Garmin FR 110 HR a telefon z Endomondo

TenTego
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Jako, że na wiosnę chcę się zabrać za trening interwałowy, a mój ostatni zegarek trafił szlag, zacząłem się zastanawiać nad zakupem zegarka z GPS'em. A jak już zacząłem szukać to znalazłem nawet w dobrej dla mnie cenie taki z pulsometrem- chodzi o Garmina FR 110 HR. Tyle, że zanim wydam takie pieniądze, chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto ma porównanie, jaka jest przewaga(i czy wogóle jest : :hej: ) takiego zegarka nad bieganiem z telefonem i endomondo? Dla mnie zdecydowanym plusem byłoby, jakby taki zegarek był w stanie wyliczać mi tempo bieżące a nie podawał czas w jakim przebiegłem każdy kilometr, żebym widział jak trzymam tempo podczas interwału- jest coś takiego czy może oczekuję za dużo(jakoś nigdzie nie mogłem się tego doczytać). A może da się coś takeigo ustawić na endo? No i pytanie jak to się opłaca jesli i tak biegałbym z telefonem, chociażby dlatego, że lubię sobie posłuchać muzyki/radia podczas biegu.
PKO
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o zegarek to jest nieporównywalnie wygodniejsza opcja niż telefon.

Jeśli chodzi o możliwości to FR110 jest w stanie pokazać Ci aktualne tempo -czyli to co potrzebujesz, dystans, puls itd.
Zerknij sobie do instrukcji obsługi.

Treningi z Garmina mogą być automatycznie przesyłane do endomondo.

Jedyną wadą w stosunku do telefonu jest ta muzyka, ale da się przyzwyczaić i bezpieczeństwo Twoje wzrośnie!
Ja tam bez zegarka na trening nie wychodzę :D
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jesli nie potrzebujesz pulsometru to lepszym wyborem będzie FR10, jesli opaska jest potrzebna to FR15
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
htb
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Tylko obawiam się że w FR15 nie ustawisz interwałów :(
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

W FR110 też interwałów nie ma :ojnie:
Grzesiekbu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I tu i tu są proste interwały - ustawiasz sobie czas run/walk z tego co czytałem.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w FR10 i FR15 są interwały w oparciu o czas co 30 sek. W tych modelach ten tryb nazywa się run/walk
W FR110 nie ma żadnej możliwości ustawienia interwałów.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

FR 10 i FR 15 podają na wyświetlaczu tylko dwa odczyty, to je niestety dyskwalifikuje jako zegarek treningowy czy nadający się do startu w zawodach, nadają się do biegania ale do dobrego monitorowania treningu to się nadają słabo. 110tka to podstawowy model Garmina, można ustawić na wyświetlaczu czas, dystans, średnie tempo kilometrówki - da się na tych danych wszystko biegać i ogarnąć też dłuższy dystans w stałym tempie (to nic wielkiego) , każdy interwał czy inną kombinację się zrobi - no chyba, że ktoś jeszcze tętno chce widzieć, wtedy trzeba przełączyć widok ekranu i to już jest niestety słabo i wtedy lepiej mieć coś z 4 danymi na wyświetlaczu, to nie jest sprzęt dla miłośników gadżetów wszystko-mierzących czy dla modelu wgrywania sobie treningów i odbierania brzęczyków wszystko sygnalizujących, niemniej pobieganie czegokolwiek to bardzo niewielki wysiłek intelektualny i specjalnych trybów ustawień bym nie wymagał bo warto też na treningu podczas biegania swoją mózgownicę przetrenować na zmęczeniu - bezcenne na zawodach bo wtedy żaden brzęczyk czy tryb run/drink/walk/stop nam na wiele się nie przyda. Generalnie dobry sprzęt, w relacji cena/ jakość użytkowa będzie trudny do pobicia przy użytkowaniu typowo biegowo treningowym.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla sprostowania FR10 i FR15 owszem wyświetlają dwie dane dla ekranu ale sumarycznie wyświetlają 2 ekrany z 4 danymi (w FR15 dochodzi jeszcze chyba dodatkowy ekran z dwiema danymi dotyczacymi pulsu jesli mamy sparowany pulsometr)
raq
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Przez ponad rok używałem Endomondo

Plusy:
- Nie musisz inwestować dodatkowych pieniędzy (chyba, że w pasek HRM)
- Słowne komunikaty o czasie, tempie odcinka, przebytej odległości, o rozpoczęciu interwału, długości interwału i chyba kilka innych komunikatów do wyboru w ustawieniach.
- Możliwość słuchania muzyki, audiobooków...

Minusy
- Jeśli chcesz sprawdzić tempo czy inne parametry, to musisz wyciągnąć telefon. W ustawieniach jest opcja do słuchawek która, przy wciśnięciu przycisku na słuchawkach w każdej chwili podaje Ci aktualne parametry biegu. Jednak potrzebne do tego chyba są dedykowane słuchawki Jabry. Ewentualnie innym wyjściem jest smartwatch.
- W zależności od telefonu moduł GPS jest gorszy lub lepszy. Używałem w kilku telefonach i żaden nie był idealny, każdemu zdarzało się częściej lub rzadziej gubić zasięg.
- By stworzyć plan treningowy który będzie wyświetlany bezpośrednio w telefonie potrzebujesz konta premium. Jednak, by tworzyć pojedyncze treningi interwałowe wystarczy wersja pro.

Od 2 tygodni mam Garmina 310XT więc wyższy model niż ten o którym piszesz

Plusy
- Nie gubi jak na razie sygnału i szybko łapie satelity
- Szybki dostęp do parametrów treningu (nie trzeba nic wyciągać)
- W przypadku treningów interwałowych możliwość ustawienia zakresu tempa lub tętna, co było głównym powodem, że go kupiłem. Gdy biegniesz za wolno lub za szybko zegarek wibruje, pika i na wyświetlaczu pojawia się odpowiedni komunikat.
- Masz darmowy dostęp do gotowych planów treningowych przygotowanych przez Garmina. Możesz także stworzyć wielomiesięczny plan własnoręcznie a potem przesłać do zegarka.

Minusy
- Jak słuchasz muzyki to tak czy inaczej musisz mieć drugie urządzenie.
- Nie ma komunikatów słownych, co dla mnie jest dużym minusem, bo sprawia, że odpowiednio często musisz spoglądać na zegarek jak chcesz się dowiedzieć o aktualnych parametrach biegu.

To tak na szybko co mi wpadło do głowy :)
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie musisz inwestować dodatkowych pieniędzy (chyba, że w pasek HRM)
aby używać paska HR to o ile mnie pamięć nie myli trzeba płacić za premium (14zł miesięcznie)
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wystarczy wersja pro programu
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
TenTego
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42 min

Nieprzeczytany post

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chyba skończy się na tym, że kupię FR 10 ze względu na te interwały. W zasadzie jedyną rzeczą która przyciągała mnie do 110 była ta opaska-nie miałem na to ciśnienia, w sumie nigdy nie widizałem nic wartościowego w przyglądaniu się pulsowi, ale jak cena nie różniła znacząco, to mogłem dołożyć tę parę złotych. Problem w tym, że patrzylem na ceny wersji bez opaski :hej: No i dodatkowo, fakt, że 110 nie obsługuje interwałów przesądził. Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pomyśl czy nie wziąć fr 15 w decathlonie :
http://www.decathlon.pl/forerunner-15-h ... 02297.html
dłużej trzyma bateria i pulsometr w komplecie.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

za tyle kasy to już bym się decydował na Polara m400
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ