Początki biegania z pulsometrem.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
YOT
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50.00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

minęły 3 tygodnie a z różnych względów nie było mi dane sprawdzić się pod kątem HR max.
i chyba przy tych mrozach będzie ciężko, ale niedługo miejmy nadzieję, że w końcu się uda.
:-)

W międzyczasie:
ktoś tutaj zasugerował książkę: "Trening z Pulsometrem" Joe Friela.
jakoś w księgarniach nie mogę na nią luknąć by ocenić sam, bo jej nie znalazłem.
ponoć wydanie jest z 2010 r. na zamówienie.
Rozumiem, że te 4 lata nie spowodowały, żeby się zdezaktualniła...
nie chciałbym kupować czegoś w ciemno...

jakie macie opinie o tej pozycji?
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale po co Ci ta książka? Co chcesz niej uzyskać?

Jak rozumiem, zaczynasz biegać - więc zacznij. Zmierz poprawnie tętno spoczynkowe, następnie zmierz HRmax. Tutaj żadna książka ani nawet 10 Ci nie pomoże. Jak będziesz miał poprawnie zmierzone powyższe to zobaczysz jak biegasz w jakiej intensywności. Zobaczysz np. strefy z bieganie.pl + stresfy bazujące na rezerwie tętna i będziesz wiedział. To wszystko jest i tak orientacyjne, bo na tej samej trasie w tych samych warunkach będziesz miał różne tętno w zależności od tego czy biegniesz rano, czy wieczorem, czy jesteś zmęczony czy wyspany itp.

Ja uważam, że są dobre i sprawdzone plany (daniels, skarżyński, hansonowie) + szczegółowe opisy w blogach ludzi, którzy wg tych planów trenowali i nie ma potrzeby kombinować (bo chcąc na poważnie trenować to wypada co najmniej jedną książkę o teorii przeczytać: co, po co i dlaczego tak a nie inaczej) - ale jak tam sobie chcesz: Twoje pieniądze.
biegam ultra i w górach :)
YOT
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50.00

Nieprzeczytany post

Po co książka?

No po to by poszerzyć wiedzę w temacie efektywnego korzystania z pulsometru.

Biegam od roku, a kilka tygodni temu nabyłem pulsometr z GPS
Z tego co na razie tutaj i gdzie indziej czytam wszelkie zakresy stref są mimo wszystko dość teoretyczne, dlatego moje pytanie o tę pozycję książkową.
Jeśli sa pozytywne opinie na jej temat, to np. zamiast batona z gwiazdorkiem sprawię sobie książeczką na mikołaja...
:-)
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja cię rozumiem, też lubię wiedzieć, jak czego używać i po co. Masz kogoś w Anglii lub kindle. http://www.amazon.co.uk/Heart-Rate-Trai ... 349&sr=1-1
I już wiesz wiele więcej.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ