapping the screen."
O jakim "tapowaniu" ekranu oni piszą, przecież m400 nie ma takiej funkcji?
marcin.brynda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pytanie do Sport Konsulting odnośnie jednej funkcji, której jeszcze nie ma:
Czy będzie w przyszłości możliwość ustawienia limitów tempa/prędkości oraz czy przekroczenie tego limitu będzie sygnalizowane dźwiękiem? Jeśli tak to kiedy będzie dostępna taka aktualizacja?

Pytam ponieważ w moim starym Polar RS300 jest ta funkcja, która pomogła nie raz podczas zawodów. Jendak mi nie widzi się bieganie na zawodach z footpodem :usmiech:

Dziękuję za możliwie szybką odpowiedź :hejhej:
Jac0ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

po kolejnych 3 dniach testów, muszę niestety z przykrością stwierdzić, że GPS działa słabo. Pierwszego dnia było ok, ale to jak widać był przypadek, nie da się wyjść i biec, jeśli ma być dokładnie, to trzeba poczekać kilka minut w bezruchu żeby dobrze wyznaczył swoją pozycję, zaczęcie treningu, od razu po złapaniu fixa skutkuje tym, że ślad zapisuje się nawet do 140m obok rzeczywistej trasy :lalala:

i tu jeszcze jak by potwierdzenie moich obserwacji
http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy

na czerwono, tracki z gps, na niebiesko narysowana przebiegnięta trasa...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja to nie wiem jak to robicie, u mnie GPS działa idealnie. Fakt że trzeba chwile zaczekać na złapanie fixa i najlepiej odczekać moment na stanie ok aby złapał wysokość ale ja takich przebojów nie mam a odbyłem juz kilkanaście treningów z m400 po trasach które znam i wiem jakie mają długości. A biegałem z nim nawet po puszczy i nie było problemu a telefony nie dawały rady. Zresztą można łatwo zobaczyć bo biegam po asflatowych ścieżkach a wszystkie treningi mam upublicznione na polar flow:

https://flow.polar.com/training/analysis/40979517
https://flow.polar.com/training/analysis/40550494
https://flow.polar.com/training/analysis/40412665
https://flow.polar.com/training/analysis/40259797

Dla mnie jedyny minus GPS to wtedy kiedy mamy szybkie nawrotki to za wolno łapie taką zmiane i za mało dokładnie. No i tempo chwilowe pokazywane jest z opóźnieniem, dlatego apeluje do Sportkonmsulting aby jednak naciskali na Polara aby została dodana obsługa Footpoda i narzekania by się skończyły a może jeszcze na tym zarobią bo footpoda trzeba dokupić.
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może to zależy od konkretnego modelu? U mnie też ślad jest idealnie nagrywany, dużo lepiej niż w całkiem dobrym pod względzie iPhonie 5S. Mam wymierzoną precyzyjnie trasę o długości 7km - zegarek pokazuje przebiegniętą odległość z dokładnością do kilku metrów.
mateoB
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Rzeczywiście duże te przesunięcia. U mnie zdarzają się przesunięcia do 10-15m. Gorzej jest z pomiarem dystansu. Na 10 km około 150 m za mało. Może to kwestia różnic w poszczególnych modelach.
ODPOWIEDZ